Coraline – Neil Gaiman, een angstaanjagend klein verhaaltje

“Lees uit je comfort zone genre”. Het idee kreeg ik toen de laatste bladzijde van het boek Koningskind van Selma Noort werd omgeslagen. Dit was niet een boek wat ik normaal zou lezen! Het ontroerde me, raakte me en gaf een ongemakkelijk gevoel. Maar toch was het goed om eens in een ander genre te zitten, uit je comfort zone. Met die gedachte heb ik deze challenge in ons team gegooid. Tanja was de enthousiaste eerste reviewer en voor haar heb ik een persoonlijke favoriet gekozen: Coraline van Neil Gaiman.

neil gaiman coraline

Tanja neemt de review op zich en ik vul onderaan nog aan. Veel plezier met lezen. Ik ben benieuwd of de beldam ook jou in haar greep weet te houden.

Caroline…. of nee….Coraline

‘Coraline’ lijkt op ‘Caroline’ en zo noemen haar buren haar ook. De mening van een kind hoef je toch niet echt serieus te nemen, toch? Ook al zegt Coraline dat ze toch echt Coraline heet, ook al wil ze niet alleen maar een saai schooluniform kopen met haar moeder, maar ook supermooie handschoenen. Ze heeft zelfs geen invloed op haar eten. Dat is gezond en wordt volgens een officieel recept door haar vader bereid. Coraline woont in een appartement dat ook al saai is, al zijn de buren op een heel Engelse manier een beetje excentriek.

meisje met een zwarte kat

De andere wereld achter de deur

Er is alleen één echt interessant ding aan haar huis: De blinde deur. Wanneer haar moeder haar laat zien dat als je de deur opendoet er echt alleen maar een muur is, wil Coraline dat ook eens uitproberen. Natuurlijk doet ze dat als haar moeder en vader niet thuis zijn. Dan is die muur verdwenen. Er verschijnt een lange gang, die leidt naar haar andere moeder. Alleen, de ‘Other Mother’ heeft geen gewone ogen, maar knopen. Maar, dat detail slaat Coraline even over, want ze krijgt alles wat haar hartje begeert. Coraline vertrouwt het toch niet helemaal, haast zich door de gang terug naar huis. Daar is niemand. En ’s nachts niet besluit Coraline om terug te gaan naar de ‘Other Mother’. Misschien zijn haar ouders daar.

Voordat ze het weet kan Coraline niet meer terug. Ze gaat een weddenschap aan met haar ‘Other Mother’, die trouwens steeds minder lijkt op haar eigen lieve moeder. Wanneer Coraline wint kan ze terug naar huis met haar ouders, wanneer de ‘Other Mother’ wint naait ze Coraline knopen voor haar ogen. Geholpen door de kat en drie kinderen die de ‘Other Mother’ al eerder gevangen heeft genomen probeert Coraline de ‘Other Mother’ te slim af zijn in een wereld die ze niet helemaal begrijpt en die vijandig naar haar is. Gaat het haar lukken om zichzelf, de drie kinderen en haar ouders te bevrijden?

Selena haar review

Het boek Coraline was mijn eerste kennismaking met Neil Gaiman. Wat een bijzondere schrijver is dit. Zijn opbouw van zinnen en woordkeuzes zijn bijna poëtisch. Dat maakt lezen tot een feestje en soms moet ik het een paar keer lezen. Ik lees zijn boeken in de originele taal, Engels. Door zijn manier van schrijven voel ik me verrijkt met die taal. Zoveel woorden wat ik niet ken. Neem nou beldam. Een prachtig woord voor een lelijke boze en oude vrouw. Veel boeken zijn vertaald, ik weet niet zo goed hoe dan de zinnen en woordkeuzes zijn. Maar Coraline is lastig te vinden in het Nederlands.

Het verhaal is een kinderavontuur maar leent zich prima voor volwassenen. Clive Barker ging hem al voor met De dief van altijd, als eng kinderboek. Coraline is verfilmd, en bij deze film kan ik zeggen dat het boek wederom beter is, maar de film is ook prima. Het vult aan op bepaalde punten die niet storend zijn. Het boek is naar mijn mening kleiner en geeft meer ruimte tot eigen invulling. Ik vind Coraline een geweldige meid. Zo stoer, slim, bedachtzaam, dapper en bewust van zichzelf. Ze is bang maar rent niet gillend rond zonder na te denken. Zo kan je ook omgaan met emoties.

coraline

Stoere meid

Ook vind ik het knap hoe de situatie in haar familie is neergezet. Het zijn geen voorbeeld ouders maar toch voel ik de liefde. Ze word misschien wat aan haar lot overgelaten maar tegelijk is daar een zelfstandige, stoere en slimme meid die zichzelf weet te redden. Is dat niet een mooi stukje bewustwording? We kunnen wel alles willen doen voor onze kinderen, maar soms komt het ook aan op vrijheid en ruimte geven. Door die zelfstandigheid krijgen ze zelfvertrouwen. Zelfs in zo’n benauwde en enge situatie als waar Coraline in verzeild raakt.

Tanja’s mening

Wanneer ik merk dat ik een boek steeds sneller ga lezen omdat ik wil weten hoe het afloopt, weet ik sowieso dat het goed zit. Dat ik gegrepen ben. Het enge zit ‘m eraan dat er geen totaal andere wereld wordt geschapen, maar dat die wereld zo lijkt op de wereld die we kennen. Dat je dénkt iets of iemand te kennen en dan verrast wordt. Het spooky- achtige effect wordt nog eens versterkt door de Medusa waarin de ‘Other Mother’ wordt veranderd en de ratten die spioneren voor haar.

Je weet gewoon niet wat je tegenkomt, net als Coraline trouwens. De tekeningen van Chris Riddell maken het er niet beter op. Met ogenschijnlijk simpele pentekeningen geeft hij een griezelig beeld van de andere wereld die Neil Gaiman geschapen heeft.

coraline

Specificaties Coraline

Auteur: Neil Gaiman | Illustraties: Chris Riddell | Uitgever: Bloomsbury publishing | Oktober 2013 | 208 pagina’s | 9781408841754 | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

hoofd coraline
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.