Rainbow Village – Emmi Smid, over een kleurrijke samenleving

Niet lang geleden heb ik mij laten inspireren door onze Pinterest pagina en het bord wat ik had aangemaakt met het thema LGBTIQA+. Ik heb een verzamelblog gemaakt van alle boeken die wij hebben binnen dit thema. Een belangrijk thema voor StoerLeesVoer want wij vinden gelijkheid iets wat normaal zou moeten zijn. Met bewustwording en uitdragen van deze boodschap komen we telkens een stukje dichter bij acceptatie. Met ons zijn gelukkig veel meer medestanders. Zo ook Emmi Smid die dit prachtige boek schreef en illustreerde: Rainbow Village.

Rainbow village

Rainbow Village

In een stadje niet zo ver weg wonen veel verschillende en kleurrijke wezentjes. Je hebt de blauwe Mimplets die gek zijn op katten. De altijd boze en rode Flinkerdunks. De groene Sproggles met kleren van bladeren en gele Wapsies die cupcakes bakken alsof hun leven er vanaf hangt. De wezentjes houden van hun gewoontes en wonen in hun eigen dorpjes en bemoeien zich niet met elkaar. Totdat op een dag er een bezoeker aankomt en alles op z’n kop komt te staan in Rainbow Village. Een ramp volgt en alleen door samen te werken kunnen ze dit oplossen.

Wat vind ik er van?

Zoals jullie lezen is de titel in het Engels, en dat is het boek Rainbow Village ook. Omdat de LGBTIQA+ community groot is wilde ze eerst voor een grote groep bereikbaar zijn. Mijn review hou ik in het Nederlands maar het is in eigen woorden vertaald. Het boek heb ik in het Engels en Nederlands voorgelezen aan mijn dochter. Ze kijkt tegenwoordig veel Engelse filmpjes dus ze vond het heel gaaf om uit een Engels boek voorgelezen te worden. Met haar was ik dus voornamelijk eerst bezig met de taal. Maar al snel ging de aandacht naar het verhaal toe.

De illustraties zijn prachtig van Rainbow Village. Mijn moeder had vroeger speciale pastel potloden die ik soms mocht gebruiken. En daar doet me dit aandenken. Alsof het vers getekend is. Soms moet ik gewoon even de bladzijde aanraken en voelen of het wel echt geprint is. Het thema diversiteit, jezelf zijn, acceptatie en begrip worden op een leuke speelse manier verwoord. Achterin staat een gids voor ouders met vragen die je kan stellen per bladzijde. Uiteraard zie ik hier ook meteen kansen in als leerkracht of pedagogisch medewerker. En aansluitend nog wat algemene vragen die je kan stellen en uitleg over Diversity Role Models.

Diversity Role Models

Diversity Role Models is een goed doel wat een wereld omarmt waarin iedereen in zijn of haar diversiteit geaccepteerd wordt en kan opbloeien. Hun werkgebied is in Engeland maar de boodschap is natuurlijk universeel. En dat is zo mooi van boeken zoals Rainbow village. De boodschap en liefde wat in het verhaal, de tekeningen en tussen de pagina’s straalt. En als het straalt dan bereikt het mensen en in dit geval een jongere generatie die hopelijk opgroeien met een groot hart waarin ruimte is voor acceptatie.

prent

Mijn dochter en ik vinden Rainbow Village een prachtig boek. Het verhaal alleen en de illustraties zijn eigenlijk al voldoende. Maar de thema’s en diepere boodschap maken het tot een perfect boek voor bewustwording. Voor klassen en BSO is het een mooie aanvulling op de thema’s diversiteit, LGBTIQA+, acceptatie en gelijkheid. Er liggen plannen voor een Nederlandse vertaling en uitgave, ik kan niet wachten! Al is de Engelse uitgave ook meteen goed voor de taalontwikkeling van onze kinderen.

Scoor jouw boek bij de boekhandel en in Arnhem heb je zelfs kans dat Emmi het persoonlijk komt brengen.

Specificaties Rainbow Village

Auteur & Illustraties: Emmi Smid | Uitgever: Jessica Kingsley Publisher | augustus 2020 | 9781785922480 | 3 – 7 jaar | Engels | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

hoofd Rainbow Village - Emmi Smid, over een kleurrijke samenleving
Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

6 reacties

  1. Wat een prachtig boek met een nog mooiere boodschap! Ik zou dit verhaal dolgraag willen voorlezen aan mijn dochter, zodat ze opgroeit in een wereld waarin gelijkheid normaal is en je mag zijn wie je wilt zijn. Dat zou toch een mooie wereld zijn. #winactie op IG

  2. Wauw, wat een prachtig boek met prachtige illustraties én een prachtige boodschap. Heel belangrijk om mee te geven aan mijn kids! Dus met alle liefde lees is ze in mijn allerbeste Engels voor 😉

  3. Mooie en duidelijke recensie! Een prachtig boek met belangrijke thema’s en diepere boodschap die zo belangrijk is #diversiteit Hoop dat dat voor iedereen duidelijk wordt! ?‍?

  4. Wat een leuk boekje en wat goed dat er aandacht besteed wordt aan diversiteit.
    Als juf vind ik het fijn om kinderen verschillende rolmodellen te kunnen laten zien. En dit boekje zou daar zeker bij helpen.
    Ook leuk dat het boekje in het Engels is. Dan is het dubbel zo interessant en leerzaam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.