Bram en de toverspiegel – een bewust prentenboek over gezonde voeding

Gezonde voeding voor kinderen, dat is een ontzettend belangrijk onderwerp. En in de opvoeding kan het een behoorlijke uitdaging zijn. Want kinderen vinden niet vanzelf alle groenten lekker. Maar voor hun ontwikkeling is het wel heel belangrijk dat ze zoveel mogelijk vitaminen en mineralen binnen krijgen. Maar leg dat maar eens aan kinderen uit. Daarom bedacht leerkracht Jennifer Aalbrecht het verhaal van Bram en de Toverspiegel. Hierin wordt op een speelse wijze de bewustwording over gezonde voeding vergroot. Benieuwd naar het verhaal van Bram en zijn toverspiegel? Lees verder voor meer informatie!

hoofd

Bram en de toverspiegel – bewust prentenboek

Wat is het uitgangspunt van dit bewuste prentenboek? Dat is dat kinderen al op jonge leeftijd zouden moeten leren om uit zichzelf voor gezonde voeding te kiezen. En daar zijn helaas nog niet veel middelen voor. Want hoe leg je aan kinderen uit waarom het belangrijk is om gezond te eten? En hoe het precies werkt met die vitaminen? In het boek van Bram en de Toverspiegel komen de groene en rode mannetjes. Zo wordt op kinderlijk niveau uitgelegd wat er in hun lichaam gebeurt.

Bram is een jongetje die voor zijn verjaardag een hele bijzondere spiegel krijgt. Een spiegel waarmee hij in zijn buik kan kijken! En na zijn verjaardagsfeest zit er vooral veel snoep, taart en chips in zijn buik. Daardoor zijn er rode mannetjes aan het werk, zo ziet Bram in de spiegel. En die zijn niet zo aardig. Ook doet zijn buik zeer! Gelukkig geeft zijn moeder hem ook fruit. En dankzij dat fruit komen de groene mannetjes, die ervoor zorgen dat hij sterk en gezond blijft.

Gezonde voeding en gezond leven

Naast voeding komen ook buitenspelen en bewegen aan bod. Want ook dat is natuurlijk belangrijk voor je gezondheid. Schrijfster Jennifer Aalbrecht weet met dit prentenboek een heel belangrijk onderwerp toegankelijk te maken voor kinderen. Duidelijk iets wat haar aan het hart gaat als leerkracht. De illustraties zijn van Sheila Wassink, die kleurrijk en aansprekend zijn voor kinderen. Bram en de Toverspiegel is het eerste prentenboek zelfstandig uitgebracht onder Studio Groot. En ze hebben nog veel meer interessants te bieden. Zoals speurtochten en doeboeken. Zo wordt op een creatieve en actieve manier het belang van gezonde voeding uitgelegd. Neem een kijkje op de website voor meer informatie en leuke tips!

Bewuste prentenboeken vertellen een leuk verhaal, maar bevatten ook een boodschap: er wordt een stukje bewustwording gecreëerd. 

Studio Groot

Om zoveel mogelijk kinderen gezond te laten opgroeien, is een samenwerking tussen de thuissituatie en school belangrijk. Dus er is ook een lespakket van Studio Groot voor scholen. Bestaande uit onder andere werkbladen en een memoryspel met afbeeldingen van Bram en de groene/rode mannetjes. Wat een mooi streven! Bekijk ook eens de blogs op MamaScrapelle over gezond eten en gezond broodbeleg. Want het zal op scholen nogal eens worden opgemerkt dat niet alle kinderen een gezonde boterham met kaas bij zich hebben. Hopelijk lukt het om de bewustwording te vergroten met behulp van voorlichting en lespakketten.

In groente en fruit zitten vitamines. Zodra je deze eet, komen wij in jouw lijf en kunnen we jou sterk en gezond maken. Ooo, daarom geeft mama altijd groente en fruit, zegt Bram.

De groene mannetjes in Bram en de Toverspiegel

Vertel het door!

Het voorkomen van gezondheidsproblemen door overgewicht is ontzettend belangrijk. En in Bram en de Toverspiegel wordt dit op een begrijpelijke en leuke manier uitgelegd. Een boek met een combinatie van een boeiend verhaal en leuke zoekopdrachten. Dit vinden kinderen altijd leuk in boeken. Zeker als ze de schetenkampioen mogen zoeken! Daarnaast staat er achtergrondinformatie voor ouders in het boek. Waaronder een aantal tips over gezelligheid aan tafel en hoe je kunt omgaan met ‘dat lust ik niet‘.  Tot slot ook nog een aantal gezonde recepten. De spinnentomatensoep is een leuk idee om kinderen enthousiast te maken voor het koken, proeven en eten!

Een veelzijdig boek dus, waar veel ouders en opvoeders baat bij kunnen hebben. Ouders die worstelen met de maaltijden, of zien dat hun kinderen neigen naar overgewicht. Het zou mooi zijn als consultatiebureaus, leerkrachten of hulpverleners dit boek ook adviseren. Vertel het dus door, als je het idee hebt dat een ouder en kind er iets aan kunnen hebben!

Meer mooie boeken over lichamelijke gezondheid en voeding:

Specificaties Bram en de toverspiegel

Auteur: Jennifer Aalbrecht | Illustrator: Sheila Wassink | Uitgeverij: Studio Groot | juni 2021 | 9789083153605 | Voor meer informatie of aanschaf van het boek, kijk bij Studio Groot

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.