Soms ben ik… een uitdrukkingsvol prentenboek van Kathrin Schrärer

Emoties en gevoelens, wat zijn we toch rijk als mens als we de diversiteit hierin kunnen herkennen, erkennen, benoemen en voelen. Het zorgt voor een betere connectie met jezelf en anderen. Want dat we allemaal dingen voelen, dat is nou eenmaal zo. Dat komt gratis en voor niets bij het mens zijn. Maar het ook echt kunnen voelen en benoemen is een belangrijke volgende stap. Erkennen is niet altijd even makkelijk. Maar laten we bij het begin beginnen, wat kan je allemaal voelen? Soms ben ik… is een prachtig prentenboek voor kinderen. Maar ook voor volwassenen kan dit erg behulpzaam zijn.

hoofd Soms ben ik

Soms ben ik

Soms ben ik… blij, ongeduldig, woest, nieuwsgierig of bang. Dit soort gevoelens kent ieder kind. Met ‘Soms ben ik…’ leren ze om die samen te bekijken, te benoemen en te voelen. Aan de hand van de klassieke en warme illustraties van Kathrin Schärer komt er in dit dikke prentenboek een scala aan emoties voorbij. Ook andere dingen die je kunt zijn, zoals ‘de eerste’ of ‘anders’ krijgen een gezicht in haar bijzondere, uitdrukkingsvolle prenten. Ze gebruikt dieren zoals stokstaartjes, kameleons, muizen, beertjes en nog veel meer prachtige keuzes. Een lekker compact en dik prentenboek van wel 64 pagina’s voor peuters en kleuters om samen te bekijken, te benoemen en met de dieren mee te voelen. En om over in gesprek te gaan!

‘Soms ben ik…’ is geschreven en geïllustreerd door Kathrin Schärer, die samen met auteur Lorenz Pauli bekend is van everseller ‘Wie is er hier het dapperst?’ en het prachtige prentenboek ‘De oppasmuis‘. Samen of ieder voor zich creëren ze herkenbare situaties voor iedere ouder én voor ieder kind. Maar ook Soms ben ik… is in Duitsland een groot succes! Al meer dan 55.000 exemplaren vlogen daar over de toonbank.

Uitdrukkingsvolle prenten

Uitdrukkingsvol, dat is een woord wat prachtig passend is voor het prentenboek Soms ben ik… Wat een prachtige prenten waarvan de emoties en gevoelens spatten! Ik ben echt verliefd op deze illustraties die zo levend overkomen. Ik kijk nu puur alleen even naar de illustraties. Waarom? Omdat deze zo opvallend lief, levendig en mooi zijn. Uiteraard zijn ze gekoppeld aan een emotie of gevoel. Vaak een match maar ik merk dat mijn dochters vaak ook andere dingen oppikken uit de prenten. En dat mag van mij ook! Het is dan niet dat het niet goed geïllustreerd is, maar het is gewoon een andere interpretatie. Een ander perspectief waarmee gekeken wordt. En dat vind ik zelf juist heel mooi.

Daardoor komen er vele mooie gesprekken. Waarom denk jij dat dat dier zich zo voelt? Waar zie je dat aan? Hoe kijk en gedraag jij je als jij je zo voelt? Soms bespreek ik wel het woord wat bij de illustratie staat. Soms ook niet. Het prentenboek Soms ben ik… leent zich voor diverse manieren van lezen. Van begin tot einde of juist dwalend lezen. Op tekst, op illustratie of een combinatie van beide. Het kan en mag allemaal. Ondanks het enkele woord wat bij een prent staat, brengt het zoveel meer dan maar 1 woord. Dit boek is zeer rijk aan inhoud wat voor een ieder weer een andere waarde heeft.

Oud en jong

Soms ben ik… word aanbevolen vanaf 4 jaar, maar mijn jongste dochter van 3 smult van dit boek. Niet elke emotie kan ze bevatten nog. Maar de basis emoties van boos, geschrokken, knuffelig, ongeduldig, dapper en meer snapt ze zeker. De liefdevolle prenten helpen haar visueel natuurlijk ook erg goed. Wat dit emotie- en gevoelensboek anders maakt dan andere soortgelijke boeken is dat er ook ander soort emoties en gevoelens benoemd worden. Zaken zoals lief voor iemand anders, de eerste zijn, zo aan de beurt, anders, gewoon ik, goed verstopt en een beetje misselijk. Geen gangbare keuzes, wel keuzes die veel gevoelens, empathie en emoties kennen. Dus prachtig gevonden en een rijke toevoeging!

Achterin, bijna op de laatste pagina staat een lief konijntje. Het is nacht en dit konijntje leest met grote mooie ogen een boek. Het zit op een wereldbol en is helemaal gefocust op het boek. Mijn dochters zeggen meteen: ”Dat ben jij mama!”. Ik moet hierom lachen. De tekst die hierbij hoort is: in een heel andere wereld. Dat klopt, als ik lees ben ik in een andere wereld. En deze boodschap breng ik graag over aan mijn dochters en anderen. Ook via StoerLeesVoer. Soms ben ik… is voor jong en oud een prachtig boek.

samen
Beschermend

Absoluut pareltje

Maar liefst 64 pagina vol met prachtig rijke illustraties. Wat een heerlijk boek is dit. Van te voren weet je niet precies wat de route gaat zijn als je in dit boek duikt. Er komen allemaal ervaringsverhalen omhoog die passen bij de emoties en gevoelens. En soms juist ook niet en worden er fantasieverhalen verzonnen die passen bij de lieve illustraties. Soms ben ik… is prachtig rijk op diverse levels. Dankzij de stevige kaft en de vele pagina’s gaat dit boek nog vele leesrondes mee. Wat ons betreft een absoluut boekenkastpareltje!

Specificaties Soms ben ik…

Auteur en illustraties: Kathrin Schrärer | Vertaald door J.H. Gever | Uitgever: Gottmer | 2022 | 9789025775704 | 64 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.