Zen & de kunst van zorgeloos leven. Een boek vol boeddhistische levenslessen

Zorgeloos leven. Dat klinkt als een uitdaging, ideaal én tegelijk een utopie. Want wat is het toch moeilijk om te stoppen met je zorgen maken. Over de dingen die gaan komen of over wat er gebeurd is. En zeker ook over de mensen om je heen. Maar het levert je vaak niet zo veel op. Dus meer zorgeloos leven zouden we graag een beetje willen leren. In het boek Zen & De Kunst van Zorgeloos Leven krijgen we hiervoor veel tips en adviezen. Een inzicht gevend boek van boeddhist en hoogleraar Shunmyo Masuno uit Japan.

Gun jezelf een bestaan zonder piekeren

hoofd

Boeddhisme en Zen

Het begrip Zen vindt natuurlijk zijn oorsprong in het Boeddhisme. Zen betekent discipline, aandacht en concentratie om de weg te openen naar een bevrijde manier van leven. Zo willen we natuurlijk graag door het leven gaan, maar dat is niet altijd makkelijk. We maken ons regelmatig zorgen over dingen die achteraf helemaal niet zo belangrijk waren. Ook zijn er natuurlijk wel belangrijke zaken waar we over piekeren zoals werk, opvoeding en relaties.

Dit boek van Shunmyo Masuno biedt ons wijze en praktische lessen om minder te piekeren. De auteur is de hoofdpriester van een 450 jaar oude Zen Boeddhistische tempel in Japan. Ook is hij een tuinontwerper én hoogleraar milieudesign!

Wat leert Zen & de kunst van zorgeloos leven:

  • Zorgen omzetten in actie
  • Stoppen jezelf te vergelijken met anderen
  • Dingen een positieve wending geven
  • Stoppen met zoeken, haasten en observeren

Wijze lessen in Zen & de kunst van zorgeloos leven

De eerste handige wijze les is direct: hou jezelf niet voor de gek. Vergelijk jezelf niet met anderen en streef niet iets na wat voortkomt uit afgunst. Geloof vooral in jezelf, zonder twijfel. Ook een hele helpende gedachte is de focus op het nu. Als je weer eens afdwaalt met je gedachten, werkt het erg goed om jezelf er even aan te herinneren dat je in het hier en nu bent. Focus op je ademhaling geeft rust en ontspanning. 

Het enige wat telt is hoe je als mens in het hier en nu staat. 

Zen & de kunst van zorgeloos leven

Zo staat er in ieder hoofdstuk een gedachte of uitspraak met een korte toelichting van een paar bladzijden. Dat leest heel prettig en het blijft overzichtelijk. Er zijn misschien wat onderdelen minder van toepassing op jouw situatie. Maar er zijn ook praktische tips waar iedereen wel mee aan de slag kan gaan.

Ontspullen is bijvoorbeeld zoiets waar we in onze maatschappij meer aandacht voor zouden moeten hebben. Dit geeft een lichter gevoel en draagt dus bij aan meer zorgeloos leven. Ook een herkenbaar euvel is het gehaaste gevoel dat waarschijnlijk veel moeders hebben in de ochtend. Iets eerder opstaan creëert ruimte voor jezelf. En het draagt ook voor de rest van de dag bij aan meer rust in je hoofd.

Verminder, laat het los en laat het achter je

Zo geeft het boek inzicht in een aantal goede manieren om meer zorgeloos te leven. Leren loslaten is daarin natuurlijk ook een belangrijk punt. Dat blijft moeilijk om toe te passen. Maar door de korte gedachtes van deze Zen boeddhist, wordt het wel duidelijk waarom het belangrijk is.

Er wordt in het boek ook veel aandacht besteed aan relaties en verbinding met anderen. Of het nu om je huwelijk, werk of vriendschappen gaat. Het is belangrijk om elkaar te leren waarderen, frustraties naar anderen los te laten en om hulp te vragen. Want dit verbindt en maakt je sterker.

Zen & de kunst van zorgeloos leven

Het boek is zeker ook een aanrader voor wie openstaat voor boeddhistische filosofie. Er worden mooie gezegdes in verweven en ook geeft het een beeld van de Japanse cultuur.

Meer weten over Zen, Boeddhisme of minder piekeren? Bekijk ook deze reviews:

Specificaties Zen & De kunst van zorgeloos leven

Auteur: Shunmyo Masuno | Vertaling: Anousjka Oostindiër | Vormgeving binnenwerk: Steven Boland | Uitgever: Boekerij | 9789022595183 | mei 2022 | 224 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren emoties familie fantasie filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid grappig het leven humor interactief jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien pesten prentenboek reizen rijm roman school spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.