Liefde is stom, een Francesca Pirrone prentenboek

Soms zijn dingen gewoon stom. Zoals liefde. Het is vaak ingewikkeld. En het laat je lichaam dingen voelen die je hoofd soms helemaal niet wilt. Het zorgt zowel voor irritant onstopbaar gegrijns als voor liters en liters zoute tranen. In het prentenboek Liefde is stom van Francesca Pirrone wordt dit heel goed in beeld en woord gebracht. We lezen en leven mee met Spillo het egeltje, en die vindt liefde heel erg stom.

Liefde is stom, een Francesca Pirrone prentenboek voorkant cover kader

Synopsis Liefde is stom

Egeltje Spillo gaat zoals altijd naar zijn vriendje Lisca om samen wormen te zoeken. Maar vandaag heeft Lisca een afspraakje met Gaia. Ze gaan samen naar de ondergaande zon kijken. Pff, wat saai, denkt Spillo boos. Want liefde is stom. Hij zal nóóit verliefd worden! Maar vlinders in je buik hou je niet tegen … Een prentenboek over prille liefde. Voor kinderen met en zonder stekeltjes vanaf ongeveer 5 jaar.

Auteur en illustrator Francesca Pirrone

Auteur en illustrator van Liefde is stom, Francesca Pirrone, is een freelance illustrator uit Italië. Als kind was ze al uren en uren aan het tekenen. Dit soms tot grote ergernis van haar moeder. Tekenen was alles wat Pirrone wilde doen. Later ging ze dan ook naar het Art Institute in Florence. Daar studeerde ze graveren, decoreren, beeldhouwen en mozaïek.

Haar passie is het illustreren van kinderboeken. Ze vindt het geweldig om karakters te bedenken en de daarbij passende verhalen en avonturen. Ze heeft ook wat boeken speciaal voor blinde kinderen gemaakt waarvan er twee een award kregen van de Italiaanse vereniging van blinden. In 2016 ontving Pirrone ook een Key Colors Award van Clavis voor het boek Bruna heeft 100 vrienden.

Liefde is stom is niet mijn kennismaking, dat was met het boek Graag gedaan. Pirrone kenmerkt haar werkt met liefdevolle en vriendelijke verhalen die emoties en gevoelens bevatten.

Liefde is stom, een Francesca Pirrone prentenboek

Liefde is zoveel

Liefde is heel veel, en dat kan knap lastig zijn. Voor volwassen en voor kinderen. Het is denk ik voor elke leeftijd lastig om diverse redenen. Kinderen kunnen met hun nuchtere puurheid vaak heel anders kijken naar liefde. Terwijl volwassenen getekend voor het leven kunnen worden door fout gelopen liefde. Uiteraard kan liefde ook heel mooi zijn. Vaak is het dan een beantwoorde liefde, en als die klik van beide kanten gemaakt wordt, dan is het heel mooi. Maar ja die klik komt niet altijd. Zo had mijn oudste dochter laatst een gebroken hart. Haar verse vriendje waar ze twee dagen dolverliefd samen mee op school had gespeeld, had het zonder pardon op de derde dag weer uitgemaakt. Omdat ze niet bij hem wilde spelen thuis. Tussen de tranen door was op dat moment liefde echt wel stom!

Een paar dagen later was het alweer goed gelukkig. Maar het was wel een aanleiding tot aanvragen van dit prentenboek Liefde is stom. Want het onderwerp is altijd vol emotie. Bij het voelen maar ook bij het missen van dat gevoel. Het is goed om er met jonge kinderen al speels over te kunnen praten. Francesca Pirrone doet dat op de door haar kenmerkende vriendelijke manier. Ja liefde is stom, maar ook heel lief en vriendelijk in dit prentenboek. Het is nergens hard, niet in woord en beeld. Dat vind ik heel knap van haar gedaan. Daarbij rollen we door diverse emoties in dit verhaal. Emoties die gepaard kunnen gaan met liefde en het leven.

Welke emoties hebben wij (volwassen en kind) gevoeld tijdens het lezen van Liefde is stom?

 • Boosheid: door veranderingen
 • Verdriet: verliezen van iets dierbaars
 • Vrolijk
 • Teleurstelling
 • Woest
 • Eenzaamheid
 • Verlegen
 • Verliefdheid
 • Onzekerheid
 • Wanhoop
 • Hoopvol
 • Dankbaarheid
 • Liefde
Liefde is stom, een Francesca Pirrone prentenboek

Vormen van liefde

Liefde is stom gaat over liefde in de vorm van vriendschap maar uiteraard ook over liefde en verliefd zijn. Pironne laat haar egeltje door de diverse stadia van verliefdheid gaan. Er staan ook wat opvallende woorden in zoals ‘bast’ en ‘bruusk’. Mooie woorden wat mij betreft en ze passen goed als rijke woorden in een toegankelijk verhaal. Ook een woord zoals voldoening is mooi en leuk om met kinderen over te spreken. Want wat is voldoening en wat geeft jou voldoening?

Tevens zijn de andere gesprekken leuk die ontstaan. Want geef je cadeaus als je verliefd bent? Waarom en wat geef je? En wat is liefde nou echt, is het dat gekke gevoel wat Spillo in zijn buikje voelt? Of is het als je stekeltjes elektrisch geladen zijn? Ga maar eens het gesprek aan met kinderen, het levert geweldig leuke gesprekken en mooie inzichten op.

Ook wil ik nog even de schutbladen benoemen. De illustraties die hier staan vind ik echt heel tof. Mooie plantjes waarvan ook de wortels onder de grond getekend zijn. Ik zie hier een mooie filosofische boodschap in. Alles heeft nog een verhaal wat niet zichtbaar is. Maar dat kan geheel aan mij en aan mijn bui liggen haha.

Al met al is Liefde is stom een prachtig warm prentenboek met een mooie lading aan emoties en gevoelens. Een mooi boek om in je kast te hebben thuis, op school of op de opvang.

liefde is stom

Specificaties Liefde is stom

Auteur en illustraties: Francesca Pironne | Uitgever: Clavis | Juli 2023 | 32 pagina’s | 9789044850628 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.