Het weeshuis in de azuurblauwe zee – een magisch jeugdboek

Wat een prachtige en intrigerende titel. Het Weeshuis in de Azuurblauwe Zee is een jeugdboek van de Amerikaanse auteur TJ Klune. De hoofdpersoon is Linus Baker, een maatschappelijk werker die een wel heel bijzondere en geheimzinnige opdracht krijgt. In het weeshuis wonen namelijk uitzonderlijke magische kinderen, onder leiding van de wat excentrieke Arthur. Linus moet onderzoek doen naar hun situatie. Hij weet totaal niet wat hem te wachten staat maar zijn plichtsgetrouwe pantser zal vanaf het eerste moment doorbroken gaan worden. Dit is een geweldig boek dat je niet meer weg zal willen leggen tot het uit is! Een verhaal over mogen zijn wie je bent en je plek kunnen vinden in de maatschappij. 

Zou jij de regels of je hart volgen?

hoofd

Magische wezens met uitzonderlijke krachten

In het weeshuis in de azuurblauwe zee wonen zes jonge magische wezens. Zij zijn zo problematisch en afwijkend dat ze nergens konden blijven wonen. De directeur van het weeshuis op het eiland Marsyas is Arthur Parnassus. Hij heeft de lastige taak op zich genomen om de kinderen te begeleiden en onderwijzen. Onder hen is de meest angstaanjagende van allemaal, het duivelskind Lucy. Hij haalt veel voldoening uit het bang maken van iedereen door te praten over hun verschrikkelijke dood dan wel het einde der tijden.

In de maatschappij is hun bestaan bekend, maar er wordt met veel angst en afwijzing naar ze gekeken. Ook op andere plekken leven magische wezens. Ze staan wel onder toezicht en moeten zich registreren. Daarvoor is een uitgebreid handboek Regels en Voorschriften van het Ministerie van Toezicht. Hoofdpersoon Linus Baker werkt voor hen. Een plichtsgetrouwe 40-jarige man, wat fors gebouwd tot zijn frustratie. Met als enige sociaal contact zijn bemoeierige buurvrouw mevrouw Klapper die hem soms begluurt als hij een dansje doet in zijn kamer. En dan is er zijn irritante kat Calliope, die hem eigenlijk het meest dierbaar is in zijn leven. Zijn platenverzameling is zijn grootste hobby.

Soms was stilte het luidste wat er bestond

Linus is door zijn analytische en objectieve insteek een erg goede maatschappelijk werker voor het Ministerie van Toezicht Magische Jeugd. Hij heeft als doel om ieder kind ongeacht hun aard te beschermen. Door zijn bazen wordt hij dan ook uitgekozen voor een speciale opdracht. Hij moet beoordelen of het weeshuis op het eiland Marsyas wel aan de regels voldoet en of de kinderen veilig zijn. Zo niet dan volgt onmiddellijke sluiting.

Het weeshuis in de azuurblauwe zee – een intense reis

Zo maakt de stijve en eenzame Linus kennis met een compleet andere wereld. De azuurblauwe zee had hij nog nooit gezien. Zulke uitzonderlijke magische wezens was hij ook nooit eerder tegengekomen. Zo is er het vindingrijke draakje Theodore, de krachtige bosnimf Phee en de knorrige kabouter Talia. Verder een hele bijzondere kwalachtige genaamd Chauncey die graag piccolo wil worden. Ook is er nog de beschadigde en van gedaante veranderende Sal die zichzelf het liefst wegstopt. Maar de zesjarige antichrist Lucy spant de kroon qua gevaar en problemen.

Linus raakt compleet van slag door de opdracht en zijn verblijf op het eiland. Maar tegelijk geeft het huis met de inwoners hem een gelukkig gevoel. Iets wat hem totaal onbekend is. Zijn eenzaamheid stopte hij zorgvuldig weg. Zijn gevoel van eigenwaarde is vrijwel nihil. Maar de bewoners van het weeshuis brokkelen zijn pantser af en zien wie hij echt is. Een humoristische, filosofische en integere man. En met name Arthur maakt dit bij hem los, alhoewel Linus heel hard probeert te ontkennen dat dit zo is. Maar de opdracht is tijdelijk en Linus blijft afstand houden.

Wel zit het hem dwars dat er een verborgen agenda lijkt te zijn vanuit het ministerie. Want ze vrezen de kracht van deze kinderen en vinden hen vooral gevaarlijk. Wat zal Linus voor besluit nemen over de toekomst van het weeshuis in de azuurblauwe zee? Zal hij zelf inzien dat ook hij bijzondere krachten heeft doordat de kwetsbare kinderen hem zo snel durven te vertrouwen? 

En alle kinderen verdienen het toch om te worden beschermd? Om zich geliefd en gekoesterd te weten, zodat ze kunnen opgroeien en de wereld mooier kunnen maken?

LGBTIQA+, magie en acceptatie

Dit verhaal van de Amerikaanse auteur TJ Klune bevat zoveel mooie thematiek dat het onmogelijk is om het hier allemaal te noemen. Lees dit boek, geschikt voor iedereen van ongeveer 12+. Dat is de belangrijkste conclusie! De auteur identificeert zich als queer en laat dit terugkomen in de karakters in zijn boeken. Hij ontving reeds meerdere prijzen voor zijn boeken.

Het weeshuis in de azuurblauwe zee is een verhaal vol humor, zelfspot en fantasie. Het is lekker dik en gedetailleerd. Je duikt echt in de magische wereld van het eiland. De karakters van de hoofdpersonen worden geweldig omschreven, waaronder die van de arrogante wijze raad en de gemene bewoners van het nabijgelegen stadje.

Maar het is ook een confronterende les over onze eigen maatschappij. Mogen kinderen echt zichzelf zijn, of wordt geacht dat ze voldoen aan de normen? Hoe argwanend, angstig en veroordelend zijn we als iemand een beetje afwijkt? Een mooie les in het waarderen van ieders bijzondere eigenschappen. De bolle geitenbreier Linus (de woorden van Lucy) verovert je hart, net zoals de kinderen, Arthur en het eiland. Een heerlijke schop ook tegen iedereen die denkt te kunnen bepalen hoe we ons moeten gedragen, oftewel de Excellent Hoger Management.

Regelmatig ontroert het verhaal, het maakt je aan het lachen en het laat je vooral ook nadenken over het beschermen van kinderen. Dat zij alle ruimte zouden moeten krijgen om op te groeien tot hun ware zelf. Zonder schaamte en veroordeling. Een betoverend boek, met een mooie diepgang en vele emoties die de revue passeren. Acceptatie, vertrouwen geven en jezelf waarderen vormen de kern.

Er is nog nooit iemand zoals jij geweest, en ik zie alles wat je bent en alles wat je niet bent.

En dan is er ook nog een mooie rol voor vele nostalgische muziekplaten. Leuk hoe deze worden verwerkt in het verhaal en een inkijkje geven in de belevingswereld van de hoofdpersonen.

Specificaties Het Weeshuis in de Azuurblauwe Zee

Auteur: TJ Klune | Vertaling: Anneke de Bok en Claudia de Poorter | Uitgeverij: Volt | Omslagillustratie: Red Nose Studio | 9789021462684 | mei 2022 | 400 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

achterkant
footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.