Mummies ontrafeld, een kijkje in het oude Egypte

De fascinatie voor het oude Egypte krijg ik al van kinds af aan mee. Mijn moeder is afgestudeerd in Geschiedenis en heeft zelf een fascinatie voor deze wereld. Ik geniet er dan ook van om deze liefde weer door te geven aan mijn dochters. Het oude Egypte is voor hen nu nog spannend, mummies zijn immers veelgebruikt als engerd tijdens Halloween. Maar er is zoveel meer moois te ontdekken. En dat gaan we ontdekken in Mummies ontrafeld.

Mummies ontrafeld

Ontdek in ‘Mummies ontrafeld’ van Tom Froese alles wat je maar weten wilt over mummies in het oude Egypte en archeologie. Van de vele rituelen die erbij kwamen kijken tot hoe belangrijk de Nijl was en welke Egyptische goden en wat zij betekenden, alles komt voorbij. Het hele boek is voorzien van prachtige, kleurrijke en verhelderende illustraties met een vleugje humor, en het omslag is van goudfolie!

Wist je dat de oude Egyptenaren geloofden dat je hart werd opgegeten door een nijlpaardleeuw-krokodil-godin als je niet naar het hiernamaals mocht? En dat een lichaam voor altijd bewaard moest blijven? Dat er wel vier voetbalvelden aan linnen wikkels nodig waren voor één mummie? En welke Farao de beroemdste mummie ter wereld werd? ‘Mummies ontrafeld’ biedt een superinteressant en prachtig geïllustreerd kijkje duizenden jaren terug in de tijd. Niet alleen is alles te lezen over hoe mummies precies werden gemaakt en hoe ze werden begraven, ook Egyptische goden, de Pyramides, Europese archeologen en grafrovers komen aan bod.

Nuttige informatie wordt afgewisseld met leuke weetjes en mummieblunders – want het ging lang niet altijd goed! De illustraties van Tom Froese zijn kleurrijk en passen perfect bij het onderwerp, het oude Egypte!

Oude Egypte

Waar te beginnen in deze boeiende en mooie wereld? Mummies ontrafeld begint eerst met de uitleg over een mummie, wat is dat nou? De uitleg maakt het niet per se minder spannend voor mijn dochter. Maar ik zie wel haar fascinatie groeien voor alles wat een mummie meer is dan een monster in haar hoofd. De oude Egyptenaren geloofden dat er in elk persoon drie zielen leefden. Die ook nog na de dood bleven voortbestaan. Het mummificeren is een belangrijk proces in dat geloof.

Meteen moet ik uitleggen wat geloof is. Dat blijf ik soms wat lastig vinden, want wij “geloven” niet als gezin in een god of goden. Tegelijk heb ik veel boeken, verhalen en items in huis van diverse geloven en goden. Dus het is een onderwerp wat ik op die manier probeer uit te leggen. Mooi om nu dankzij Mummies ontrafeld het geloof van de oude Egyptenaren mee te kunnen nemen!

Kennis maakt minder angstig

Het tweede hoofdstuk: hoe worden mummies gemaakt, zorgt ervoor dat de kennis van mijn dochter nog meer groeit. En ik merk dat daardoor haar ‘angst’ kleiner wordt! Want wat een interessant proces dat balsemen en wat ingewikkeld! Door het boek heen zie ik haar kennis groeien en dat is fijn! Want dankzij kennis is er minder ruimte voor angst. Angst voor het onbekende kan namelijk makkelijk opgelost worden door kennis. Mummies ontrafeld heeft een fijne heldere tekst en vriendelijke illustraties die dit ondersteunen.

Ook is er een milde mate van humor te vinden zoals de mummieblunders. Ik vind het altijd leuk als er zulke aanvullende weetjes in een verhaal verwerkt worden. Dat zijn de dingen die ik onthoud.. en mijn dochter ook! Ik vergeet bijvoorbeeld echt niet meer dat sommige mummies achterstevoren ingepakt zijn en dat het masker op hun voeten terecht kwam. Mummies ontrafeld laat ons de reis van begin tot het einde overzichtelijk en duidelijk zien.

Ingewikkeld verhaal

Ondanks dat Mummies ontrafeld heldere teksten heeft en vrolijke illustraties kan het toch soms een wat ingewikkeld verhaal zijn. Dat komt niet door het boek, wel door de leeftijd en door mijn dochter zelf. Ze denkt heel beeldend en heeft over alles vragen en neemt niet zomaar iets aan. Het boek is wel geschikt vanaf 7 jaar trouwens en ze vindt het ook echt heel leuk. Regelmatig neemt ze het mee naar haar eigen kamertje aan haar bureau om even erin te duiken.

Mummies ontrafeld is voor haar een boeiend en spannend boek. En een leuke manier om meer te leren over het oude Egypte en de mummies. Ik denk dat veel kinderen dit een heel tof boek zullen vinden. En het is ook echt fijn voor in de klas. Ik vind het zelf als volwassene ook weer erg leuk om in deze wereld te duiken en om van te leren!

Specificaties Mummies ontrafeld

Auteur: Nosy Crow | Illustraties: Tom Froese | Uitgever: Gottmer | Vertaald door J.H. Gever | Oktober 2021 | 9789025775391 | 32 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.