Gedachten over onze tijd, houd je een spiegel voor

Tommy Wieringa schreef onder andere verschillende romans, zoals Joe Speedboot, Dit zijn de namen, De dood van Murat Idrissi en De heilige Rita. Zijn werk wordt wereldwijd vertaald. Zijn beschouwingen en columns verschenen al in de Volkskrant, in NRC Handelsblad, in De Pers en in Hollands Diep. En verschijnen nu in boekvorm. Gedachten over onze tijd is een soort krant die je op de hoogte brengt van de afgelopen jaren.

Een romanschrijver die ook voor de krant schrijft heeft twee horizonnen: een ver weg en een dichtbij.

Wieringa

Gedachten over onze tijd is recht voor zijn raap

Tommy Wieringa is bezorgd en schrijft in Gedachten over onze tijd onder andere over cultuur, de vee-industrie, politiek, kunst, onderwijs, covid-19 en vrijheid van meningsuiting. Alle onderwerpen lopen in het boek door elkaar en de columns dateren van oktober 2018 tot en met januari 2021. Regelmatig citeert hij andere schrijvers.

De actualiteit is de aanleiding om te schrijven, maar door die actualiteit in bredere context te plaatsen, krijgt het boek diepgang. Je leest over het verleden, de huidige tijd en de toekomst. En net zo goed verbindt Wieringa zijn eigen ervaringen en zijn gezinsleven, met wat er gebeurt in Nederland en elders in de wereld. Dit met veel kennis van zaken en met een kritisch oog. Gedachten over onze tijd biedt een analyse van de ontregelingen van onze tijd en zet daarmee hopelijk aan tot denken. En liever nog: tot handelen. Het boek houdt je ook regelmatig een spiegel voor.

Het accepteren van een mate van onschuld doet pijn. Andermans onschuld confronteert je met je eigen verdorvenheid. In plaats van je over je eigen morsige ziel te buigen, is het comfortabeler om het vertrouwen in goede trouw en zuivere intenties in zijn geheel op te zeggen. Wat overblijft is doods cynisme.

Wieringa
Wieringa in gesprek met zijn uitgever

Gedachten over belangrijke en actuele thema’s

Ik kan me vaak vinden in het gedachtengoed in Gedachten over onze tijd en heb veel dezelfde meningen en zorgen, zoals over het klimaat. Niet altijd echter volg ik Wieringa. Hij legt niet alles gedetailleerd uit en in sommige teksten kon ik niet goed inkomen. Maar veel teksten heb ik wel met interesse gelezen, dus ik ben weer goed op de hoogte van ‘onze tijd’. Het boek zet echt aan tot kritisch kijken naar de wereld en naar je eigen aandeel daarin.

Dus als je graag de krant leest, of als je juist niet de krant leest omdat je er niet aan toekomt, is dit boek ‘Gedachten over onze tijd,’ voor jou. Een boek van een goede schrijver is zoveel meer waard dan zoveel ongenuanceerde meningen die je op social media om de oren vliegen.

Als je, zoals ik, wel eens een kanttekening plaatst bij de dwaalleer van het stabiele genie Baudet, ontmoet je flink wat weerstand. Die neemt meestal de vorm aan van bittere vijandschap. Een vuile klerelijer ben je, kortom, met wiens boeken ze hun reet nog niet willen afvegen.

Wieringa

Specificaties Gedachten over onze tijd

Auteur: Tommy Wieringa | Uitgever: De Bezige Bij | 316 pagina’s | 9789403123912 | februari 2021 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.