Het neus tenen en buik boek – een prentenboek voor ouders

Baby’s hebben op veel mensen een enorme aantrekkingskracht. Ze willen ze knuffelen, mee kroelen, aanraken, kriebelen en gek doen. Generaties op generaties gaat hoger praten tegen een baby. Ze doen van ringeling aan de oren en van toet op de neus. Of je nu kriebelversjes van vroeger kent of het over twee spinnetjes hebben. Baby’s worden door alle leeftijden betast, maar begrijp me niet verkeerd op een goede manier! Het neus tenen en buik boek is een super leuk boek om cadeau te geven aan aanstaande ouders.

Het neus tenen en buik boek

Voor mij ligt het neus tenen en buik boek. Met vrolijke kleuren, grote letters en er is al duidelijk diversiteit te zien. Ik zie een bruin gezicht met kroesharen en een witte buik. Wat ik niet helemaal begrijp is dat de illustrator de baby’s nagellak op de vingernagels heeft getekend. Maar misschien is dat ook wel een cultuur dingetje?

Sla je het boek open dan zie je nog meer diversiteit in baby’s. Verschillende kleuren ogen, verschillende kleuren haar. En weer overal nagellak kleuren. Dit moet ik maar snel loslaten en gaan genieten van een vrolijk gekleurd boek!

Op buikjes blazen, met teentjes wiebelen, in vingers bijten en kiekeboe spelen. Ouders hebben hun eigen unieke spelletjes, liedjes en grapjes om kinderen wegwijs te maken in hun eigen lijf.

Toettoet en kusjes geven

Van de wielen van de bus waarop je toettoet doet op je neus, tot dit zijn mijn wangetjes en dit is mijn neus. Zelf snapte ik vroeger nooit waarom je toettoet doet tegen een baby of peuter neus. Maar we doen het gewoon. Vele generaties voor ons hebben het gedaan, en velen na ons zullen het ook doen.

Net zoals dat we kleine fluisterspelletjes doen met de oren en onze mond gebruiken om heel veel kusjes te geven. Want daar zijn die wangen toch voor gemaakt om kusjes te ontvangen?

Die kusjes geven we overigens niet alleen op de wangen. Een babybuik is de perfecte plek om een scheetkus op te geven. Dat kietelt zo lekker! De eerste keer dat ik dat bij mijn dochter deed keek ze me verschrikt aan, maar toen ik het herhaalde begon ze breed te lachen.

Ach en die billetjes waar je stiekem een hapje van wil eten. En die teentjes die je zo lekker kunt kriebelen. Sommige baby’s kunnen tegen kietelen, maar anderen gaan er vrolijk om lachen en trekken hun voetjes terug.

Lichaamsbesef

Wat we doen bij baby’s is not done bij grotere kinderen. Daar mag je ze echt niet meer zomaar op hun neus toeten, of even hun buik ontbloten en er een lekkere scheetkus op geven. Maar voor kleine kinderen zijn al die gekke dingen die we doen juist heel belangrijk. Ze leren er namelijk hun lichaam mee kennen.

Ken je dat gezicht van die baby die opeens doorheeft dat het een duimpje heeft om op te sabbelen? Of de ontdekking dat er voeten zijn die je te pakken kunt nemen en sokken van kunt uittrekken?
Ik vind het heerlijk om te zien!

Het is niet voor niets dat we al generaties lang hoog praten tegen een baby en zomaar aan hun lichaam zitten. Kinderen leren dat ze met hun oren kunnen horen, dat ze een neus hebben, dat als ze op bepaalde plekken worden aangeraakt dat dat kietelt. En dat die benen meer kunnen dan alleen maar de lucht in gaan.

het neus tenen en buik boek

Het neus tenen en buik boek

Het neus tenen en buik boek is er voor alle soorten ouders die lekker gek willen doen met hun baby of peuter. Die een boekje willen voorlezen en dan ook uitvoeren. Natuurlijk is het geen vrijbrief voor jan en alleman om dat bij andermans kind te gaan doen. Nee dit is echt een boekje voor ouders en verzorgers.

Ouders die wit of gekleurd zijn, een papa of een mama of twee. Die tatoeages hebben of oorbellen. Die een bril dragen of oorbellen. Een hoofddoekje, een petje of een baardje. Blond haar, stijl of krullen.

Dit uitbundige boek vol diverse en inclusieve gezinnen is een ode aan deze hechte band en persoonlijke interacties tussen jonge kinderen en hun ouders of verzorgers.

het neus tenen en buik boek

Over de auteur Sally Nicholls

Na het afronden van haar studie in filosofie en literatuur, koos Sally Nicholls ervoor om zich te specialiseren in het schrijven van jeugdboeken aan de gerenommeerde Bath Spa University in Engeland. Een van haar meest bekende werken is “Als je dit leest, ben ik dood*”, een boek dat zowel aangrijpend als humoristisch is en gaat over een 11-jarige jongen die lijdt aan leukemie. Dit boek werd genomineerd voor de Bradford Base Award, een prestigieuze debutantenprijs in Groot-Brittannië, en won tevens de prijs voor het meest veelbelovende boek voor jongeren. In 2010 werd het boek verfilmd.

Specificaties Het neus tenen en buik boek

Auteur: Sally Nicholls | Illustratie Gosia Herba | | Uitgeverij Gottmer | 9789025776480 | 28 februari 2023 | 32 pagina’s | meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link bij bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.