Pandora, een fabel over hoop en herstel

Pandora was de eerste menselijke vrouw in de Griekse mythologie die werd gevormd uit aarde en water. Ze werd door Zeus naar de stervelingen gezonden als straf om onheil te brengen. Pandora kreeg een doos (vat) waar alle onheil in zit, maar zolang deze gesloten bleef was er niks aan de hand. Maar Pandora was nieuwsgierig.. In dit prentenboek van Pandora komt ook een doosje voor alleen bevat deze juist iets prachtigs. Lees je mee?

Pandora

Pandora is een vosje die alleen leeft in een land vol gebroken dingen. Op een dag valt er een blauw vogeltje uit de lucht. Pandora helpt hem er weer bovenop en als dank brengt de vogel haar kleinigheidjes uit verre streken. Maar op een dag blijft haar vriend opeens weg.. Pandora is ontroostbaar. Maar onmerkbaar begint haar barre wereld te veranderen. Deze verrukkelijke fabel over hoop en herstel is voor iedereen vanaf 5 jaar oud.

Een verrukkelijke fabel

Een fabel is een kort verhaal met een moraal en vaak een dier in de hoofdrol. Een dier wat vaak menselijke eigenschappen heeft en kan praten. Vaak is er ook 1 specifieke karaktertrek van de hoofdpersoon wat heel sterk wordt uitvergroot. Een ideale manier om een boodschap over te brengen. In deze fabel hebben we de vos Pandora als hoofdpersoon. Ze is een eenzaam vosje wat leeft in een wereld met allemaal gebroken dingen. Met de achtergelaten mensenspullen maakte ze een gezellig huisje. Maar er kwam nooit iemand op bezoek.

Pandora kiest ervoor om haar dagen te vullen met het verzamelen en herstellen van spullen. Ze gaf nieuw leven aan wat verloren of vergeten was. We zien haar bijvoorbeeld een kapotte knuffelbeer herstellen en deze vervolgens liefdevol omhoog houden. Tot er op een dag ze iets vanuit haar raam ziet. Er valt iets uit de lucht en land gebroken op de grond. Ze heeft geen idee hoe ze dit moet maken. Pandora kiest ervoor om een warm plekje te maken en de hele nacht dichtbij te blijven en te zorgen.

Verre streken

Dankzij de warme zorgen sterkt het vogeltje aan en het kan op den duur zelfs weer vliegen. Elke keer vliegt het uit en brengt prachtige cadeautjes van over heel de wereld mee terug naar Pandora. Al die prachtige cadeaus worden in een doos verzamelt als een mooi nestje. Maar op een dag kwam haar vriendje niet meer terug en Pandora is weer helemaal alleen. Ze dacht dat haar hart zou breken maar langzaam aan leek haar wereld minder grijs te worden.. Wat komt daar nou uit de doos van Pandora?

Hoop en herstel

Een fabel leent zich prima voor wat zwaardere onderwerpen die misschien ook wat lastig uit te leggen zijn aan jonge kinderen. Zoals hoop en herstel. Hele belangrijke dingen om te leren en dankzij het prentenboek Pandora ook heel beeldend en tastbaar. Wat een prachtig verhaal met een prima moraal. Vaak vind ik een moraal storend maar in dit boek is het juist belangrijk. Want deze les mag zeker geleerd worden op deze liefdevolle manier. Het is een boek wat emoties aanraakt zoals eenzaamheid, verdriet, verlangen, hoop, dankbaarheid en warmte. De zachte illustraties passen er perfect bij.

pandora

Specificaties Pandora

Auteur en illustrator: Victoria Turnbull | Uitgever: Clavis | September 2016 | 9789044828603 | 32 pagina’s | Meer informatie vind je hier

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.