Een schat aan verhalen voor kinderen vanaf 4 – een voorleesbundel

Voor mij ligt een prachtig boek met kleurrijke illustraties die pronken op een donkerblauwe achtergrond. Een schat aan verhalen voor kinderen vanaf 4 jaar is aanbevolen door literaire deskundigen. De kaft is van ruw linnen en al bladerend komt een kleurenexplosie mij tegemoet. Ik kan niet wachten om aan de 40 verhalen te beginnen.

Welkom vierjarige!

Wat super leuk om niet alleen een voorwoord gericht te zien aan de lezer ( in dit geval de volwassene) maar ook aan de vierjarige! En ja als je dat voorwoord voorleest aan jouw vierjarige dan weet ik zeker dat er enthousiasme en nieuwsgierigheid op het gezicht te lezen zal zijn.

Je vindt er oude verhalen en nieuwe verhalen. Er zitten sprookjes in – en een spookje -, mythes en een Myrthe. Er zijn verhalen over knuffelberen en vallende sterren. Verhalen uit de ruimte en uit de dieptes van de oceaan. Piratenverhalen, racende slakken, ruimteschepen, zeilboten en stoptreinen! ……..

Gabby Dawnay
welkom vierjarige

Voor de volwassenen

Voor de volwassenen lezen we een voorwoord geschreven door een leesvaardigheidsadviseur en oprichter van de The Literacy Tree. Een klein gedeelte uit Een schat aan verhalen voor kinderen vanaf 4:

En wist je dat een vierjarige al heel veel leesvaardigheden op kan pikken? Het leren voorspellen van de ontknoping van een verhaal is bijvoorbeeld erg waardevol bij begrijpend lezen… … Heel belangrijk voor de woordenschat is het tegenkomen van nieuwe, onbekende woorden.. …Het begrijpen van ritme en rijm speelt ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen..

Lynn Sear

Een schat aan verhalen voor kinderen vanaf 4 jaar

Maar liefst 40 verhalen kun je vinden dus in Een schat aan verhalen voor kinderen vanaf 4 jaar. De makers hebben het woord jaar er niet achter geschreven. Ik merk dat ik mij daar aan stoor dus schrijf hem er bij. Als het woord jaar er namelijk niet staat, kunnen het ook 4 weken of 4 maanden zijn in mijn ogen. Heb jij datzelfde gevoel?

Het verhaal van Hummediedum heb ik niet zoveel mee als voorlezer. Allemaal gekke woorden die geluiden moeten voorstellen, maar de kinderen vinden het einde wel grappig en je kunt aan de hand van het verhaal wel een klein lesje geven over wat allemaal muziek maakt. Wat is eigenlijk de voorwaarde dat iets als muziek bestempeld wordt?

Dat klinkt allemaal best wel negatief hè. Meestal eindig ik met wat puntjes van kritiek, maar nu besloot ik om er mee te beginnen. Want werkelijk waar mijn juffenhart ( en moederhart ) glundert van Een schat aan verhalen voor kinderen vanaf 4 jaar!

Leesvaardigheid en plezier

Een schat aan verhalen voor kinderen vanaf 4 jaar nodigt uit tot veel plezier en de ontwikkeling van de leesvaardigheid. Aftelrijmpjes, volksverhalen, rijmen, normen en waarden als alsjeblieft zeggen, woorden zeggen aan de hand van plaatjes. Tegenstellingen als lang en klein, de vergrotende trap van klein naar reusachtig groot en zelfs Roodkapje komt voorbij.

De balans tussen nieuwe woorden en al bekende woorden is precies goed. Weten kinderen een woord even niet neem dan vooral de tijd om het woord uit te leggen. Het zwarte gat wordt goed uitgelegd door het verhaal zelf al voor te lezen bijvoorbeeld.

De verhalen zijn kort meestal 1 a 2 pagina’s. Perfect voor een klein momentje aan het einde van de dag, of juist aan het begin van de dag om er de rest van de dag nog wat meer mee te doen. Een verhaal op rijm is bijvoorbeeld perfect aan het begin van de dag, stimuleer de kinderen om die dag veel rijmwoorden te verzamelen. Probeer zelf te modelen door ook veel op rijm te vertellen aan de kinderen en ze hun hand op te laten steken als ze je horen rijmen.

Illustraties in Een schat aan verhalen voor kinderen vanaf 4 jaar

Als ik een mooi boek in handen heb, ben ik altijd kritisch naar de illustraties. In een schat aan verhalen voor kinderen vanaf 4 jaar staan er heel veel kleurrijke illustraties. Op de kaft en het schutblad zit er totaal geen samenhang in, anders dan dat ze allemaal terugkomen in de voorleesverhalen. Er valt zoveel te zien en te benoemen. Dieren, dingen, natuur en fantasiewezens als een groene alien. Welk instrument speelt de kat? Wat voor spelletje zal de vos spelen? Welke kleuren zie je en van welke kleur zie je het meeste (schutblad). Altijd leuk om te zien of ze het meeste oranje zien (achtergrond) of geel van de illustraties.

De illustraties zijn schattig en schetsend getekend en geverfd.

Soms begin ik gelijk met voorlezen, andere keren bekijk ik eerst de illustraties met de kinderen. Waar zal dit verhaal over gaan? Waarom denk je dat? Bij het verhaal over de broccoli bespreken we wat de lievelingsgroentes zijn van iedereen. Welke kleuren hebben die groentes?

Bij het beestachtig theefeestje bespreken we wat er in het echt zou gebeuren als je deze dieren allemaal bij elkaar zet. Zou het krukje waar de olifant op zit heel blijven?

Een schat aan verhalen voor kinderen vanaf 4 jaar

Cadeautip!

Ben jij op zoek naar een tof cadeau voor een 4 jarige? Of op zoek naar een duurzaam cadeau voor de juf? Denk dan zeker aan Een schat aan verhalen voor kinderen vanaf 4 jaar. Ik weet zeker dat ze het boek geweldig zullen vinden en dat het nog jaren gepakt gaat worden.

Specificaties Een schat aan verhalen voor kinderen vanaf 4 jaar

Auteur: Gabby Dawnay | Illustraties Heidi Griffiths | Uitgeverij Christofoor | 9789060387344 | 09 november 2022 | 96 pagina’s | Meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link bij bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.