De Gorgels en toen? – Jochem Myjer, een ontdekking van eigen geschiedenis

Zeer waarschijnlijk heeft iedereen al weleens een keer van de boeken van de Gorgels gehoord. De Gorgels en toen? is een nieuw boek van de hand van Jochem Myjer, waarbij je aan de slag gaat met het onderzoeken van je eigen familiegeschiedenis.

De Gorgels en toen?

De Gorgels en toen?: Graven in het verleden

Centraal uitgangspunt van ‘De Gorgels en toen?’ is de geschiedenis van jouw familie. Waar kom jij vandaan? Met dit boekje kun je je vader en moeder en opa’s en oma’s naar hun herinneringen vragen. En wat weten zij van hun opa’s en oma’s? Alle generaties dragen bij aan jouw geschiedenis.
Samen met Bobba en Belia ga je graven in het verleden van jouw familie.

De Gorgels en toen?

Nieuw verhaal van de Gorgels

Het boek is dus een heel persoonlijk boek. Maar er staat ook een nieuw verhaal in van de Gorgels, bestaande uit 2 hoofdstukken, waarbij Melle een geheime ontdekking doet in de werkplaats van zijn opa.
En uiteindelijk ook bij Bobba en Belia te rade gaat over hun geschiedenis.
Dit verhaal is vooral leuk als je de andere delen van de Gorgels al hebt gelezen.
Ikzelf heb van het eerste deel van de Gorgels weleens wat stukjes gehoord, maar nooit het volledige verhaal. Daarom was dit verhaal in het begin wat abracadabra voor me. Er stonden termen in die ik als ‘Gorgels leek’ nog niet kende, en dan is het verhaal wat lastiger te volgen. Maar voor veel kinderen die echt fan zijn van de Gorgels, zal dit weer een superleuk verhaal zijn!

Een boekje om je eigen familiegeschiedenis in te noteren

Het boek is dus vooral een heel persoonlijk boek om je eigen familiegeschiedenis te noteren. Het werkt eigenlijk hetzelfde als een vriendenboekje: je kind kan bijvoorbeeld papa of oma de bladzijdes in laten vullen, of ze kunnen dit samen doen.
Vragen die dan bijvoorbeeld aan bod komen zijn:
Wat waren je lievelingsvakken op school, waar ben je goed in, waarin lijk ik op jou? Maar ook enkele vragen die misschien nog wat lastiger te beantwoorden zijn, zoals: wat heb je van je ouders geleerd, wat mag ik nooit vergeten?
In het midden van De Gorgels en toen? zit een grote uitklapbare stamboom, die je dus helemaal zelf kunt invullen. Zo heb je een goed overzicht van je hele familie.  

stamboom van de gorgels

Goed inzetbaar tijdens de kinderboekenweek ‘En toen?’

Ik denk dat dit boek erg leuk is voor kinderen om mee bezig te zijn. Het is leerzaam en echt leuk om te doen.
Daarnaast sluit De Gorgels en toen? perfect aan op het thema van de Kinderboekenweek 2020, want het thema is ‘En toen?’ en gaat over geschiedenis.
Mijn eigen kinderen mogen elk jaar één of twee boeken uitzoeken tijdens de Kinderboekenweek, en volgens mij doen wel meer ouders dat. Ik kan me voorstellen dat dit boek voor veel kinderen (en hun familie) een hele goede keus zal zijn!

Enthousiast geworden?

Specificaties De Gorgels en toen?

De Gorgels en toen?

Auteur: Jochem Myjer│ Illustrator Rick de Haas | Uitgever: Leopold │9789025879471│ augustus 2020│meer informatie vind je hier

Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.