De boom met het oor, een ontroerend verhaal

Al een tijdje wilde ik De boom met het oor lezen. Ik kocht het op aanraden voor onze schoolbibliotheek. En telkens vergat ik het zelf te lezen. Nieuwsgierig als ik ben nam ik het toch eens mee. Want wat is er nou zo bijzonder aan dit verhaal? Alsof een boom die echt luistert niet al bijzonder genoeg zou zijn…

voorkant boom met het oor social media

Een oor dat echt luistert

Midden in de stad, in het park, staat een boom die met gemak boven alle andere uittorent. Wat de mensen niet weten, maar de dieren wel, is dat in de stam van die boom, zo halverwege, een oor zit. Een oor dat echt luistert…

De boom in het park

Deze boom met het oor staat midden in de stad. Tussen al het lawaai van de stad, het verkeer, het slopen en bouwen, staat deze boom. Als het regent blijft hij staan. Hij kan niet weg, hij is gegroeid waar hij ooit begon.
In de klas zit een jongentje. Hij kan zich moeilijk concentreren op het rekenen. Hij heeft iets ontdekt tijdens gym. En dat wil hij heel graag aan iemand vertellen. Maar niemand wil luisteren. De juf niet, zijn klasgenootjes niet en zijn ouders, die zijn nog niet thuis van hun werk.

bladspiegel drukke mensen en eenzame kleine jongen

Alle dieren weten het maar geen enkel mens weet het. In het park staat een hele grote boom. Een bijzondere boom. Een boom met halverwege in de stam een oor. Niet zomaar een oor, nee een oor dat echt luistert.

In plaats van naar huis te gaan, waar nog niemand thuis is. Gaat het jongetje eerst naar het park. Op zoek naar iemand die naar zijn ontdekking wil luisteren. Maar met vreemden praten mag hij niet. En trouwens, iedereen is druk in zijn of haar eigen wereld. Je kent dat wel, als je om je heen kijkt heeft iedereen het altijd druk druk. Met of zonder telefoon in de hand. En wat wij mensen niet opmerken is dat ook dieren het druk hebben. Honden zijn druk met stokken zoeken, vogels kwetteren van wie dat nestje nou is. En dan heb ik het nog niet eens over de insecten die een uitvaart hebben van een kevertje dat is opgegeten door een kraai. Kortom, in de drukke waan van alle dag heeft niemand nog tijd om echt te luisteren. Of toch…?

kleine jongen alleen in een druk park, hond met stok

Annet Schaap

Inmiddels kent bijna iedereen wel een boek van Annet Schaap. Naast De boom met het oor schreef zij Lampje*. Daarmee won Annet Schaap een Gouden Griffel en werd Lampje zelfs verfilmd. Een laagdrempelige manier om kennis te maken met dit verhaal. Maar ook De Meisjes, sprookjes in hedendaagse tijd met echte meisjes, werd bekend bij een groot publiek. Naast het schrijven van boeken illustreert Annet Schaap ook veel boeken. Onder andere de boeken van Botje, Superjuffie, de vele Hoe overleef ik boeken en Meester Jaap boeken zijn door haar geïllustreerd.

De boom met het oor, verhaal met een diepere laag

De boom met het oor ziet eruit als een prentenboek. Ik denk dat het ook wel voor te lezen is voor kleuters. Maar nog beter te begrijpen door de middenbouw lezer vanaf een jaar of 7. In dit verhaal over de boom met het oor zit namelijk een veel diepere laag dan je in eerste instantie zou denken. De rijke zinnen vol verbeelding passen beter bij de middenbouw vind ik.

Dit boek stond al langer op mijn lijstje. En eerlijk, het is mooi boek dat uitnodigt tot een gesprek met je kind of klas. Zoals ik al zei zit er een diepere laag in de tekst. Ontroerend op een mooie manier. Iedereen voelt zich weleens niet of minder gehoord net als dit jongetje. Hoe fijn is het om iemand of iets te vinden die echt naar je luistert?

cover boom met het oor

Specificaties De boom met het oor

Auteur: Annet Schaap | Illustraties: Philip Hopman | Uitgeverij: Querido | 9789045122830 | 2019 | 40 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.