De man van nummer 12, een thriller van Helene Flood

Ik ben een echte beelddenker als ik lees. Dat maakt het vaak ook lastig als ik een verfilming kijk, de beelden heb ik immers al zelf in mijn hoofd zitten. De man van nummer 12 speelt zich af in een appartementencomplex in Noorwegen. Tijdens het lezen was ik ook een bewoner en ben ik mee gaan speuren naar het mysterieuze vraagstuk… Wie is verantwoordelijk voor de gruwelijke daad die in het appartement boven heeft plaatsgevonden? Ik zie, ruik en hoor de geluiden en ben zeer benieuwd naar de ontknoping van deze psychologische thriller.

hoofd De man van nummer 12

De man van nummer 12

Een prachtig appartementencomplex in een buitenwijk van Oslo wordt het middelpunt van een moordonderzoek. Dit gebeurd als het lichaam van een bewoner van een van de vier appartementen wordt gevonden. Al snel wordt duidelijk dat de dader toegang heeft gehad tot het pand, waarmee de vier gezinnen in het pand speelbal worden van verdachtmakingen. Is een van hen de moordenaar? Terwijl elders in de wijk de bewoners zich druk maken om huiskatten die verdwijnen, blijkt dat de vier gezinnen in het complex allemaal een motief hadden. Daarbij vraagt een van de bewoners zich af hoelang ze met haar geheim kan leven. Auteur Helene Flood verwijdert in De man van nummer 12 met haar pijnlijke precisie het laagje vernis van de menselijke beschaving. Ze schetst een indringend beeld van hoe het slechte iedereen kan overkomen.

Helene Flood (1982) is psycholoog en wetenschapper en ze volgde een korte tijd een acteursopleiding. In Oslo woont ze met haar twee zoons en man. In 2020 debuteerde ze met De therapeut. Hiermee veroverde ze direct de Noorse bestseller lijst. De man van nummer 12 is haar tweede thriller.

De ene staat in ’t donker,
De ander staat in ’t licht.
Die in ’t licht die ziet men,
Die in ’t donker ziet men niet.

Bertolt Brecht
De Driestuiveropera

Een gebouw

Een locatie is meestal net zo belangrijk als een goed verhaal en goede karakters. Een locatie geeft nog meer diepgang en kleur aan een verhaal. Ik hou erg van boeken waarbij een huis, gebouw of appartementencomplex een belangrijke rol heeft. Als een auteur dit goed doet dan hoor ik de traptreden kraken, ruik ik de verf en voel ik me een bewoner. Zo ook in De man van nummer 12. Direct zet ik voet in de Kastanjesvingen en krijg ik een heldere rondleiding. Ik leer het gebouw eerder kennen dan de karakters. Maar in een gebouw wonen mensen en die kennismaking volgt dan ook snel.

De man van nummer 12 speelt zich of in een appartementencomplex waarin 4 adressen zijn. Twee beneden en twee boven. Het is gehorig, statig, heeft een gezamenlijke tuin en er is een gedeelde kelder. Er wonen 4 stellen waarvan 3 gezinnen. Er is daardoor ruimte voor een mooie verscheidenheid aan types. Het is een scandithriller vanuit Noorwegen. Dus de karakters zijn iets anders dan we in Nederland kennen, maar dat maakt het voor mij juist wel boeiend. Rikke, het hoofdpersonage vind ik boeiend en fijn en een goede keuze voor dit verhaal.

Muziek uit het boek: Life on Mars? – David Bowie / Piano cover by Josh Cohen

Intriges en mysterie

De man van nummer 12 is een vriendelijke thriller vol intriges en mysterie. Ik noem het vriendelijk omdat het nergens echt gruwelijk of heel benauwend spannend is. Het is heel menselijk en realistisch. Het benauwende zit in het mens zijn, in je relaties en in de persoon die je bent. Of die je denkt te zijn, of denkt te kennen. Tegelijk willen we als ouders allemaal het beste voor je kinderen, maar wat kan dat soms lastig zijn als het leven je de ene na de andere klap en teleurstelling geeft. Of als je gewoon even de weg kwijt bent door diverse redenen. Het leven is altijd in beweging, ongeacht of je mee wil of niet.

Dit boek is een psychologische thriller waarbij een dood, waarschijnlijk een moord, de rode draad vormt. Je leest mee vanuit een kort tijdbestek en reist soms terug naar eerdere gebeurtenissen.

De ontknoping is geen verrassing maar desondanks dat, wel heel goed uitgevoerd en meer gelaagd dan ik had verwacht. Helene Flood is heel helder en duidelijk in haar verhaal. Ze schrijft to the point en laat daardoor alle ruimte over voor haar karakters om te wentelen en ontwikkelen in het verhaal. Ze speelt heerlijk met het grote grijze gebied van goed en fout. Tegelijk strooit ze her en der met vraagtekens die mij tegelijk frustreren maar ook aangenaam prikkelen. Ik hou wel van een beetje aansporing tot zelf invullen naar de lezer toe. Al is het echt einde wel een dik vraagteken en had ik iets meer willen weten. Ik vermoed dingen, ga zelf invulling geven en dat is prima. Maar toch zou ik graag bevestiging (of vooruit, ontkrachting) willen van mijn gedachtes.

Het ruikt binnen naar gezin, eten, jassen en een vuilnisbak die geleegd moet worden.

Blz 33
Muziek uit het boek: Susie Q in uitvoering van The Rolling Stones (ipv Creedende Clearwater Revival)

A penny for your thoughts

Ach.. het zorgt ervoor dat ik de laatste bladzijde met een milde explosie in mijn hoofd dichtsla, ondanks dat ik het zag aankomen. Het ietwat kabbelende verhaal komt in een stroomversnelling om je vervolgens keihard die waterval af te laten sleuren en dan is aan jou hoe je je hieruit red. De man van nummer 12 was een aangename kennismaking met Helene Flood!

En tevens een leuke kennismaking met de Driestuiveropera van Bertolt Brecht, een opera die niet heel erg actief in mijn kennis opgenomen was. En die heel slim verweven zit in het verhaal van De man van nummer 12. Ik herken bepaalde elementen uit dat stuk terug in het boek. Knap gedaan en altijd leuk zo’n vervlechting met klassiek werk.

The Threepenny Opera Trailer – National Theatre

Specificaties De man van nummer 12

Auteur: Helen Flood | Uitgever: Cargo | Vertaald door Corry van Bree | September 2022 | 9789403172019 | 416 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Muziek uit het boek: Sound of Silence – Simon & Garfunkel
Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.