De stille kamer, een razendspannende psychologische thriller van Nadine Matheson

Thrillers, en dan vooral de psychologische thrillers, ik ben er gek op. Lezen en puzzelen tegelijk. Oftewel ontspanning en inspanning. En dan vooral het psychologische deel, waarin je ook een blik mag werpen in het hoofd van de dader vind ik altijd erg interessant. Spanning en wat gruwel kan ik ook hebben maar onsmakelijk of horror dat laat ik echt links liggen. Het vorige boek ‘De Puzzelman’ van Nadine Matheson was heel spannend, zat goed in elkaar qua opbouw en had een bloedstollend einde. Het was het eerste deel van de inspecteur Anjelica Hensley serie en het was voor vele lezers vol ongeduld wachten op het volgende boek van deze auteur. En daar is het tweede boek dan: De stille kamer.

kader hoofd De stille kamer, een razendspannende psychologische thriller van Nadine Matheson

Synopsis van De stille kamer

In een kerk onderzoekt inspecteur Anjelica Hensley samen met haar team de moord op een geliefde pastoor. Bij toeval ontdekt ze in een donkere kamer een tweede slachtoffer. De aan bed vastgebonden man is op sterven na dood. Zijn lichaam vertoont tekenen van een zware mishandeling. Terwijl de media Anjelica vanwege haar reputatie in een eerdere zaak nauwlettend in de gaten houden, moet ze deze ingewikkelde zaak zien op te lossen. Als er weer een vastgebonden lichaam wordt gevonden is het haar duidelijk dat er een meedogenloze seriemoordenaar actief is. Om te voorkomen dat de lijst met slachtoffers steeds langer wordt, zullen zij en haar team alles op alles moeten zetten om deze ingewikkelde zaak op te lossen.

Nadine Matheson is geboren en getogen in Londen. Ze begon haar carrière bij de BBC maar is nu werkzaam als strafrechtadvocate. In 2016 won ze de ‘City University Crime Writing Competition’, en in 2018 ronde ze haar studie creatief schrijven, misdaad en thriller, af. De kennis die ze opdoet tijdens haar werk als advocaat gebruikt ze als basis voor het schrijven van haar boeken. Haar thriller debuut kwam uit in 2021. Haar nieuwste boek ‘De stille kamer’ is haar tweede deel met inspecteur Anjelica Henley in de hoofdrol.

nadine matheson auteur

Het begint goed!

De eerste paar bladzijden zette mij als lezer meteen op scherp. In het eerste stuk laat auteur Nadine Matheson niets aan je verbeelding over. Je valt direct in een heftige scène. Dit is dan ook meteen de kracht van het schrijverschap het is gruwelijk maar niet onsmakelijk en ver weg van horror. Heel knap gedaan. Net als de beschrijvingen van de hoofdpersonages, dat heeft ze ook heel goed gedaan. Je merkt dat ze de vorige zaak nog met zich meedragen en nog gevolgen heeft. Maar je kunt het boek ‘De stille kamer’ gerust ook lezen zonder dat je De Puzzelman* gelezen hebt want er is genoeg persoonsinformatie gegeven. Maar ik denk eerlijk gezegd wel dat je na het lezen van ‘De stille kamer’ je zeker ook geïnteresseerd bent in het eerste deel. Tevens hebben de hoofdpersonages naast hun werk privé ook genoeg issues.

De stille kamer, een razendspannende psychologische thriller van Nadine Matheson

Meekijken

Het bizarre aan het verhaal is dat je als lezer eerder weet wat er met een slachtoffer gebeurd is dan de opsporingsdienst zelf. Het opsporingsonderzoek verloopt realistisch en als lezer had ik het gevoel dat ik over de schouders van de inspecteurs mocht meekijken. Dit zorgde af en toe voor intense gruwel momenten.

Nadine Matheson gaat thema’s als manipuleren, psychologische problemen, misbruik en zelfmoord niet uit de weg. Sterker nog ze zijn een belangrijk onderdeel van haar verhalen. Maar de personages hebben genoeg zelfspot en cynisme om het verhaal niet alleen maar duister te laten verlopen.

De stille kamer, een razendspannende psychologische thriller van Nadine Matheson

Ware opvolger

Het vorige boek heet dan wel de ‘De Puzzelman’ maar het boek ‘De stille kamer’ is net zo een puzzel. De auteur daagt je als lezer wederom uit om alert te blijven op kleine details. Ik kwam er verschillende keren achter dat wat ik dacht wat de waarheid zou zijn, compleet anders in elkaar zat. Heel knap gedaan.
Een tweede deel schrijven na een succes debuut vraagt natuurlijk heel wat van een auteur. Er wordt extra veel van je verwacht. Ik kan in ieder geval zeggen dat ik wederom erg van haar spannende, gruwelijk psychologische thriller genoten heb. ‘De stille kamer’ is een opvolger die absoluut niet onderdoet voor zijn voorganger. Hopelijk komt er nog een deel. In een stad als Londen zou er genoeg op te sporen zijn, lijkt me zo.

thriller nadine matheson

Specificaties De stille kamer

Oorspronkelijke titel: The Binding room | Auteur: Nadine Matheson | Uitgeverij: Harper Collins | Vertaling: Iris Bol en Marcel Rouwé | Eerste uitgave: februari 2023 | ISBN 9789402711455 | ISBN e-book 9789402766943 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.