Dromer – een fantasievol prentenboek van Mark Janssen

Aron is op weg van school naar huis. Hij piekert. In de klas hebben ze het gehad over wat iedereen wil worden. Maar Aron weet het nog niet… Papa vertelt hem dat er Denkers zijn, kinderen die nadenken het leukste vinden wat er bestaat. En dan zijn er Doeners, die kunnen geen moment stilzitten, die worden brandweerman of huizenbouwer. En dan heb je… Aron kijkt om zich heen, de takken, de wolken, de geluiden – alles verandert in één grote wonderlijke wereld. En dan heb je de Dromers waar Mark Janssen een mooi prentenboek over schreef met Dromer!

Dromer

Dromers, Denkers en Doeners. Elke klas heeft elke categorie wel vertegenwoordigd. De Denkers die overal diep over nadenken, graag alles willen weten en constant waarom vragen stellen. De Dromers die een onuitputtelijke bodem fantasie lijken te hebben, graag uit het raam staren en soms volledig in zichzelf gekeerd zijn. En de Doeners die lekker beweeglijk zijn, gebouwen en knikkerbanen maken, altijd willen helpen en vaak om een loopje verlegen zitten 😉 Dit prentenboek gaat over een dromer.

Al bij de eerste pagina van Mark Janssen zijn prachtige illustraties droom ik zelf ook weg. Een namiddag die naar dennennaalden ruikt, terwijl ik hier naast mij de dennenboom heb staan en een openhaardje brandt met de reststukjes van de kerststukjes maken. En dan die vervelende vraag die ouders altijd stellen: Hoe was het vandaag op school.

Worden wat je worden wil

En dan natuurlijk het antwoord. Vaak kreeg ik van mijn eigen dochter te horen, dat weet ik niet meer. Deze jongen weet het wel, maar weet het antwoord niet op de vraag die de leerkracht stelde. Wat wil je worden als je groot bent? Gelukkig hebben veel kinderen ouders die daar rustig over mee willen denken, net zoals de papa uit dit prentenboek. Papa begint uit te leggen dat er Denkers, Doeners en bijzondere kinderen zijn. Kinderen die de wereld mooier en vrolijker maken omdat ze bijvoorbeeld schilderen en boeken schrijven! Mark Janssen ben jij ook een dromer?

Fantasievolle illustraties

Prachtig hoe Mark Janssen de tekst weet te verweven met de illustraties. In het begin zien we gewoon een normaal naaldbos, maar al gaande de tekst meer over dromer gaat, hoe fantasievoller de tekeningen worden inclusief de teksten. Schraap je keel maar lieve voorlezer, want woorden als “Tekke Fiewaaaah Tschaw Tschaw Pokkk!” zijn lastig om uit te spreken, maar leveren gegarandeerd een grote lachsalvo op van de kinderen!

De tekeningen laat je niet zomaar aan de kinderen zien. Nee die laat je op ze inwerken! Blijf maar lang stilstaan bij de bijzondere wezens die een dromer kan verzinnen. Kameleons in al hun prachtige kleurpaletten, neushoornslang, olifantzebra, beervogel en nog veel meer fantasiedieren zijn er te zien.

Sja je snapt wel welke lestip hieruit volgt! Net zoals veel kinderen zullen hebben gedaan na het lezen van Atlas obscura, teken je eigen fantasiedieren! En natuurlijk de vraag ben je een dromer, een denker of een doener? En wat wil jij later worden als je groot bent? Een ding is natuurlijk het allerbelangrijkste: wees vooral je zelf!

bekende dromers

Weer een prachtig prentenboek van Mark Janssen die kinderen keer op keer voorgelezen zullen willen hebben! Met achterin een hele grote lijst met bekende dromers die hele grote dingen hebben gedaan, maar ze begonnen als een kleine dromer. En dat is heel, heel bijzonder …

dromer

Specificaties dromer

Auteur Mark Janssen | Uitgeverij Lemniscaat | 9789047713722  | september 2022 | 28 pagina’s | Meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.