Aldo & Rino, een speels en fantasievol prentenboek over delen

Jacques & Lise hebben een nieuw prentenboek! Ik ben verliefd geworden op het boek Pia van dit duo. Wat was dat een prachtig pareltje op diverse levels. Ik kon dan ook niet wachten op Aldo & Rino. De voorkant intrigeert mij mateloos. Ik weet niet of het gepast is om te zeggen maar ergens oogt het ook onsmakelijk, zonder dit negatief te bedoelen. Je ziet twee personen als grote liefdevolle en tevreden blob in elkaar versmelten. Misschien heb ik teveel horror gelezen, want mijn dochters ervaren het helemaal anders. En dat zet meteen al de toon voor dit prentenboek, een boek wat de fantasie laat prikkelen en waar interpreteren vrij staat voor een ieder.

Aldo & Rino prentenboek voorkant cover kader jacques & Lise fantasie loslaten delen relativeren op rijm

Synopsis Aldo & Rino

Aldo en Rino houden van Nonna’s kookkunsten. Wanneer Nonna de keuken uit danst met twee dampende borden spaghetti, struikelt ze en blijft er nog maar een bord over.

De broers moeten het bord delen. Dat gaat goed tot er nog maar één sliert overblijft …

Een speels en surrealistisch verhaal over delen, loslaten en relativeren. Voor kinderen vanaf 6 jaar.

Aldo & Rino is een nieuw boek van het bekroonde duo achter Viktor en Henry*. Jacques & Lise, Jacques Maes & Lise Braekers, zijn allebei graphic designer. Ze zijn gek op vintage spulletjes én op elkaar. De vondsten op rommelmarkten en de citytrips die ze maken, vormen de basis voor hun ontwerpen die tot verwondering aanzetten. Pia was mijn kennismaking en dat vind ik nog steeds een erg mooi boek.

Kinderlijke beleving

Aldo & Rino is weer een hele belevenis, voor jong en oud. Wat een feestje is dit boek. Het slaat geen gangbare weg in, nee het neemt je echt mee op de Jacques & Lise reis. En dat is er één van verwondering, fantasie en vervreemding. Zonder dat het eng of onwelkom voelt. Het zijn hele belangrijke emoties en gevoelens voor jonge kinderen. Het schutblad is het titelblad en een silhouet van Nonna staat daar te koken. Mijn dochters, 4 en 9 jaar, zien meteen als eerste de pasta die gekookt wordt. “Mmm pasta mama lekker!”. Dan valt de 8 mijn jongste dochter op, die is met cijfers bezig. Ze ziet dit in de strik van het kookschort.

Het haar van Nonna roept ook meteen vragen op. “Is dat een knoetje net zoals onze omi? Of is het een gekke kookmuts?”. De eenvoud siert Aldo & Rino. Zonder dat het een eenvoudig verhaal is. Mijn dochters vinden de illustraties heel boeiend. Ze zien duidelijk potlood tekeningen met enkele lijnen. Ze krijgen meteen zin om het na te tekenen. Nonna blijkt blauw haar te hebben, wat een toffe oma! De lievelingskleur van mijn oudste dochter is blauw. En woeps daar struikelt ze met de spaghetti… Aldo & Rino moeten een bord delen en dat gaat goed tot de laatste sliert.

nonna jacques & lise prentenboek op rijm

Verschillende perspectieven

En zo reizen we door het verhaal van Aldo & Rino. Mijn dochters beleven hun eigen verhaal, en ik ook. Allen zien we andere dingen en maken we andere associaties. Ik ben zeer gecharmeerd van het kleurgebruik. Diepe donkere kleuren wisselen lichtere variaties af. Dat geeft het boek meteen een hele eigen uitstraling. De tekst is op een soort van rijm geschreven wat lekker voorleest. Mijn twee dochters herkennen zich ook wel in de hoofdkarakters. En ik herken het ook, de competitie, het niet willen delen… Maar ook de overwinning als die er is! Om vervolgens weer tot een ander inzicht te komen. Heel erg leuk verhalend gebracht die herkenbare emoties en gevoelens. En het veranderen van en verkrijgen van diverse inzichten.

Aldo & Rino bevat ook de nodige humor. Zo moet ik erg lachen om de kat in Nonna haar gewassen bh die van de “waslijn” is gevallen. Mijn dochters moeten erg lachen om alles wat er misgaat in het boek. Tijdens het lezen ontstond er ook nog een flink meningsverschil. Mijn jongste dochter was ervan overtuigd dat Aldo & Rino in elk draadje op hun weg competitie zagen. Dus in de waslijn, in het springtouw en alles wat er voorbij komt. Mijn oudste dochter is juist overtuigd dat het nog steeds dezelfde spaghettisliert is die ze niet loslaten. Ik laat even in het midden wie er gelijk heeft, dat doet er eigenlijk niet toe. Het laat vooral zien dat dit prentenboek rijk is aan fantasie en perspectieven.

En de boodschap over delen, loslaten en relativeren wordt prachtig fantasievol en op kinderniveau verbeeld. Aldo & Rino is weer een heerlijke beleving wat mij betreft!

Specificaties Aldo & Rino

Auteur en illustrator: Jacques Maes & Lise Braekers | Uitgever: Pelckmans | September 2023 | 48 pagina’s | 9789463378284 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.