Ik wil een hond, en het maakt niet uit welke

“Mama mag ik een hond”. Die vraag komt regelmatig voorbij hier in huis. Ik snap het helemaal, als kind wilde ik ook graag een hond. Door mijn allergie werden dat wandelende takken en hamsters en een hond bij mijn opa en omi. Om die reden zal ook mijn dochter geen hond “krijgen”. Daarnaast kunnen wij niet de verzorging en aandacht geven die zo’n dier nodig heeft. Desalniettemin wil mijn dochter het nog steeds graag. Het boek ‘Ik wil een hond’, is dus perfect voor haar.

hoofd

Ik wil een hond

Millie krijgt een hondje. Maar het loopt anders dan verwacht.

Elke dag fantaseert Millie over de hond die ze niet heeft. Maar elke keer zegt mama: ‘Nee’. Tot ze op een dag ‘Ja!’ zegt. In het hondenasiel wordt Millie meteen verliefd op Prins. Maar op school lachen al haar klasgenootjes hem uit. Dat is toch geen rashond? Millie is er kapot van, tot ze ontdekt dat Prins een wel erg bijzondere gave heeft …

Hophop! zegt ze. Naar school!
Ze trekt Millie achter zich aan.
Hondje van me, kom maar mee.
Ha ha, zegt Millie. Heel grappig.

Uit Ik wil een hond

Mag ik…

Uiteraard wordt onze NEE door een groot deel gekleurd door mijn allergie. Tegelijkertijd zijn we ons ook heel bewust van de zorg die een hond in huis met zich meebrengt. Het is niet even snel rondje om het huis, nee een hond heeft zeker 3 a 4 keer een lekkere wandeling nodig. Door weer en wind. Een hond heeft liefde, aandacht en verzorging nodig. En dat kunnen we nu niet geven. Mijn dochter belooft dat ze elke dag 4 keer gaat wandelen en echt alle poep opruimt. Want mama…”Ik wil een hond!”.

Millie uit het boek lijkt wel wat op mijn dochter. Een eigenwijze blik, blonde haren en die ene volhardende vraag/wens. Ik wil een hond valt meteen op door het kleurgebruikt en manier van illustreren. Fel neon oranje is de hoofdkleur. Ook zijn de illustraties met potlood gemaakt wat heel duidelijk zichtbaar is. Ik wil een hond is een opvallend kinderboek hierdoor.

Thema’s Ik wil een hond

Het verhaal van Ik wil een hond speelt zich op rondom Millie. Een meisje wat naar een sjieke school voor rijke meisjes gaat. Sjieke is zoals in het boek staat en niet mijn keuze voor spelling. Het is geaccepteerd maar ik ken de schrijfwijze meer als chique. Het maakt ook niet uit, we begrijpen wat er wordt bedoelt. Alle rijke andere meisjes hebben een hond en Millie niet. Ze blijft het proberen totdat… mama opeens ja zegt!

Ze gaan naar het asiel wat vol zit met afgedankte hondjes. Wat zielig! Millie kiest een bijzonder hondje uit en meteen zijn ze goede vriendjes. Ze zorgt goed voor hem en neemt het trots mee naar school. Waar ze vervolgens belachelijk gemaakt worden want het is geen rashond. Hierna staat Millie voor een keuze in Ik wil een hond. Is haar hondje mooi zoals hij is, of is het toch belangrijk wat de groep denkt?

Het is een vermakelijk verhaal waarin interessante thema’s verwerkt zitten voor kinderen. Zoals groepsdruk, eigen keuzes maken en nadenken over wat echt belangrijk is. Ook uiterlijk en afkomst zijn thema’s.

Verlanglijstje

Voor nu staat een hond toch echt nog op het verlanglijstje van mijn dochter. We kunnen er simpelweg niet voor zorgen dus we gaan er niet aan beginnen. Misschien een ander huisdier, maar nu zijn we blij met boeken zoals Ik wil een hond. De vraag wanneer zal ook nog wel tijden bij onze vaste gespreksstof van de dag horen. Ik heb al aangegeven dat als ze op zichzelf woont, ze altijd voor een hond mag kiezen. Sindsdien is de vraag niet: Ik wil een hond.. Nee nu vraagt ze wanneer ze uit huis mag :).

Het boek is opvallend door de illustraties, er zit humor in. Ook is het een leuk verhaal en goed om de thema’s van uiterlijk, anders zijn en groepsdruk op deze manier te verweven. We hebben met plezier dit boek gelezen en ik weet zeker dat het nog regelmatig erbij wordt gepakt.

Specificaties Ik wil een hond

Auteur en illustraties: Kitty Crowther | Uitgever: De Eenhoorn | Vertaling: Bart Moeyaert | Vormgeving: Charlotte Fraeye & Dries Desseyn | 56 pagina’s | 9789462915985 | Oktober 2021 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.