Nacht in het poppenhuis, een samenwerking met het Gemeentemuseum

Dit keer duik ik in een bijzonder kunstboek, namelijk Nacht in het poppenhuis. Niet direct een thema waar ik voor zou kiezen. Toch ben ik enthousiast over kunst in kinderboeken en met namen zoals Thé Tjong-Khing en Anna Woltz, kan je niet misgaan! Lees mee met Willemina die gaat logeren en een wel heel bijzonder poppenhuis tegenkomt. In de 17e en 18e eeuw waren poppenhuizen namelijk echte pronkstukken en kunstwerken waar we nu nog graag naar kijken.

hoofd Nacht in het poppenhuis

Nacht in het poppenhuis

Nacht in het poppenhuis is een kinderkunstprentenboek over een avontuur in een poppenhuis van Gouden Penseel-winnaar Thé Tjong-Khing en Gouden Griffel-winnares Anna Woltz in de serie met het Gemeentemuseum Den Haag. (Tegenwoordig heet dit Kunstmuseum Den Haag)

In Nacht in het poppenhuis gaat Willemina helemaal alleen uit logeren, bij haar deftige tante die een poppenhuis heeft. Het is zo groot dat Willemina op een trap moet klimmen om het goed te kunnen bekijken. Als ze stiekem de hond uit het poppenhuis oppakt, breekt zijn staart. ’s Nachts sluipt Willemina terug om de hond te lijmen. Dan verspringen de wijzers van de klok en is het in het grote huis net zo laat als in het kleine huis…

In de 17e en 18e eeuw waren poppenhuizen een pronkstuk of een onderdeel van een grotere kunstverzameling in huizen van de elite. Ze waren met hun schitterende inrichting vaak zeer kostbaar en niet bedoeld als speelgoed. Pas in de loop van de 19e eeuw kwamen er ook speelhuizen voor rijke kinderen.

Kunstboekenserie

Met het Gemeentemuseum Den Haag zijn al meerdere mooie kunstboeken verschenen voor kinderen. Deze samenwerking met uitgever Leopold vind ik echt heel tof. Een verhaal brengt een museum, kunstenaar of object nog meer tot leven voor kinderen. En voor volwassenen ook wat mij betreft. Er zijn veel diverse boeken uitgekomen en Nacht in het poppenhuis is geschreven door Anna Woltz en geïllustreerd door Thé Tjong-Khing. Bekende namen waardoor ik nog nieuwsgieriger was naar dit boek.

Op onze boekenblog staat bijvoorbeeld ook de recensie van Delfts Blauw, een vaas voor de prinses maar ook het boek Berlage en een boef in het museum – Georgien Overwater heeft een connectie met het Gemeentemuseum. Ben je op zoek naar meer kunstboeken? Neem dan eens een kijkje op onze themablog: Boeken thema kunst: een overzicht vol met diverse kunstenaars voor jong en oud.

Nacht in het poppenhuis

Spannend sprookje

Terug naar Nacht in het poppenhuis. Dit boek bevat een spannend verhaal wat bijna als een sprookje aanvoelt. Als ik een verhaal over een poppenhuis zou mogen schrijven dan zou ik het ook tot leven laten komen. Of was het droom? Het verhaal en de illustraties voelen ouderwets en dat heeft een bepaalde charme passend bij het thema en verhaal. Daardoor is het ook een heel ander soort verhaal en boek dan wat ik tot nu toe in mijn kast heb staan. Dit verhaal is ontstaan met aan de basis het poppenhuis. De illustraties laten mijn dochters soms dromen en soms gruwelen. De jurken, pracht en ouderwetse elementen komen goed naar voren. Maar op bepaalde punten in het boek zijn ze ook wat eng en indrukwekkend.

Tevens moet ik hier en daar het verhaal uitleggen van Nacht in het poppenhuis. Tussen de regels door komt namelijk naar voren dat Willemina heimwee heeft. Dit is heel subtiel benoemd en was ook niet duidelijk voor mijn dochters. En zo is het verhaal soms wat lastig helemaal te begrijpen voor ze. Daarentegen is het poppenhuis wat tot leven komt en het hondje wat zijn staart verliest wel meer dan duidelijk en spreekt het tot hun verbeelding. Dit stuk vinden ze het gaafst. Het doet mij mild denken aan klassieker De Notenkraker. Die dunne grens tussen fantasie en werkelijkheid in combinatie met een spannend avontuur, leest natuurlijk heerlijk.

Nacht in het poppenhuis is een bijzonder boek die je laat verwonderen en even mee terug in de tijd neemt!

Specificaties Nacht in het poppenhuis

Auteur: Anna Woltz | Illustraties: Thé Tjong-Khing | Uitgever: Leopold | Februari 2018 | 9789025874841 | 32 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.