Het kind van de Gruffalo – een opgefriste versie

Er zijn van die boeken die iedereen (en zeker iedere leerkracht) in de kast moet hebben. Het overbekende boek ‘De Gruffalo’ is natuurlijk zo’n boek. En eigenlijk is de opvolger ‘Het kind van de Gruffalo’ ook een klassieker die je wel in de kast moet hebben. Uitgeverij Lemniscaat is begonnen om de fantastische boeken van Julia Donaldson en Axel Scheffler in een nieuw, opgefrist formaat te laten verschijnen. Dit seizoen zijn er twee boeken van dit duo in de vernieuwde uitgave verschenen: ‘Hutjemutje’ en ‘Het kind van de Gruffalo’.

Het kind van de Gruffalo

Een opvolger op de klassieker: het kind van de Gruffalo

‘Kind,’ zei de Gruffalo, ‘luister goed,’
ga nooit het bos in, wat je ook doet!’
‘Hoezo? Wat is er dan mis met het bos?’
‘De Grote Gevaarlijke Muis loopt er los.
Dat beest doet niets liever dan Gruffalo’s eten –
ik heb hem gezien, dus ik kan het weten.’

Het kind van de Gruffalo is de opvolger van de klassieker ‘De Gruffalo’. Het kind van de Gruffalo gaat op zoek naar de Grote Gevaarlijke Muis. Haar vader heeft verteld hoe dat monster eruitziet: hij heeft vurige ogen, een lange geschubde staart en een snor zo hard als ijzerdraad. Maar wie ze ook tegenkomt – geen Grote Gevaarlijke Muis. Zou hij eigenlijk wel bestaan?

Het kind van de Gruffalo

Een fantastische omkering van het oorspronkelijke verhaal

Wanneer je aan je kinderen het boek de Gruffalo hebt voorgelezen, is dit boek een fantastische opvolger. Want iedereen die dit boek weleens heeft voorgelezen, zal de spanning en verbazing hebben gezien op de gezichten van zijn of haar kinderen als de ontknoping van het boek zich aandiende. Wat een grappig en origineel verhaal!

Dit tweede deel is net zo origineel. Natuurlijk weten we inmiddels dat de Gruffalo wel echt bestaat, maar de muis is degene die uiteindelijk de slimste was, en dus als ‘winnaar’ uit de strijd kwam. En dit deel gaat uit van dat idee: de Gruffalo vertelt aan zijn kind over de Grote Gevaarlijke Muis (want die naam heeft hij aan de muis gegeven). En in zijn beleving is deze muis afschuwelijk: sterk, behaard, een zwiepende lange geschubde staart, vurige ogen en een snor zo hard als ijzerdraad.

Maar dat wil het kind van de Gruffalo natuurlijk zelf ontdekken, dus gaat hij die avond het bos in. En in het bos treft hij de dieren aan, die de muis in het eerste deel ook tegen kwam: slang, uil en vos. Elke keer denkt hij dat zij misschien de Gruffalo zijn, maar ze waarschuwen hem (net als in het eerste deel), want de Grote Gevaarlijke Muis, lust wel een Gruffalo!

Een feest der herkenning

Als je dus het eerste deel hebt gelezen, is dit boek een feest der herkenning. Waar de Gruffalo in het eerste deel allerlei snacks eet, waarin hij muis heeft verwerkt, eet de Grote Gevaarlijke Muis het liefst Gruffalocake of Gruffalosoep. Zo leuk gedaan!

De boeken van Julia Donaldson en Axel Scheffler zijn stuk voor stuk ontzettend leuke boeken. Dit komt vooral door de humor én het feit dat ze fantastisch zijn om voor te lezen. De boeken zijn geschreven op rijm, en het ritme hierin leest ontzettend lekker voor. In de klas horen de boeken van dit duo echt bij mijn favorieten om voor te lezen!

Ik heb thuis zelf meerdere boeken van dit duo, en elk jaar gaan ze weer mee naar mijn kleuterklas.

2 boeken van de Gruffalo

Een vernieuwde uitgave

Het boek ‘Het kind van de Gruffalo’ is natuurlijk niet nieuw meer. De eerste druk van dit boek is al verschenen in 2004. Dit is inmiddels al de elfde druk hier in Nederland. Maar toch heeft uitgeverij Lemniscaat ervoor gekozen om dit boek opnieuw uit te brengen. Deze titel behoeft geen introductie meer. Maar de boeken van Julia Donaldson en Axel Scheffler zijn zo fantastisch en tijdloos, dat de uitgever ervoor gekozen heeft hun boeken de komende periode uit te gaan brengen in een nieuw, opgefrist formaat.

Het boek Het kind van de Gruffalo is extra groot, extra mooi én extra glanzend. Voorin het boek staat een tekst, waarbij je de naam van de eigenaar van het boek kunt invullen. En achterin het boek staat een hele leuke aanvulling. Daarin wordt beschreven hoe het boek ‘Het kind van de Gruffalo’ tot stand is gekomen. En daar staan dan wat leuke weetjes in (bijvoorbeeld ook een eerste schets van het kind van de Gruffalo). En ook staat er een pagina met extra informatie over de boeken van Julia Donaldson en Axel Scheffler. Voor fans van dit duo zeker een leuke toevoeging aan het boek! Ook het boek ‘Hutjemutje*’ is in een vernieuwde versie verschenen, met dit soort pagina’s achterin.

Wil je meer lezen over de boeken van Julia Donaldson en/of Axel Scheffler? Kijk dan ook zeker bij deze recensies:

Specificaties ‘Het kind van de Gruffalo’

Auteur: Julia Donaldson | Illustraties: Axel Scheffler | Vertaling: Fran de Jong | Uitgeverij Lemniscaat | 9789047715269 | April 2023 | 32 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.