De kliniek, een thriller van Martine Kamphuis

Een bloederige hand op een deur, een mysterieuze kleur en de tekst: “Tijdens haar eerste weken in een tbs-kliniek ontdekt Sanne gevaarlijke geheimen…” Dit is een boek uit De Crime Compagnie kast, waar ik spannende en fijne leeservaringen mee heb. Ik heb er zin in!

die kliniek

De kliniek

Na haar artsenexamen neemt Sanne Molenaar een baan aan in een tbs-kliniek. Niet haar eerste keuze, maar het is lastig een passende baan te vinden. Bij de tbs-kliniek willen ze haar heel graag hebben. Met een aantal collega’s kan ze goed opschieten. Maar anderen zijn nauwelijks te onderscheiden van patiënten. Machtsspelletjes en intimidatie zijn aan de orde van de dag. Als Sanne in een gevaarlijke situatie belandt met een zedendelinquent, wil ze het liefste vertrekken. Maar ze is intussen iets op het spoor in de kliniek wat niet klopt en wat ze niet kan negeren..

Scars only show us where we’ve been.
They don’t have to dictate where we’re going.

– david Rossi –

Tbs-kliniek

De proloog is veelbelovend en zet meteen een aangename spanning in. Ik heb hierdoor zin om het verhaal te starten en naar dat punt van de proloog toe te lezen. We maken kennis met Sanne. Ze is net geslaagd voor haar artsenexamen en speurend naar een baan. Ze woont samen met haar vriend en is zoekende naar haar plek in het leven. Sanne is een aangenaam toegankelijk karakter zonder dat ik direct overeenkomsten voel. Dat is goed gedaan door de auteur Martine Kamphuis in De kliniek.

Ik voel echt mee tijdens het lezen hoe Sanne haar intrede doet in De kliniek. De sollicitatie, het inwerken en ontdekken van haar nieuwe werkplek. Ik heb zelf heel erg het gevoel dat ook ik samen met haar aan het inwerken ben op de kliniek. Bij elke situatie en bij elk persoon zit een soort van onderhuidse dreiging. En al snel verplaatst dat gevoel zich naar het huis en privé omgeving van Sanne. Want ook daar krijg ik kippenvel bij hoe die relatie is. In De kliniek begin je rustig en al snel rolt de sneeuwbal door het boek en komen er steeds meer dubieuze contacten en situaties bij.

Slachtoffer of patiënt?

Een interessant vraagstuk van De Kliniek, is voor mij het feit ‘wanneer ben je een slachtoffer of patiënt’? Zijn dat de mensen die vastzitten in de tbs-kliniek of valt het personeel daar ook onder? Tijdens mijn opleiding van pedagogisch medewerker heb ik ook ooit bepaalde zaken aan het licht moeten brengen. Mijn schoolcoach gaf toen al aan, en die woorden ben ik nooit vergeten: “het werken in de zorg, trekt mensen mét zorg aan”. Iets soortgelijks wordt besproken in dit boek. En ik vind dat een interessante discussie, hersenvoer is altijd fijn als een boek dit weet te geven.

In De kliniek is die grens ook lekker grijs. Waar we eerst alleen kennismaken met Sanne, zo snel rollen er opeens allerlei karakters voorbij. Bij een ieder is er wel iets wat niet klopt en al snel vormt zich een onderbuik gevoel. Maar helemaal plaatsen kan ik het nog niet. Waar gaan we heen in het verhaal? Dan doet zich een ernstig ongeval voor in de kliniek, en vanaf dat punt wordt het grijze gebied alleen maar groter en het dreigende gevoel groeit.

Thriller

Door dat dreigende en onderbuikgevoel is het een spannend boek. Het begin vind ik het sterkste stuk, het inwerken op de kliniek. Op den duur wordt het voor mij wat veel qua zware dingen die Sanne overkomen. Maar goed het boek gaat over haar natuurlijk. Door de hoeveelheid aan dubieuze contacten en heftige gebeurtenissen in haar werk en privé leven, heb ik geen idee waar we precies naar toe gaan. De sfeer van de proloog en de voorkant wordt voor mij niet helemaal gehaald, het is op een ander niveau spannend. Juist die vertwijfeling in een milde spannende setting, het onderbuik gevoel, is wat deze thriller spannend maakt voor mij.

Op den duur ging ik zelfs twijfelen aan Sanne haar geestelijke gesteldheid. Of dit gegrond is of niet, daar laat ik me niet over uit. Ik heb genoten van de spannende leesuurtjes. Dit is ook weer zo’n lekkere leeservaring met een leuk stukje hersenvoer. Wel ben ik nog benieuwd naar David, iets wat onbeantwoord blijft. Ik weet dat het er niet toe doet als een auteur geen toelichting geeft. Maar toch ben ik benieuwd! De kliniek was een leuke tijdelijke ontsnapping en een leuk (en benauwend) inkijkje in die wereld. De deuren sluiten zich en ik ben benieuwd wat jullie van dit boek vinden.

Auteur Martine (1963) werkt als psychiater en verwerkt haar kennis in haar boeken. Voor mij is dat voelbaar als lezer en dat vind ik aangenaam. Rationeel is meer aanwezig dan emotioneel en er zit een aangename groei in Sanne haar karakter wat ik fijn vind om te lezen en wat een voldaan gevoel geeft na de laatste bladzijde.

Crime Compagnie

Uitgever de Crime Compagnie brengt vele spannende thriller boeken uit geschreven door vrouwen. De vormgeving heeft een tof samenhangend geheel. Het vormt een mooi plaatje zo in de boekenkast. De kliniek is mijn derde boek van deze uitgever en ik ben fan! Meerdere reviewers uit het team hebben inmiddels een boek gelezen of klaarliggen dus meer reviews volgen. Hieronder andere reviews vanuit deze uitgeverij.

Specificaties De Kliniek

Auteur: Martine Kamphuis | Uitgever: De Crime Compagnie | 9789461094681 | Januari 2021 | 300 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.