Fayne, een roman van Ann-Marie MacDonald

Het boek De kraaien zullen het zeggen* van Ann-Marie MacDonald staat absoluut in mijn top tien van beste boeken. Ik las hem onlangs nog voor een tweede keer en vond hem toen zelfs nog beter dan de eerste keer. Een ander boek van Ann-Marie MacDonald is Laten wij aanbidden*, ook al zo een pareltje. In haar boeken staan gezinnen, geloof, afkomst en geschiedenis centraal. Ze beschrijft haar verhalen vanuit meerdere standpunten waardoor je als lezer een mooi en overzichtelijk geheel krijgt. Toen ik hoorde dat er een nieuw boek van haar verschenen was, stond ik dan ook direct te springen. Gelukkig kreeg ik de kans om haar nieuwste boek ‘Fayne’, te lezen en te recenseren dankzij de samenwerking tussen uitgeverij Nijgh & Van Ditmar en StoerLeesVoer.

Eén van mijn favoriete auteurs. Ann-Marie Mac Donald zit vol verhalen en talent

Ann-Marie MacDonald is geboren in 1958, in het voormalige West-Duitsland, Baden-Baden, op een luchtmachtbasis. Haar vader was Canadees militair en daar voor enkele jaren gestationeerd. Haar moeder is van Libanese afkomst. Na enkel jaren verhuisde ze terug naar Canada.

Op de National Theatre School volgde ze in 1985 een acteursopleiding. In Toronto begaf ze zich in de theaterwereld en had tegelijkertijd ambitie voor het televisie- en filmvak. Ann-Marie acteerde in verschillende theaterstukken en speelde (hoofd-)rollen in tv-series en films. Hier en daar begon ze mee te schrijven aan theaterstukken. Wat later resulteerde in zelfgeschreven en geproduceerde toneelstukken. Allemaal erg succesvol. Ze reisde heel Canada rond met haar producties. Haar stukken stonden bekend om de humor, het vrijgevochten en het feminisme. Op de Canadese televisie presenteerden ze zeven seizoenen lang de documentaireserie Life and Times. 

auteur ann-marie macdonald

Zoveel meer te vertellen

Diep van binnen zaten er echter nog steeds genoeg verhalen die Ann-Marie MacDonald vertellen wilden. Ze besloot boeken te gaan schrijven en in 1996 kwam haar eerste roman, Laten wij aanbidden* uit. Dit debuut werd direct een internationale bestseller en won vele prijzen, waaronder de People Choice Award. In 2002 werd het boek een Ophrah’s Book Club selectie boek en kreeg het wederom enorm veel aandacht.

In 2003 verscheen haar tweede internationale bestseller, De kraaien zullen het zeggen*. Zoals ik al eerder aangaf ook mijn favoriet. In 2014 verscheen In haar lichaam besloten* die het nationaal erg goed deed maar buiten Canada redelijk onbekend bleef. Nu komt ze dus met haar nieuwste boek ‘Fayne’ Wederom een familieroman. Dit keer reist ze daarvoor helemaal terug naar de Victoriaanse tijd.

Officier in de Orde van Canada

Ann-Marie Macdonald woont nu in Montreal en is getrouwd met de theaterregisseur Alisa Palmer en samen hebben ze twee dochters. Naast het schrijven coacht ze studenten in acteer- en toneelschrijfprogramma’s. Voor haar bijdrage aan de kunsten haar activisme op inzet voor de LGBTQ+ rechten, werd ze in 2019 benoemd tot Officier in de Orde van Canada.

Fayne, Ik ben anders

Fayne, een historische roman met een eigentijdse kijk op identiteit

Charlotte Bell woont op een groot en afgelegen landgoed in Schotland – Fayne – eind negentiende eeuw. Haar vader, die haar aanbidt, houdt haar het liefst verborgen voor de rest van de wereld vanwege een ‘mysterieuze’ aandoening. Charlotte is sterk en nieuwsgierig en verliet zich graag in de ruige natuur.
Van de oude knecht Byrn heeft ze alle geheimen van het even heilzame als verraderlijke moerasland geleerd. Het enige dat een schaduw werpt over haar idyllische bestaan, op het landgoed Fayne, is het magnifieke schilderij dat in de hal hangt. Dit is een portret van haar moeder, een mooie en rijke Iers-Amerikaanse erfgename, met in haar armen Charlottes broertje, Charles Bell. Charlotte kreeg te horen dat haar moeder stierf bij haar geboorte, en dat haar broertje kort daarna op tweejarige leeftijd overleed.

Wanneer Charlottes leergierigheid niet meer te beteugelen valt, besluit haar vader een leraar voor haar in dienst te nemen, geheel tegen de traditie in. En daarmee begint een reis die Charlotte naar de krochten van haar familiegeschiedenis op Fayne zal leiden, en naar het hart van haar identiteit.

 Achterkant

Een fenomenaal en briljant verhaal

Waarmee begin je een recensie als niet het einde van het verhaal het hoogtepunt is maar het boek in zijn algemeenheid met zijn karakters en de setting een waar fenomeen is. Direct vanaf de allereerste bladzijden zit je midden in het verhaal van landgoed Fayne. Een verhaal wat vele honderden jaren teruggaat en je meevoert naar het Schotland van de 19e eeuw.

De beeldende schrijfstijl maakte dat ik alles als een film voor me zag. Dat je de beschreven natuur haast kon ruiken en de stof van de jurken en opwaaiende gordijnen kon voelen. Naast de beeldende schrijfstijl is alles wel heel uitgebreid beschreven. Dat vraagt wel de nodige inzet van de lezer. Want ondanks dat ik elke letter met plezier gelezen heb, en ik het boek af en toe met tegenzin aan de kant lag moest leggen omdat er soms wat andere verplichtingen van mij verwacht werden, denk ik wel dat het boek ‘Fayne’ wel zo een tweehonderd bladzijden korter had gekund. Zonder evengoed zijn essentie te missen.

Van toen naar nu en eigenlijk geen stap verder

Het boek ‘Fayne’ vertelt niet alleen veel over de geschiedenis van Schotland het raakt ook vele andere onderwerpen aan, zoals: sociaal gewenst gedrag, cultuur, klasse, seksualiteit en gender. Kwesties die in de wereld van nu ook weer hoog op de agenda staan. In het verhaal is het met name de kracht van de vrouwen die gevolgd wordt tijdens hun ontwikkeling en het vinden naar hun plek in de maatschappij. Iets waar we heden ten dage eigenlijk nog steeds mee geconfronteerd worden, maar dan in een breder aspect.

Er was bij mij tijdens het lezen constant de verbazing dat er in wezen zo weinig veranderd is, na al die honderden jaren. We denken wel dat we veel verder zijn in onze acceptatie en gelijkheid voor mannen en vrouwen, of voor welk gender dan ook, maar eigenlijk staan we nog steeds op dezelfde plek.

Fayne Nooit ben ik laf geweest

Unieke, complexe maar vooral interessante personages in Fayne

Het hoofdpersonage Charlotte is in mijn ogen echt een diehard als het aankomt op opkomen voor jezelf. Daar zou ik zelfs nog het nodige van kunnen leren. Toch wordt daardoor ook pijnlijk duidelijk hoeveel offers en compromissen vrouwen dagelijks moesten maken. Wat tevens opvalt aan de vrouwelijke hoofdpersonages is hun nooit aflatende humor en zelfspot.

Is het verhaal ‘Fayne’ dan een boek geworden waarin mannen worden afgescheept als wreed of respectloos? Nee, integendeel. Het zijn gelijkwaardige personages die voor dezelfde keuzes komen te staan maar die het gezien de tijdsgeest wel makkelijker hebben. Juist door beide tegenover dezelfde kwestie te zetten krijg je zo een compleet verhaal. Zo heeft Ann-Marie MacDonald unieke, complexe maar bovenal zeer bijzondere en interessante personages weten te creëren.

Compleet onverwacht komt het hoofdonderwerp aan het licht

Wat ik totaal niet aan zag komen tijdens het lezen van het boek ‘Fayne’, is het uiteindelijke hoofdonderwerp. Ik zal daar verder niet op ingaan om spoilers te voorkomen. Het verhaal kabbelt namelijk voort, in de goede zin van het woord. Dat er echt zo een duidelijke boodschap op het einde in zat, zag ik echt niet aankomen. Heel doeltreffend en magnifiek gedaan. Het boek ‘Fayne’ zal echter niet voor iedereen weggelegd zijn. Het is trage lectuur met een onderwerp dat, alhoewel heel actueel, niet aan iedereen besteed is. Wat dat aangaat zou een iets uitgebreidere beschrijving en/of waarschuwing op het boek zelf misschien van toepassing kunnen zijn.

Het boek ‘Fayne’ is absoluut een literair meesterwerk. Schrijfster Ann-Marie MacDonald weet het wetenschappelijke met het mystieke briljant te combineren. Ze wist me als lezer te onderhouden, iets bij te leren en hier en daar te choqueren of te ontroeren. MacDonald weet als geen ander, en dat ervaarde ik ook al bij eerdere boeken, tijdloze thema’s zoals liefde, vriendschap, loyaliteit, haat en verraad, seksualiteit en gender tot in de basis te beschrijven en er een geheel van te maken. Daaromheen creëert ze een soort van sprookjeswereld, in dit geval het landgoed ‘Fayne’, waardoor het hele verhaal een extra glans krijgt en je je als lezer door het verhaal heerlijk kan laten meevoeren.

Fayne, ik ben mogelijk

Specificaties boek Fayne

Titel: Fayne | Auteur: Ann-Marie MacDonald | Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar | Vertaling: Inger Limburg | Aantal bladzijden: 765 | ISBN 9789038812632 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

fayne ann-marie macdonald literaire roman
Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.