De ijzeren schaduw – een ijzersterk debuut

Natuurlijk zijn er meer spionagethrillers in de boekhandel te vinden, maar er zijn er maar weinig die zich in de tijd van de Eerste Wereldoorlog afspelen in België én waarin fictie en realiteit mooi verweven zijn. De ijzeren schaduw van Stefanio Siggia is een debuut om je vingers bij af te bijten…ehh af te likken!

De ijzeren schaduw

Over De ijzeren schaduw

Oorlogsvlieger Melbourne Summers krijgt bericht dat zijn broer vermoord is tijdens een geheime missie in bezet België in 1915. Hij deed onderzoek naar de IJzeren Schaduw. Melbourne ontvangt een anonieme brief met cryptische boodschappen die de sleutel vormen tot de aard van De ijzeren schaduw.

In de voetsporen van zijn broer reist hij naar Brussel. Daar wacht hem niet alleen de schokkende waarheid over zijn broer, maar hij ontdekt ook dat De ijzeren schaduw een veel groter gevaar vormt dan iemand ooit had kunnen bedenken.

De ijzeren schaduw achterzijde

Hulde voor deze historische thriller

Als je mijn recensies vaker leest, dan weet je dat ik een fan ben van historische thrillers en romans. Enig historisch besef bij het lezen van een boek vind ik prettig; daar kun je immers ontwikkelingen in deze tijd ook beter door plaatsen. Tijdens het lezen van De ijzeren schaduw besefte ik mij weer hoe ongeschonden Nederland uit de Eerste Wereldoorlog is gekomen. En hoe België erdoor is verwoest. In deze, op z’n zachts gezegd, tumultueuze periode in België speelt De ijzeren schaduw zich af. Iets doet mij vermoeden dat auteur Stefano Siggia ook zijn eigen leven in de jeugd van hoofdpersoon Melbourne Summers heeft laten terugkomen.

Het verhaal leest heerlijk weg met een spannend plot, maar ook omdat Melbourne Summers een ietwat onhandige spion is (en letterlijk een brokkenpiloot) met het hart op de juiste plaats. Niet zo smooth als James Bond, maar dat vind ik eigenlijk wel fijn. De historische context kom je in diverse lagen in het boek tegen. Er zijn historische gebeurtenissen, figuren en het ontstaan van spionage in verwerkt, maar dat had ik pas later in de gaten. Er staan helaas geen voetnoten naar de historische achtergrond die achterin het boek staat.

Al met al een ijzersterk debuut met een niet te voor de hand liggend plot. Er is een sympathiek hoofdpersonage. En er zijn een paar mooie referenties naar daadwerkelijke gebeurtenissen en personen in de Eerste Wereldoorlog. Ateur Stefano Siggia werkt aan het vervolg van De ijzeren schaduw en ik ben benieuwd waar brokkenpiloot Melbourne Summers in verzeild raakt.

Achtergrond De ijzeren schaduw

Als we dan toch bezig zijn met een stukje historie…ik ben iemand die toch gaat googelen over spionage. Ik vond een interessante podcast met een portret over de dubbelspion George Blake uit 1999.

Specificaties in De ijzeren schaduw

Auteur: Stefano Siggia | Vertaald door Jan Smit | Uitgeverij: De Fontein | 9789026154348 | maart 2022 | 349 blz | Meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.