Middernachtbibliotheek, een hartverwarmend boek van Matt Haig

Vraag je je weleens af : wat als ik toen een andere keus had gemaakt? Een andere opleiding had gedaan, die date niet had afgezegd of juist wel? Een stage in het buitenland had gedaan, of die dag niet in de auto was gestapt? Hoe was het leven dan verlopen? In Middernachtbibliotheek, kan hoofdpersoon Nora kiezen voor een ander leven. Een boek die door meerdere teamleden gelezen is, dus voor jullie een recensie vanuit meerdere leesperspectieven!

middernacht bibliotheek

Het verhaal

De Middernachtbibliotheek draait om het levensverhaal van Nora Seed. Vanaf de eerste zin zit je er gelijk in:

’19 jaar voordat ze besloot dood te gaan…’ 

Nora is een ongelukkiger dertiger. Ze was als puber succesvol in zwemmen, maar stopte. Zo zat ze met haar broer in een bandje, waar ze uitstapte net voor hun (mogelijke) doorbraak. Ze studeerde, maar maakte het niet af en heeft nu een onbeduidend baantje. Haar relatie is mislukt, vriendschappen niet onderhouden. Ze voelt zich eenzaam. Nora zegt hierover: ik ben er gewoon slecht in, in leven. Wanneer haar kat wordt doodgereden is de maat vol. Ze wil uit het leven stappen. 

Middernachtbibliotheek

De Middernachtbibliotheek

Wanneer Nora zelfmoord pleegt, belandt ze, om 00.00.00 in de middernachtbibliotheek. Een plek tussen leven en dood. De Middernachtbibliotheek staat vol boeken, letterlijk oneindig veel. Elk boek is een toegang tot een ander leven, dat je had kunnen leven als je een andere keus had gemaakt of als het anders was gelopen. 

In de Middernachtbibliotheek probeert Nora verschillende levens uit op basis van de boeken die ze kiest. Hoe was het leven gelopen als ze wel olympisch kampioen was geworden, of de band een succes was geworden? Vanuit het ene leven keert ze snel terug naar de Middernachtbibliotheek, en soms blijft ze langer. De grote vraag is: wat maakt het leven de moeite waard? 

Zonder de verhalen en conclusies te verklappen, staat achterin het boek deze mooie quote: ‘it is not the lives we regret not living that are the real problem, it is the regret itself.’

Over Matt Haig

Matt Haig is een Engelse schrijver van fictie en non-fictie voor kinderen en volwassenen. Hij heeft inmiddels 7 romans geschreven, waarvan ‘de Wezens’ wordt verfilmd. In zijn boeken creëert hij andere werelden, hij schrijft erg fantasierijk. Matt heeft ook een autobiografisch boek geschreven over zijn depressie en ‘break down’ op zijn 24e (‘Redenen om te blijven leven’).

tags Middernachtbibliotheek

Grappig met mooie inzichten

Ik ben ‘geinfluenced’ op instagram over dit boek, op een pagina dat vooral gaat over persoonlijke ontwikkeling. Maar de Middernachtbibliotheek is vooral een fijn leesboek, vaak ook erg grappig. Stel je voor dat je opeens in een ander leven terechtkomt: hoe kom je er dan achter wie je precies bent, wat de gewoontes zijn en of die man in huis jouw echtgenoot is of … Al lezend door de verschillende levens van Nora dringt de vraag aan je op of een andere keus en daarmee een ander leven echt een fijner leven oplevert. En die gedachte houdt me nog steeds bezig!

Middernachtbibliotheek gelezen door Linda

Ook ik mocht Middernachtbibliotheek lezen. In tegenstelling tot Anouk las ik de papieren versie en in het Nederlands. Gelukkig maar, want in het Engels lezen gaat mij iets minder goed af. Ik kom dan niet lekker in het verhaal.

Middernachtbibliotheek vond ik een intrigerend begin hebben. Het pakte mij meteen en ik werd direct gefascineerd door het leven van Nora en haar gevoel verkeerde keuzes te maken. Dit is voor mij ook herkenbaar. Soms denk ik terug aan bepaalde momenten in mijn leven. Je hebt dan het gevoel op een splitsing te staan, welke afslag neem je? Achteraf denk ik dan soms terug aan die tijd. Wat als ik een andere afslag had genomen? Hoe zou mijn leven er dan uit zien?

Een aantal hoofdstukken weet Matt Haig mijn aandacht goed vast te houden. Helaas niet het hele boek. Ik heb lang nagedacht over de reden hiervan. Is het slecht geschreven? Absoluut niet! Is het verhaal niet origineel? Nee hoor, integendeel. De moraal van het verhaal is wellicht wel een ‘open deur’, dat is denk ik een van de redenen dat het mij op een gegeven moment niet meer zo in zijn greep hield. Namelijk: Het gras lijkt altijd groener bij de buren, geniet van de kleine dingen van je leven en wees dankbaar. Dit is een platgeslagen weergave van de moraal die ik uit het verhaal haal. Een moraal dat niet alleen voorbehouden is voor Middernachtbibliotheek. Wellicht zorgde dat bij mij voor een te grote voorspelbare factor.

middernachtbibliotheek kader en voorkant omslag

Nieuwsgierig naar het einde

Ondanks mijn wat wegzakkende aandacht bleef ik wel geboeid tot het einde. Ik was namelijk erg benieuwd hoe het verhaal van Nora af zou lopen. Blijft ze in een bepaald leven? Komt ze terug in het leven waar ze eigenlijk uit wilde stappen? Vanzelfsprekend ga ik dit niet aan jullie verklappen. 

Ik heb Middernachtbibliotheek met plezier gelezen, ook al was de vaart en mijn leestempo af en toe wat ver te zoeken. Helaas heeft het voor mij de (zeer hoge) verwachtingen niet waargemaakt, maar het is absoluut geen ‘stom’ of ‘slecht’ boek. Soms zijn anderen zo lovend, lees je er in je omgeving zoveel positiefs over, dat je met onredelijk hoge verwachtingen aan een boek begint. Oneerlijk voor de auteur en eigenlijk ook voor jezelf, want de kans dat het dan wat tegenvalt is vrij aannemelijk. 

Voor wie is Middernachtbibliotheek een aanrader?

Wie in mijn omgeving zou ik Middernachtbibliotheek aanraden? Vooral mensen die van boeken houden met enige spanning, zonder dat het een thriller is. Ook is het belangrijk dat je houdt van het ‘meekijken’ in levens van anderen. Deze lezers komen zeer goed aan hun trekken, omdat je Nora in verschillende levens mag ontmoeten. Het is een roman met een dromerig tintje, zelfs af en toe een ‘zelfhulpboek’ als je zou willen. Het nodigt uit om te reflecteren op je eigen leven, dit gebeurt echt ongemerkt al vanaf het begin. 

Engels of Nederlands lezen?

Anouk heeft het boek Middernachtbibliotheek alvast in het Engels gelezen als e-book, nog voor de Nederlandse release. Dat doe ik niet zo vaak, maar ik zag een enthousiaste review over dit boek en wilde hem daardoor gelijk lezen. Gelukkig is dit boek goed te lezen in het Engels: niet teveel moeilijke woorden en je gaat gemakkelijk mee in het verhaal.

Linda verkoos voor de Nederlandse paperback versie.

Inmiddels heeft uitgeverij Rainbow een mooie midprice editie in het Nederlands uitgebracht!

Middernachtbibliotheek

Specificaties Middernachtbibliotheek

Auteur: Matt Haig | Uitgeverij: Lebowski & Rainbow | Vertaald uit Engels door Monique ter Berg | 9789048860067 | April 2021 | 320 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Middernachtbibliotheek
Footer 8 met bol verwijzing
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.