Glitter maakt alles beter, een boek over vrijheid en Lady Galore

Dat de wereld van dragqueens kleurrijk is, is iets waar iedereen het wel mee eens kan zijn. Op het eerste gezicht vallen de fabulous creaties in kleding, haar en make-up op. Tegelijk is drag zoveel meer. Het is een lifestyle, een kunstvorm en bovenal een manier om vrijheid te kleuren. Glitter maakt alles beter is het verhaal van Sander den Baas en zijn Lady Galore. Beide vertellen hun verhaal plus nog zoveel meer. Klaar om je onder te dompelen in de glitter van zijn leven?

glitter maakt alles beter

Glitter maakt alles beter

Sander den Baas, beter bekend als Lady Galore, geeft je een unieke en inspirerende kijk in de wereld van drag en laat zien hoe je boven jezelf uit kunt stijgen, zelfs als je wordt gezien als de underdog. Om een succesvolle dragqueen te zijn moet je sterk in je schoenen staan. Sander kreeg keer op keer met tegenslagen te maken. Zijn ouderlijk huis werd hij op zijn vijftiende uitgezet, hij kampte met zwaar overgewicht en de antidepressiva pillen zagen er steeds aantrekkelijker uit. Hij zocht naar vaste grond onder zijn voeten, maar leek het niet te kunnen vinden. Toch wist Sander te transformeren tot Lady Galore, een zelfverzekerde diva vol allure.

Met een glas champagne, een pink cocktail of een goed glas wijn in de hand neemt Sander je mee langs alle pieken en dalen van het leven als een dragqueen. Hij laat je zien wat er achter de gordijnen van de dragscene gebeurt en welke lessen het je kan leren. Van 60 kilo afvallen tot het ontdekken van een nieuwe identiteit en van uit de kast komen tot het opbouwen van een nieuwe familie, alles komt aan bod. Maar niet zonder dat er nog wat gelachen wordt. Laat je betoveren door de wereld van drag en alles wat je er van kunt leren. Het leven is niet altijd even mooi, maar een ding is zeker: glitter maakt alles beter.

Sander den Baas kreeg keer op keer met tegenslagen te maken. Toch wist hij te transformeren tot Lady Galore, een zelfverzekerde diva vol allure.

Explosief feestje

De kaft van Glitter maakt alles beter, is een explosief visueel feestje. De glitter en kleur spat er letterlijk vanaf. Gevangen door de fonkelingen kan ik niks anders doen dan het boek aaien en openslaan. Ik heb het boek al eerder voorbij zien komen en ook al vermeld in onze blog met thema lgbtiqa+. Maar nu heb ik het in eigen handen, en spreekt het meer tot me dan ik had verwacht. Dragqueens vind ik prachtig. In mijn ogen zijn dit kleurrijke strijders die beter op hakken lopen dan ik ooit zal doen. Strijders die vechten voor hun verhaal, voor hun vrijheid. En als er niet gevochten hoeft te worden is er ruimte voor hun heerlijke kleurrijke kijk op de wereld. Ik kijk en luister graag naar hun verhaal. En verwonder me over de make-up kwaliteiten die ik, wederom, nooit tot hetzelfde niveau zou kunnen liften.

Voor mij zijn dragqueens ‘normaal’. Daarmee wil ik geen afbreuk doen aan hun verre van ‘normaal’ uiterlijk en uitstraling. Voor mij is het normaal dat mensen zichzelf mogen zijn en kunnen uiten. Het is zelfs zo verheven dat het een levende kunstvorm wordt. Het verandert namelijk iemands perspectief, iedereen vind wel iets van een dragqueen. In een dragqueen wordt veel tijd en liefde gestopt om tot het uiterlijke explosieve feestje te komen. Het is maar goed dat mensen daar iets van vinden, het is onderdeel van de charme. Het is niet goed dat elke dragqueen meerdere nare ervaringen kan noemen. Glitter maakt alles beter geeft je een zeer diverse kijk in die wereld.

Onbekend

Ik ben redelijk onbekend in de wereld van de dragqueen. Ik heb optredens gezien, heb wel eens een woordje gewisseld en heb wel eens een bekende zien transformeren in een queen. Glitter maakt alles beter is aangenaam toegankelijk en voor iedereen zit er wel iets in. Kennis, verhaal, mooie foto’s en heel veel glitter. Er zitten zelfs smaakvolle recepten toegevoegd en handige tips van Lady Galore. Ik rol lekker door het voorwoord van Suzanne Mensen. Een journalist die samen met Sander den Baas dit boek heeft gemaakt. Ze heeft een aangename manier van schrijven en een fijne manier van verwoorden.

We stappen over naar de introductie van Sander, of Lady Galore, en mijn aandacht hebben ze. Dit boek is heerlijk, nu al, en ik kan niet wachten om me helemaal onder te dompelen in de wereld van drag. Glitter maakt alles beter, dat is een statement waar ik alleen maar applaus voor kan geven. Gevolgd door een glitterkanon die ik (niet in huis) afschiet. Ik vind de diversiteit van persoonlijk, informatief, recepten en alles wat er meer is echt geweldig.

Drag is vrijheid. Vrijheid om te zijn wie je bent.

Suzanne Mensen

Dwalen in Glitter maakt alles beter

Na de introductie van Sander en Suzanne krijg je het persoonlijke verhaal van Sander. Eerlijk, interessant, sterk en een voorbeeld voor veel mensen. Ongeacht of je drag bent of niet. Hier spreekt een persoon die vecht voor zijn eigen vrijheid, vrijheid om te kunnen zijn wie je bent. Ik moet wel lachen dat het begrip ‘alto’s’ uitgelegd wordt. Ook ik was tijdens mijn middelbare schooltijd onderdeel van deze subcultuur. Althans die stempel kreeg ik vaak, ik voelde me niet per se zo. Onze groep alto’s was wel anders dan Sander omschrijft. En ik vraag me af of we inmiddels zo oud zijn, dat die subgroep uitleg nodig heeft.

Sander zijn verhaal is rauw en eerlijk. Het raakt me dat hij op zijn vijftiende het huis uit moest. Dit door pijnlijke woorden op een briefje van zijn moeder, nadat hij had verteld dat hij op jongens valt. Er is meer wat me raakt en roert maar daarvoor kan ik je aanraden om echt het boek te lezen. Het complete plaatje van Glitter maakt alles beter is wat mij betreft absoluut de moeite waard. Naast lezen is het ook een heerlijk dwaalboek en dat is wat ik het liefste erin doe.

Dragcultuur

Glitter maakt alles beter laat me heerlijk dwalen. Ik pak het op, lees iets, laat me verrijken en daarna leg ik het weer even opzij. Op een mooi plekje hoor, ik wordt vrolijk van de uitstraling en voorkant dus een prominente plek in de woonkamer is gereserveerd voor Lady Galore. Ik weet zo weinig inhoudelijks over de dragcultuur merk ik. Zo lees ik over soorten drags en krijgen we een stukje geschiedenis. Niks stoffigs uiteraard, nee geheel in stijl met de nodige glitter. Met een heuse tijdbalk.

LHBTQ+ of LGBTIQA+ is minder onbekend voor mij, mede ook doordat ik aandacht vraag op onze boekenblog hiervoor. Ik geloof in liefde voor iedereen, zolang het gelijkwaardig is. Wat ik niet wist, en wat Glitter maakt alles beter mij leert, zijn de kleuren van de regenboog vlag. Ik wist helemaal niet dat de kleuren een betekenis hadden!

Glinstering

Glitter maakt alles beter zit zo bomvol glitters, en informatie. Het zal niet snel z’n glinstering verliezen. Voor mij is het een boek om te dwalen. De liefde waarmee het gemaakt is, is als De Bittere Meid. Een kan vol lekkere ingrediënten die je goed moet roeren. Elk smaakje zorgt voor een aangename gelaagdheid en als dat samenkomt is daar die aangename explosie. Wederom weer iets wat ik geleerd heb uit dit boek, De Bittere Meid is een recept wat on the side ergens staat. De kusmondjes bij de pagina nummers, de vormgeving en prachtige foto’s. Het boek klopt van het begin tot het einde.

Voor mij is Glitter maakt alles beter een heerlijk boek over voornamelijk vrijheid en stoere strijders. Het meest inclusieve boek wat ik tot nu toe gelezen heb, echt elk hokje en niet hokje komt aan bod. Boeiende informatie gecombineerd met persoonlijke verhalen. En uiteraard de glitter. Heel veel glitter. Want ja echt, Glitter maakt alles beter.

Specificaties Glitter maakt alles beter

Auteur: Sander den Baas, Suzanne Mensen, Lady Galore | Uitgever: Lev. / Bruna Uitgevers | Ontwerp omslag en binnenwerk: Linda Sier | Juni 2021 | 9789400512573 | 224 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Er worden vele mensen bedankt bij het tot stand komen van dit boek. Dit lees je terug in Glitter maakt alles beter

Niemand wordt succesvol in zijn eentje.

Sander den Baas blz 11
Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.