Slechts een diefstal – een intens droevige roman

‘Slechts een diefstal’ is geschreven door de Zweedse auteur Ann-Helen Laestadius. Zij stamt af van de minderheidsgroep de Sami. En juist over deze groep inwoners van Zweden gaat ‘Slechts een diefstal’. In het boek reizen we af naar de poolcirkel, waar het negenjarige meisje Elsa woont in een klein dorpje. Ook hier zijn de Sami de minderheid. Elsa’s familie houdt rendieren op deze idyllische plek, maar dat blijkt niet iedereen te waarderen.

Slechts een diefstal

Bloed in de sneeuw

Hoog boven in Zweden gaat het leven er anders aan toe. Zeker in de winter is het er maar een paar uur licht, en de familie van Elsa verplaatst zich met sneeuwscooters om door de dikke laag sneeuw te komen. Als Elsa op een dag zelf met de sneeuwscooter richting het bos met hun rendieren gaat, komt ze tot een gruwelijke ontdekking. Haar favoriete rendierkalf is overleden, en daar blijkt een heel verhaal achter te zitten. Er volgen meer incidenten, maar elke aangifte leidt alleen tot de aantekening dat er slechts sprake is van een diefstal. Waarop de politie niks doet, en de familie steeds rendieren verliest.

Slechts een diefstal

In de Sami familie

Het verdwijnen van hun rendieren leidt tot spanning in de Sami gemeenschap en ook richting de andere bewoners van het dorp. In ‘Slechts een diefstal’ lees je dat dit veel impact heeft. Als Elsa jaren later zelf volwassen is, gebeurt dit nog steeds en is ze het zat. Ze schakelt de pers in, en vertelt over de moorden en aangiftes die ze jarenlang hebben gedaan. Dat stuit op weerstand. Niet alleen in het dorp zelf, maar ook binnen haar eigen gemeenschap. Het is niet de bedoeling dat een vrouw zo zelfstandig en heldhaftig te werk gaat. Daarmee brengt Elsa zichzelf in een lastige situatie, die bedreigend wordt.

‘Slechts een diefstal’

‘Slechts een diefstal’ een diefstal is een prachtige roman op een bijzondere plek. In gedachten zie je Elsa door de sneeuw lopen richting de rendieren. In de kaft staat dat dit boek heel geschikt is voor liefhebbers van de Vliegeraar en van Daar waar de rivierkreeften zingen. Wat mij betreft klopt dat. Een verhaal wat je op een totaal andere plek brengt, en je meezuigt in de droevigheid van het lot van de rendieren en de Sami.

Specificaties Slechts een diefstal

Auteur: Ann-Helen Laestadius | Uitgever: Roman Cargo | Januari 2022 | 9789403151519 | 448 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Ann-Helen Laestadius
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.