De burgerwacht; een thriller die je niet weglegt

Ellen Lina brengt mij De burgerwacht en ik ben razend benieuwd. Ik ben nog niet bekend met haar als schrijfster maar als ik de recensies op de achterkant van het boek mag geloven, staat me heel wat te wachten. Het genre thriller heeft mijn aandacht de afgelopen jaren steeds meer getrokken. Ik kan genieten van een romantisch verhaal, maar de spanning, plot twists en de diepgaande karakters in thrillers maken een verhaal tot een verhaal. Ik ben erg benieuwd naar het verhaal achter De burgerwacht.

hoofdfoto

Proloog

Ik ben in de slaapkamer, samen met een vrouwelijk personage. Ze vertelt vanuit haar oogpunt een situatie waar ze zich op dit moment in bevindt. Ze is samen met een jongen, die op de slaapkamervloer ligt. Hij is stomdronken en niet wakker. De situatie wordt er echter niet beter op; een man/jongen die ze kent komt de kamer binnen en valt haar aan, duwt haar op het bed en drukt een kussen op haar gezicht. Met een verstikkend gevoel tot gevolg en ik krijg het benauwde en nare gevoel dat dit meisje het niet meer kan navertellen..

Kayleigh

Het hoofdstuk dat volgt is ineens een switch; ik beleef en lees het verhaal door de ogen van een man. Deze man vertelt over zijn verliefdheid richting Kayleigh en hoe zij hem verlaten heeft in het verleden. Hij heeft het daar nog steeds moeilijk mee en is zijn verliefdheid voor haar nooit gestopt.

De burgerwacht

Dan maak ik ook kennis met Kayleigh in De burgerwacht. Kayleigh is een jonge vrouw die besluit om weer terug te gaan wonen bij haar ouders. Heel wat jaren geleden is zij uit het ouderlijk huis vertrokken en niet op het meest goede moment. Haar jongere zusje Brenna is om het leven gebracht en haar ouders hebben het hier erg moeilijk mee. Kayleigh zelf ook en ze trekt het niet meer om in Berkendijk te blijven. Ze pakt haar spullen en vertrekt; ze gaat bij Defensie werken. Maar nu keert ze terug naar Berkendijk. Ze heeft ontslag genomen bij Defensie en de relatie met haar vriend heeft ze ook beëindigd. Ze pakt haar spullen en staat ineens bij haar ouders op de stoep. Wat zullen zij ervan vinden?

De burgerwacht

Weer thuis

Kayleigh zegt in De burgerwacht dus haar baan bij Defensie op en vertrekt naar haar ouderlijk huis. Ze wil rust en even tijd om weer tot zichzelf te komen. Maar is haar dat wel gegund?

Haar vader sluit haar direct in zijn armen en is maar wat blij dat Kayleigh weer thuis is na al die jaren. Hij heeft een boerderij waar hij gewassen enzovoorts verbouwd en daarnaast fokt hij paarden voor de verkoop. Sam helpt hem daarbij; hij werkt en woont op de boerderij en was er al voordat Kayleigh vertrok al die jaren geleden.

Haar moeder is een ander verhaal; zij is natuurlijk blij dat Kayleigh terug is, maar bij haar overheerst meer de teleurstelling / boosheid. Toen haar dochter Brenna overleed, had ze hier onwijs veel pijn en verdriet van. Alles wat ze nog had was Kayleigh en haar man. Maar toen besloot Kayleigh dat ze weg ging en dat zorgde ervoor dat haar moeder ‘alleen’ achterbleef, zonder dochters.. Het duurt dan ook even voordat haar moeder dit een plaatsje kan geven, maar uiteindelijk is ook zij hartstikke blij dat Kayleigh er weer is.

Geen rust in De burgerwacht

Kayleigh hoopt bij thuiskomst op wat welverdiende rust, maar helaas is dit haar niet gegund. Tijdens een buitenrit met Sam en hun twee paarden belandt Kayleigh in het meer. Haar paard gooit haar van zich af en Kayleigh belandt onder water en doet daar een gruwelijke ontdekking. Er ligt een lichaam op de bodem van het meer en dat lichaam ligt er al even. Vanwege haar militaire achtergrond schrikt Kayleigh op het eerste gezicht wel even. Ze weet wel de juiste stappen te nemen. Ze waarschuwt de politie en helpt hen zelfs aan meer informatie. Doordat zij, wanneer zij het lichaam vindt, nogmaals naar de bodem van het meer duikt omdat haar opvalt dat de persoon een soort tag om heeft.

De mensen in Berkendijk zijn er wel klaar mee; eerst al die jaren geleden de moord op Brenna, het zusje van Kayleigh. Nu weer het lichaam dat is gevonden op de bodem van het meer onder verdachte omstandigheden. Tel daar maar de overlast bij op die er is. Inbraken en diefstallen op verschillende plekken en bij verschillende mensen. De politie doet wel wat ze kunnen, maar doordat het altijd wel even duurt voordat de politie ter plaatse is besluiten de inwoners van Berkendijk het heft in eigen hand te nemen.

De burgerwacht

Vanuit hier ontstaat dan ook De burgerwacht. De naam van het boek verwijst hier ook naar. De burgerwacht is een initiatief van de lokale bevolking om de criminaliteit te bestrijden en de politie een handje te helpen. Zij hebben een app groep waarin ze elkaar op de hoogte houden. De politie is ook blij met het burgerinitiatief. De burgers die in De burgerwacht zitten, kunnen de inbrekers of geweldplegers vaak op heterdaad betrappen. Ze houden ze dan vast totdat de politie arriveert om deze te arresteren.

Kayleigh sluit zich ook aan bij De burgerwacht, als enige vrouw. Hier twijfelt ze wel even over, maar juist vanwege haar ervaring bij Defensie willen de mannen haar er maar al te graag bij hebben. Met Kayleigh haar ideeën wordt De burgerwacht al snel iets professioneler qua uitrusting en communicatie.

Wat een verhaal!

De burgerwacht is een verhaal dat je op het puntje van je stoel doet zitten. De hoofdstukken wisselen steeds; de ene keer lees ik vanuit het oogpunt van Kayleigh en haar belevenissen. Het andere hoofdstuk ben ik met een ander hoofdpersoon. Iemand die gewelddadig is, iemand die de moord op de man uit de vijver bekend, iemand die verliefd is op Kayleigh en waarmee ze ooit samen is geweest. Wie is toch deze persoon? Ik heb een heel sterk vermoeden / gevoel, maar dat ga ik natuurlijk hier niet uitspreken..

Het verhaal van De burgerwacht grijpt me op zoveel manieren; de onduidelijkheid rondom de vermoorde man, de twee mannen waartussen Kayleigh beweegt als een soort liefdesdans. Maar sommige stukken zorgen ervoor dat mijn ademhaling even stokt. Er duikt midden in de nacht opeens een man op in de kamer van Kayleigh. Een man met een zwarte helm op en ze kan geen kant op. Hij bedreigt haar en vertrekt weer. Het gevoel van onveiligheid, angst en kwetsbaarheid bekruipt me.

De manier van schrijven zorgt er voor mij voor dat ik het gevoel heb dat ik naast Kayleigh meeloop. Dat ik letterlijk overal bij ben en alles mee beleef. Het gevoel van angst en machteloosheid voel ik met haar mee. Ergens is het ook mijn grootste nachtmerrie. Thuis in mijn eigen huis midden in de nacht overvallen worden door een onbekend persoon die kwaad in de zin heeft. Vooral nu ik een gezin heb.

De burgerwacht volgens Martine Broekman – Guijt, Bruna Huissen

Een ijzersterke thriller! Ellen Lina behoort tot de top van de Nederlandse thrillerschrijfsters.

Ik zou zeggen; deze moet je gelezen hebben als je van thrillers houdt!

Soundtracks

Drie studenten van Rijn IJssel in Arnhem hebben een soundtrack mogen schrijven voor De burgerwacht. Deze drie songs staan op het YouTube kanaal van Ellen Lina en zijn ook hieronder te beluisteren. Erg bijzonder; ik kom zelden een boek tegen waar soundtracks voor geschreven zijn en deze ook daadwerkelijk te beluisteren zijn via YouTube.

soundtrack

Specificaties De burgerwacht

Auteur: Ellen Lina | Uitgever: De Fontein | Omslag: Stephen Mulcahey / Arcangel | 9789026157905 | Februari 2022 | 320 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.