Het lammetje dat een varken is. Over jezelf zijn

Het lammetje dat een varken is gaat over een lam die eigenlijk veel liever een varken wil zijn. En dat is iets waar kinderen veel makkelijker over denken dan wij volwassenen. Pim Lammers probeert door middel van prachtige prentenboeken een taboe te verbreken over homoseksualiteit en transgenderheid. Een prachtig prentenboek bekroond met een zilveren griffel 2018!

het lammetje dat een varken is

Het lammetje dat een varken is

Het lammetje dat een varken is, begint met een prent zoals je het zou verwachten. De schapen grazen in de wei en de varkens rollen door de modder. Maar toch klopt er iets niet. Een van de lammetjes springt in de modder.

Ik ben niet gek

De schapen en varkens vinden het gek, maar het lammetje vind het niet gek. Ik ben een varkentje! De andere dieren maken hem belachelijk. De boer staat er bij te kijken. Hij besluit het lammetje mee te nemen naar de dierenarts!

Het lammetje dat een varken is

ja ja dit zijn dezelfde boer en de dierenarts die verliefd op elkaar zijn! Goed opgelet kindertjes! 

Onderzoeken en Oplossing

De boer gaat het lammetje dat een varken is onderzoeken. Het lammetje zegt ‘Oink’. De dierenarts besluit na een uitgebreid onderzoek dat het lammetje gelijk heeft. Hij is een varken van binnen, maar niet van buiten! Daar gaan we wat aan doen!

Met een scheerapparaat en een krultang wordt het lammetje dat een varken is een echt varken! En kan hij heerlijk door de modder rollen!

Accepteren lammetje dat een varken is

De boer en de dierenarts, maar ook de schapen en de varkens accepteren dat het lammetje een varken is.

Prachtig prentenboek met illustraties van Milja Praagman die het prentenboek van de kinderboekenweek 2018 schreef.

prentenboek

Transgender

Transgenders (beter gezegd: transgender mensen) voelen zich niet, of niet helemaal, thuis in de geslachtsrol die past bij de uiterlijke geslachtskenmerken die ze bij hun geboorte hebben meegekregen. De officiële benaming voor dit verschijnsel is: genderdysforie, dat is een gevoel van onbehagen met het geslacht. Genderdysforie komt in alle tijden, in alle landen en onder alle bevolkingslagen voor. Het is door de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) aangeduid als een aandoening in medische zin. (bron https://www.vereniging-genderdiversiteit.nl)

Reacties van kinderen

Van redelijk dichtbij heb/ben ik een transformatie van een man naar een vrouw aan het meemaken. Een vriendinnetje van dochterlief haar papa is in de zomervakantie een mama geworden. De operatie gaat nog komen maar naar de buitenwereld toe kleedt papa zich als vrouw en wordt aangesproken met de vrouwelijke aanspreekvorm. Nu heeft haar vriendinnetje dus twee mama’s net zoals een ander jongetje in de klas. Alleen was deze mama eerst een papa. Het enige wat mijn dochter zei was: “Ok mama! Hoe heet ze dan nu?” Sja kinderen doen je eigenlijk nog wel verbazen soms over de makkelijkheid waarmee sommige dingen worden geaccepteerd. Ze kennen natuurlijk ook nog geen vooroordelen en de hele wereld is een leerschool nog voor ze dus alles is goed.

Mijn eigen reactie

Zelf vond ik het de eerste keer dat ik de nieuwe mama zag wat gek. Dat flapte ik er ook gewoon uit dus. Ja ik met dat ADHD hoofd zeg soms iets meer dan mij lief is al is het wel altijd wat ik denk! Maar het misstond zeker niet om deze voormalige papa als vrouw te zien. En inmiddels heb ik die mama zelfs al complimenten gegeven. Op een klassenavond op een kleuterstoel met een rokje aan met de benen over elkaar gaan zitten dat kan 60% van de vrouwen denk ik niet eens!

Lammetje dat een varken is

Ik vind het echt rete stoer gewoon dat je als man en papa van 3 kinderen voor jezelf opkomt en hulp zoekt bij het feit dat je niet lekker in je vel zit. Letterlijk! En dat je dan doorzet en er echt helemaal voor gaat! Van mij alle respect voor alle mensen die dit proces doormaken. Iedereen die zich als  een lammetje dat een varken is voelt ga er voor!

Want het is gewoon super rot om niet jezelf te kunnen/mogen zijn.

Specificaties Lammetje dat een varken is

Auteur: Pim Lammers | Illustraties: Milja Praagman | Uitgeverij:  de Eenhoorn | 9789462911994 | 32 pagina’s | Januari 2017 | Meer informatie vind je hier bij Bol of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

hoofd Het lammetje dat een varken is
Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.