Vrijstaat Lux – over vrienden die een eigen commune oprichten

Vrijstaat Lux gaat over een vriendengroep die een eigen leefgemeenschap opricht. Hierbij mag elk individu zijn eigen specifieke eigenheid ontplooien. Door een uitgekiende socialemediastrategie groeit hun project uit tot een bastion voor buitenbeentjes die nooit binnenbeentjes zullen worden. Al blijkt dit buitensporige succes uiteindelijk meer een vloek dan een zegen. Deze roman is een weergaloos en geestig portret van een vriendengroep wiens idealen botsen op de werkelijkheid en waarbij groepsgevoel en eigenbelang om voorrang strijden.

Vrijstaat Lux

Vrijstaat Lux vertelt het verhaal van een vriendengroep die verzuipt in de betekenisloze normaliteit die hun leven is: matig bevredigende jobs, matig bevredigende partners, matig bevredigende vrijetijdsactiviteiten en matig bevredigend mijmeren over vervlogen hoogdagen doorspekt met matig bevredigende masturbatie. Om hun chronische gebrek aan grootsheid te overstijgen, stichten deze dertigers Vrijstaat Lux. Dit is een leefgemeenschap waarin ieder individu zijn specifieke eigenheid mag ontplooien. Door een uitgekiende socialemediastrategie groeit hun project uit tot een bastion voor buitenbeentjes die nooit binnenbeentjes zullen worden. Al blijkt dit buitensporige succes uiteindelijk meer een vloek dan een zegen. Vrijstaat Lux is een weergaloos en geestig portret van een vriendengroep wiens idealen botsen op de werkelijkheid en waarbij groepsgevoel en eigenbelang om voorrang strijden.

Leeservaring

Op de cover van Vrijstaat Lux zie je een wolk vrolijke kleuren. Deze wolk komt uit de boerderij, waar de leefgemeenschap gesetteld is. De vrolijke kleuren van deze wolk, roept de associatie op van een regenboog. Een regenboog is het symbool voor een lichtpuntje in lastige tijden, troost, hoop en vrede. De cover past daardoor dus perfect bij het boek. Vrijstaat Lux is opgedeeld in drie stukken. Het eerste deel beviel het boek mij niet helemaal. Ik vond dat er vrij weinig gebeurde. Voor mij was het eerder een uitgebreide proloog dan het begin van het echte verhaal.

Ook moest ik erg wennen aan de schrijfstijl. Regelmatig moest ik een zin opnieuw lezen, voordat ik hem snapte. Ik had ook wat moeite om door het eerste deel te komen. Maar vanaf het tweede deel werd het beter. Ik begon te wennen aan de schrijfstijl en de zinnen werden ook beter leesbaar en begrijpbaar. Daarnaast gebeurde er vanaf dit punt ook echt iets. Ik ben blij dat ik verder heb gelezen.

Vrijstaat Lux is niet spannend, maar wel een leuk, grappig en luchtig boek voor tussendoor. In deze roman komt af en toe wat grof taalgebruik voor. Niet heel heftig, maar wel seksistisch. Als je daar geen problemen mee hebt, laat je dan niet afschrikken door het boek niet te lezen. Want vooral dat maakt Vrijstaat Lux grappig en luchtig. Ik zou dit boek zeker nog een keer willen lezen over een tijdje, om te kijken hoe ik er dan tegenaan kijk. En vooral of ik dan het eerste deel makkelijker doorkom.

Hoofdstuk

Mathias Pagnaer

Mathias Pagnaer is geboren in 1990 en woont, werkt en bestaat in Keulen. Hij is een Homo Sapiens Sapiens die in verschillende hoedanigheden door het leven gaat: Hij is komiek (in Duitsland. Serieus.), leraar Nederlands en scenarist (De collega’s 2.0). Soms is hij ook in zijn heimat Vlaanderen, waar hij tijdens bezoekjes aan familie, vrienden en zijn uitgeverij ook bestaat. Vrijstaat Lux is zijn debuut.

Specificaties Vrijstaat Lux

Uitgever: Uitgeverij Vrijdag | Auteur: Mathias Pagnaer | September 2022 | 326 pagina’s | 9789464340877 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Cindy
Delen is enorm lief

Via Instagram reviewt Cindy boeken via cindysboeken_official. Ze leest graag verschillende soorten boeken maar feelgood & thrillers zijn favoriet. Naast haar drukke baan leest ze graag ter ontspanning. Niks zo lekker om te verdwalen in een mooi, goed en spannend verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.