De Smoezels in Mammoetland – een boek voor alle Smoezelfans

Heb jij net als ik ook onder een steen gelegen en de boeken van de Smoezels gemist? Geen probleem. Snel onder die steen vandaan en deze boeken beginnen te lezen. Het zijn boeken die lekker weglezen, met humor en hier en daar wat gekke woorden. Voor kinderen die al wel redelijk goed zelfstandig kunnen lezen. Maar ook erg leuk om voor te lezen aan je zoon of dochter. Kun je als ouder zelf ook direct meegenieten van de Smoezels in Mammoetland.

De Smoezels in Mammoetland -

De Smoezels in Mammoetland

Wees gerust, ook als je de Smoezels nog niet kent is dit boek super leuk om te lezen. Als eerst wordt je meegenomen wie de Smoezels zijn. Iedereen wordt voorsteld; van Baby Smoezel tot Oma Smoezel en van Vuurkontje (het huisdier) tot Papa Smoezel. Daarna kun je lezen wat de Smoezels leuk vinden en wat de Smoezels stom vinden. Als laatste kun je lezen waar de Smoezels goed in zijn. Allemaal informatie die handig is wanneer dit je eerste kennismaking met deze groene vriendjes is. Na de eerste bladzijden ben je helemaal op de hoogte kunt je rustig gaan starten in de Smoezels in Mammoetland.

Proffessor Proos Sekko heeft een bijzonder idee. Hij wil honderdduizend jaar terug in de tijd gaan met zijn tijdreishelmen. Een aantal van zijn Smoezel vriendjes mogen mee. In het nu van toen wil hij opzoek naar een mammoet en deze meenemen naar deze tijd. Dan kunnen ze een trui maken van de vacht van de Mammoet. Dat wordt dan een hele speciale trui. Maar als de Mammoet hier is lopen ze toch tegen een paar dingen aan, waaronder de warmte. Hoewel de Mammoet heel lief is en goed luistert, maakt hij soms wat bijzondere avonturen mee. Kan de Mammoet wel hier blijven wonen nu hij soms van die gekke streken uithaalt?

De tijdreishelm

Wie zijn de Smoezels?

Leuk dat ze naar honderdduizend jaar terug gaan en een Mammoet meenemen. Maar wie zijn die Smoezels eigenlijk? Als je nog niets gelezen hebt is het handig om dit te weten. Ze lijken op de Gorgels, maar zijn dit duidelijk niet. De Smoezels zijn namelijk groen en wonen op de vuilnisbelt. Ze vinden het eten dat wij eten helemaal niet lekker, schoenzolen met smeerkezenkaas dan weer wel. Op school komen ze niet, alles wat ze leren leren ze op de vuilnisbelt van hun familie. Ze worden enorm oud, opa is inmiddels negenhonderdvijfentachtig jaar. En wat ze met ons gemeen hebben, opa vind dat de tijd voorbijgevlogen is. Zoals ik hiervoor aangaf kun je de Smoezels in Mammoetland goed lezen zonder kennis te hebben van de voorgaande boeken.

Wie zijn de Smoezels

Makkelijk te lezen ondanks lastigere woorden

Ik heb zelf dyslexie, een reden waarom kinderboeken vaak zo fijn lezen. De woorden die in kinderboeken worden gebruikt zijn vaak een stuk makkelijker dan de woorden in volwassen- of Young Adult boeken. In De Smoezels in Mammoetland staan ook wel woorden die voor mij wat lastiger te lezen zijn (vooral omdat het niet alledaagse woorden zijn zoals smeerkezenkaas). Niet iedereen met dyslexie zal dit hetzelfde ervaren. Toch vond ik het boek fijn lezen. Het is een fijn lettertype en de grootte is ook goed. Daarnaast zijn de hoofdstukken niet allemaal even groot dus mocht het toch even te veel zijn kun je soms vrij snel stoppen (wij lezen vaak per hoofdstuk).

Voor de kinderen maken de illustraties het helemaal af. Ze leven mee met een verhaal en dit komt tot leven door middel van de illustraties. Deze zijn in de Smoezels ook in kleur, nog een extra pluspunt. Zwart/wit illustraties zijn ook al leuk natuurlijk, maar in kleur wordt het nog levendiger. Het spreekt meer en dat vinden onze kinderen fantastisch. En ik moet eerlijk zeggen dat het fantastisch gedaan is. De illustraties zijn goed ondersteunend aan het verhaal en maakt dat je het nog beter voor je kunt zien.

De Mammoet

Bezoek dierentuin Burgers Zoo

Wil je nog een leuk uitje doen met de kinderen die je kunt linken aan de Smoezels in Mammoetland? Ga dan zeker eens langs bij dierentuin Burgers Zoo in Arnhem. Tot en met 7 januari 2024 (de kerstvakantie) kun je daar door het park heen allemaal dieren van vroeger zien. Het heet ijstijd en Zoo – de reis van de mammoet. Past perfect bij het onderwerp van dit boek. Verspreid door het park vind je tientallen dieren uit de ijstijd op ware grootte. Diverse dieren bewegen en maken geluid. Een ijskoud avontuur.

Ben je benieuwd naar andere boeken van de Smoezels? We schreven al eens eerder over De smoezels en de reuzeninktvis  en de Smoezels vinden een huisdier.

De Smoezels in Mammoetland - achterkant

Specificaties De Smoezels in Mammoetland

Auteur: Erhard Dietl | Uitgeverij: De Vier Windstreken | Vertaling: Hedi de Zanger | Eerste uitgave: 8 september 2023 | Originele titel: Die Olchis im Land der Mammuts | ISBN: 9789051169690 | 112 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Minke
Delen is enorm lief

Ik vind lezen erg leuk en vind het dan ook super tof dat ik voor StoerLeesVoer mag schrijven. Verder ben ik werkzaam als juridisch assistent bij Wageningen Universiteit sinds een aantal maanden. Mijn hobby's zijn creatief bezig zijn met de Bijbel, gebruik van essentiële oliën, lezen en uitstapjes maken met mijn gezin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.