Het lammetje dat een varken is. Over jezelf zijn

Het lammetje dat een varken is gaat over een lam die eigenlijk veel liever een varken wil zijn. En dat is iets waar kinderen veel makkelijker over denken dan wij volwassenen. Pim Lammers probeert door middel van prachtige prentenboeken een taboe te verbreken over homoseksualiteit en transgenderheid. Een prachtig prentenboek bekroond met een zilveren griffel 2018!

het lammetje dat een varken is

Het lammetje dat een varken is

Het lammetje dat een varken is, begint met een prent zoals je het zou verwachten. De schapen grazen in de wei en de varkens rollen door de modder. Maar toch klopt er iets niet. Een van de lammetjes springt in de modder.

Ik ben niet gek

De schapen en varkens vinden het gek, maar het lammetje vind het niet gek. Ik ben een varkentje! De andere dieren maken hem belachelijk. De boer staat er bij te kijken. Hij besluit het lammetje mee te nemen naar de dierenarts!

Het lammetje dat een varken is

ja ja dit zijn dezelfde boer en de dierenarts die verliefd op elkaar zijn! Goed opgelet kindertjes! 

Onderzoeken en Oplossing

De boer gaat het lammetje dat een varken is onderzoeken. Het lammetje zegt ‘Oink’. De dierenarts besluit na een uitgebreid onderzoek dat het lammetje gelijk heeft. Hij is een varken van binnen, maar niet van buiten! Daar gaan we wat aan doen!

Met een scheerapparaat en een krultang wordt het lammetje dat een varken is een echt varken! En kan hij heerlijk door de modder rollen!

Accepteren lammetje dat een varken is

De boer en de dierenarts, maar ook de schapen en de varkens accepteren dat het lammetje een varken is.

Prachtig prentenboek met illustraties van Milja Praagman die het prentenboek van de kinderboekenweek 2018 schreef.

Het lammetje dat een varken is

Transgender

Transgenders (beter gezegd: transgender mensen) voelen zich niet, of niet helemaal, thuis in de geslachtsrol die past bij de uiterlijke geslachtskenmerken die ze bij hun geboorte hebben meegekregen. De officiële benaming voor dit verschijnsel is: genderdysforie, dat is een gevoel van onbehagen met het geslacht. Genderdysforie komt in alle tijden, in alle landen en onder alle bevolkingslagen voor. Het is door de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) aangeduid als een aandoening in medische zin. (bron https://www.vereniging-genderdiversiteit.nl)

Reacties van kinderen

Van redelijk dichtbij heb/ben ik een transformatie van een man naar een vrouw aan het meemaken. Een vriendinnetje van dochterlief haar papa is in de zomervakantie een mama geworden. De operatie gaat nog komen maar naar de buitenwereld toe kleedt papa zich als vrouw en wordt aangesproken met de vrouwelijke aanspreekvorm. Nu heeft haar vriendinnetje dus twee mama’s net zoals een ander jongetje in de klas. Alleen was deze mama eerst een papa. Het enige wat mijn dochter zei was: “Ok mama! Hoe heet ze dan nu?” Sja kinderen doen je eigenlijk nog wel verbazen soms over de makkelijkheid waarmee sommige dingen worden geaccepteerd. Ze kennen natuurlijk ook nog geen vooroordelen en de hele wereld is een leerschool nog voor ze dus alles is goed.

Mijn eigen reactie

Zelf vond ik het de eerste keer dat ik de nieuwe mama zag wat gek. Dat flapte ik er ook gewoon uit dus. Ja ik met dat ADHD hoofd zeg soms iets meer dan mij lief is al is het wel altijd wat ik denk! Maar het misstond zeker niet om deze voormalige papa als vrouw te zien. En inmiddels heb ik die mama zelfs al complimenten gegeven. Op een klassenavond op een kleuterstoel met een rokje aan met de benen over elkaar gaan zitten dat kan 60% van de vrouwen denk ik niet eens!

Lammetje dat een varken is

Ik vind het echt rete stoer gewoon dat je als man en papa van 3 kinderen voor jezelf opkomt en hulp zoekt bij het feit dat je niet lekker in je vel zit. Letterlijk! En dat je dan doorzet en er echt helemaal voor gaat! Van mij alle respect voor alle mensen die dit proces doormaken. Iedereen die zich als  een lammetje dat een varken is voelt ga er voor!

Want het is gewoon super rot om niet jezelf te kunnen/mogen zijn.

Specificaties Lammetje dat een varken is

Auteur: Pim Lammers | Illustraties: Milja Praagman | Uitgeverij:  de Eenhoorn | 9789462911994 | 32 pagina’s | Januari 2017 | Meer informatie vind je hier

Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben behoorlijk creatief en dol op prentenboeken en op stap gaan met mijn man en 7 jarige dochter!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.