Haar – een boek met 150 kapsels, snorren en baarden

We zijn als mensen allemaal emotioneel verbonden aan haar. Het geeft ons een identiteit ongeacht of we er iets mee doen. Het zit in de weg, of juist niet, het groeit wild of je vormt het. Er zijn veel mogelijkheden die kunnen maar over heel de wereld speelt haar een bepaalde rol. Anno 2023 zijn de opties talrijker dan ooit. Helemaal weg is prima maar ook het vrij laten groeien. Lange haren zijn niet alleen voor vrouwen en baarden worden opgeleukt met glitters. Het boek Haar bevat 150 kapsels, snorren en baarden. Het is een leuk boek voor jong en oud en geeft veel boeiende informatie. Dus gooi je wilde haren los en lees mee met mijn recensie die ik hopelijk tot een klitvrij geheel kan samenvlechten.

Haar - een boek met 150 kapsels, snorren en baarden voorkant met kader

Synopsis van Haar

Dit is het harigste haarboek dat je ooit in handen hebt gehad. In dit boek zijn 150 kapsels, baarden en snorren verzameld. Van het torenhoge suikerspinkapsel tot de hanenkam, de vetkuif en de afro. Van baarden die geschiedenis schreven tot snorren die de zwaartekracht trotseren. Natuurlijk leggen we ook haarfijn uit waar al die buitengewoon fascinerende haardrachten vandaan komen en wat ze betekenen. Het is onvoorstelbaar wat je allemaal met haar kunt doen. Haar leidt een eigen leven, en toch sparen we kosten noch moeite om het naar onze hand te zetten. Ook kan haar een bron van frustratie zijn, maar is in veel gevallen ook een teken van trots. Haar is veelzijdig, krachtig, hoogstpersoonlijk, magisch en ja, soms regelrecht kunst. Dit originele haarlexicon is dan ook onmisbaar voor iedereen die zich weleens druk maakt om de vraag: zit mijn haar goed?

I got my hair!

Lang, kort, stijl, golvend, krullend, zwart, blond, rood, paars, blauw, kaal, gekamd, ongekamd, gevlochten, dreads en alles wat ik niet noem. Maar ook snor, baard, sik, bakkenbaarden en uhm oké daar stok ik al wat eerder in mijn opsomming en ik ga niet valsspelen door te gluren. Kortom haar komt in vele vormen. We leven met en zonder en iedereen heeft wel een voorkeur. Haar is vaak ook een teken van gezondheid. Het glanst als we zwanger zijn en het valt uit na de bevalling. Maar ook ziekte, medicatie, stress en vitaminetekort is zichtbaar aan ons haar. Helaas kan ik over alles wel meespreken. Soms is het een glanzende bos, soms is het door medicatie, zwangerschap en ziekte opeens een doorn in mijn oog. Het valt uit, breekt af en dat maakt me niet blij. Gelukkig gaat het momenteel goed.

Op de foto zien jullie overigens ook echt mijn haar! Ik heb jaren niet naar de kapper gedurfd door onzekerheid over mijn haar en hoofdhuid in tijden dat ik ziek was. Maar nu durfde ik wel en het bleek juist heel gezond te zijn. Zo gezond dat mijn kapper zei dat ik het kon doneren aan Kika. Daar maken ze van ingestuurd haar pruiken voor kinderen met kanker. Een heel mooi initiatief. Ik was gek op mijn lange haar maar het voelde heerlijk bevrijdend om weer een verse halfkorte coupe te hebben.

Haar houdt mij dus bezig, ik heb het jaren geverfd en ben van menige coupe gewisseld. Bij mijn dochters verf ik de puntjes nu op hun verzoek in leuke kleuren. En één van mijn favoriete musicals is… Hair! Superleuk dus dat Natasja Admiraal een haarlexicon heeft gemaakt.

Favoriete musical: I got life – Hair

Naar het boek

De vormgeving vind ik al een feestje. Eenvoudig, speels, misschien zelfs wat sober zonder saai te zijn. De illustraties zijn van Jelle F. Post. Hij weet allemaal diverse soorten haarcoupes en lichaamsbeharing levend te verbeelden. Het haar spreekt in zijn illustraties. Natasja Admiraal weet me al vanaf de eerste bladzijde te boeien met haar tekst. Het is informatief maar niet taai. Verre van! Op een heerlijke manier deelt ze haar verhaal met ons als lezer en bekijkt ze dit onderwerp vanuit diverse perspectieven. Ik zal enkele belichten hieronder:

 • Natuur: haar is warmte en bescherming
 • Cosmetisch: uiterlijke kenmerken
 • Identiteit: kiezen voor wat jij wil en mooi vindt
 • Geschiedenis: door de jaren heen
 • Mythen en sagen: Medusa en Samson
 • Sprookjes: Goudlokje, Rapunzel, en De duivel met de drie gouden haren
 • Geloof en religies
 • Seksualiteit en schoonheid
 • Mode en fashion
 • Tradities en culturen

Ook lees ik dat Natasja Admiraal gevraag is in 2013 door Glamcult Studio om verslag te doen van de Amsterdam Fashion Week met speciale focus voor de kapsels. Drie jaar lang bezocht ze alle shows en achter de schermen interviewde ze de ‘chef de cabines’. Dit zijn topkappers uit het hele land die verantwoordelijk zijn voor het haar van alle modellen. Dit vind ik een superboeiend perspectief en een kijkje in een wereld die voor mij redelijk onbekend is. Maar Admiraal haar fascinatie voor haar gaat veel verder en heeft zich gevormd tot dit boek.

De kapsels

150 kapsels, snorren en baarden staan er in dit boek. Het is ingedeeld in de volgende hoofdstukken: Indeling, Kapsels, Snorren, Baarden, Vals haar, Register, Biografie en Colofon. Als voorbeeld: het hoofdstuk Kapsels begint op bladzijde 13 en het volgende hoofdstuk Baarden begint op bladzijde 263. Wow! Ja er staan echt zo bizar veel kapsels in. Ik kijk mijn ogen uit. Nou staan er bij de kapsels ook allemaal boeiende wetenswaardigheden. Nu zijn jullie natuurlijk nieuwsgierig naar enkelen. Nou vooruit ik deel er een paar. Ken jij ze?

 • Afro puffs
 • Amasunzu
 • Bantu-knotjes
 • Chignon
 • Kuskrul
 • Granny-haar
 • Rishi-knot
 • Watervalvlecht

Op bladzijde 135 is zelfs aandacht voor het Haagse matje en De Matlas. Mijn groen-gele hart wordt hier blij van. Ondanks dat ik als Haagse zelf geen mat rijk ben, is het wel cultureel erfgoed.

Ik kan nog wel uren doorgaan maar ik denk dat je beter zelf dit heerlijke boek kan kopen als je nieuwsgierig bent geworden. Het is ook nog eens een toffe cadeautip voor bijvoorbeeld een verjaar-, moeder-, en vaderdag! Maar ook op een school is het een stukje aangenaam informatief waar oudere kinderen leuk in kunnen duiken. Koppel het aan thema, aan geschiedenis, of aan thema jezelf zijn.

Ik en mijn beide dochters hebben in ieder geval genoten van Haar en nog genieten we. Dit is niet een boek om in één keer uit te lezen maar om lekker te dwalen en verwonderen.

Specificaties Haar

Auteur: Natasja Admiraal | Illustraties: Jelle F. Post | Uitgever: Waanders | Mei 2023 | 352 Pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.