Verhalen van de Fladdertak. Een hoofdrol voor bomen in deze sprookjesbundel

Verhalen van de Fladdertak is een bundel sprookjes, mythen en legenden over betoverende bomen en wonderlijke bossen. Ik wilde ze samen met mijn dochter (9) lezen voor het slapen gaan. Uiteindelijk heb ik dat niet gedaan. Zoals vaak met sprookjes zijn ze best wel heftig. Een wijze les zit er vaak in, maar niet zo’n prettige. Een mooie bundel. Niet alleen wat verhalen betreft. De illustraties maken het een extra mooie bundel. Het wordt aangeprezen als een kinderboek, maar ik vind het meer iets voor volwassenen. Maar goed, sprookjes zijn meestal wel heftig.

Verhalen van de Fladdertak

Verhalen van de Fladdertak, een bijzondere bundel

Marieke Nelissen droomde van een boek over bomen. Margaretha van Andel verzamelde allerlei volksverhalen en sprookjes en vervlocht die tot een mooie bundel. Marieke Nelissen maakte er illustraties bij. Ze zijn gemaakt op aquarelpapier dat is gemaakt van Spaans gras. Dat maakt het extra bijzonder. Ik ben dol op sprookjes. Als kind al. Vraag me niet waarom, want de meeste sprookjes zijn best wel heftig. Er is altijd een wijze les en meestal loopt het met sommige figuren niet zo goed af. Daarom heb ik de verhalen ook niet voorgelezen aan mijn dochter (9). Zelf heb ik ze wel allemaal gelezen. Sommige verhalen kan je wel aan kinderen voorlezen.

Bomen die bomen

De bundel heet Verhalen van de Fladdertak, omdat het begint met een verhaal van deze boom. Of eigenlijk begint het met het verzoek van deze boom om verhalen aan hem door te geven. De Fladdertak heeft beloofd verschillende verhalen te vertellen aan de Hakker, oftewel H. de Rooier, boomspecialist. Als hij dat niet doet, dan wordt hij omgehakt. Vele verhalen verder komt dit ineens terug, verhalen van de Fladdertak, deel 2. En ik moet eerlijk bekennen, dat ik was vergeten dat alle verhalen werden verteld door de Fladdertak. Ik was zo intens al die verhalen aan het lezen. Het zijn verhalen op zichzelf, ook zonder de Fladdertak.

Bekende en vooral minder bekende verhalen

Het merendeel van de verhalen kende ik niet. Er waren er twee die bekend zijn voor mij. Namelijk Jack en de bonenstaak en het verhaal van de domme boer die een os aan een eik verkoopt. Dat verhaal staat ook in Het vogeltje en andere Armeense sprookjes. Grappig vind ik het verhaal van Bojabi. Veel dieren moeten achterhalen wat de naam is van deze boom, maar iedere keer vergeten ze het. Totdat één dier het wel kan onthouden. Ook het verhaal van de slimme Hercules is leuk. Eén van zijn opdrachten is drie gouden appels te bemachtigen. Hij vindt Atlas bereid, maar dan moet hij wel even de wereld op zijn schouders dragen. Of het verhaal van vier hebberige mannen die op een boom wegvliegen naar een eiland met robijnen. Ze keren nooit meer terug.

Reis rond de wereld in 38 verhalen van de Fladdertak

Wat ik extra leuk vind aan het boek, is dat de verhalen overal vandaan komen. Ze komen uit alle werelddelen en verschillende landen. Aan het einde van het boek, staat dit ook allemaal aangegeven. Dan kan je lezen waar het verhaal oorspronkelijk vandaan komt. Plus er zit een wereldkaart bij met nummers van de landen. Inspirerend beeld dat Margaretha van Andel en Marieke Nelissen hebben gemaakt. Bomen zijn vaak ouder dan mensen. Prachtig hoe zij deze eeuwenoude verhalen aan ons overbrengen. Zeker in deze tijd, waarin het belangrijk is dat we beter naar de natuur luisteren.

Specificaties

Uitgever: Lemniscaat | Auteur: Margaretha van Andel | Illustrator: Marieke Nelissen | 9789047712220 | januari 2022 | 256 pagina’s. | Meer informatie in je lokale boekhandel of vind je hier.

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

voorkant dubbel
Footer5
Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.