Het oneindige verhaal, een ultiem avontuur over liefde voor verhalen en fantasie

In 1979 heeft Michael Ende zijn ´Die unendliche geschichte´ in Duitsland uitgebracht. In 1982 kwam de eerste Nederlandse vertaling. Daarna volgde in 1984 een verfilming die mij een aantal jaar later wist te grijpen. Als meisje van ongeveer 6 jaar heb ik me laten betoveren door het verhaal. Niet wetende dat de film maar het topje van de magie was. Het oneindige verhaal is mijn favoriete boek te allen tijden om diverse redenen. Ik neem jullie graag mee in deze ultieme wereld over de kracht van verhalen en fantasie. Maar ook van gevaar en verlangen op diverse levels.

hoofd

Het oneindige verhaal

Dit is het beroemde verhaal over Bastiaan, die het boek Het oneindige verhaal steelt en zich op de zolder van zijn school verstopt. Daar kan hij ongestoord lezen over het land Fantásië. Als de Kleine Keizerin van Fantásië hem roept, stapt hij het verhaal binnen om haar te helpen. Nu is hij niet langer het dikke jongetje dat gepest wordt, maar een held met een belangrijke opdracht. Kan Bastiaan het land redden van het oprukkende Niets? En wat moet hij doen om ooit weer thuis te komen?

Een prachtige jubileumeditie met stofomslag van Het oneindige verhaal van Michael Ende. Dit een onvergetelijke klassieker uit de jeugdliteratuur. Het boek verscheen in 1982 voor het eerst in het Nederlands en is nog altijd in druk. Deze wereldwijde bestseller, 9 miljoen exemplaren al verkocht, won in Nederland een Zilveren Griffel. Het is in 41 talen verschenen, meermaals verfilmd en er is zelfs ooit een computerspel van verschenen.

Doe wat je wilt

Ode aan verhalen en fantasie

Één van mijn sterke eigenschappen is mijn kracht tot verbeelding. Begrijp me niet verkeerd, ik val niet in het straatje van Don Quichot of de Baron van Münchhausen. Alhoewel ik intens geniet van de verhalen van deze heren. Maar ik heb een heel duidelijk beeld van wat realistisch is (denk ik). Tegelijk is de kracht van verbeelding en fantasie een groot goed. Het creëert verhalen, maakt dromen, geeft kracht en geeft meer kleur aan alles in het leven. Soms voor plezier, soms als troost en soms als noodzakelijk element om te overleven. Het oneindige verhaal is de ultieme ode aan fantasie en verhalen.

Niet alleen duik je als lezer in de fantastische wereld van Fantásië, het voedt ook een (mijn) droom om via een boek in zo’n wereld te kunnen komen. Een wereld die bol staat van alle mogelijke soorten wezens. En een wereld waarin verhalen bestaan, ontstaan, beginnen, stoppen en weer doorgaan. Een plek waar de kracht van verhalen en vertellen iets is om bewondering voor te hebben. Het is zelfs hetgeen wat de wereld van Fantásië gezond houdt. En als die wereld gezond is, is de onze dat ook. Alles is met elkaar verbonden, elk begin is een einde. En elk einde is een begin. En zonder woorden brengt AURYN dit prachtig visueel in beeld.

AURYN

AYRYN is het kleinood van de Kleine Keizerin. Een amulet waarbij twee slangen, een lichte en een donkere, in elkaars staart happen. Een mooi visueel beeld van oneindigheid. Ook wel afgeleid van een symbool uit de alchemie, één van de oudste mythische symbolen ter wereld: de Ouroboros. Van goed en kwaad, zwart en wit en het grote grijze gebied in het midden. Het oneindige verhaal herbergt ook een heel groot en ruim aanbod van diverse wezens. De Kleine Keizerin is machtig maar handelt niet naar haar macht. Doordat ze bestaat, bestaat Fantásië en elk wezen. Zonder haar is er niks. Dat weet iedereen dus iedereen respecteert haar. Zij respecteert ook elk wezen, goed of kwaad. Draag je de AURYN dan heb je de bescherming van de Kleine Keizerin, haar kracht waakt en begeleidt je.

Bastiaan is een dikke jongen die niet populair is. Hij is sterk in het verzinnen van verhalen, maar niemand zit daar op te wachten. Na het overlijden van zijn moeder is zijn band met zijn vader minimaal. Hij voelt zich niet gehoord en gezien. Door niemand in deze wereld. Het mysterieuze boek van Fantásië komt als geroepen. Hij steelt het en gaat stiekem op de zolder van zijn school lezen. Langzaam aan raakt zijn verhaal verweven met dat van Atréjoe, de held uit het boek. Hun verhalen komen langzaam samen als het Niets langzaam Fantásië verwoest. Beide jongens zijn op hun manier nodig.

het begin

Jong en oud

Als jong meisje was ik al onder de indruk van de magie en het avontuur van dit verhaal. Ik droomde ook van geheime magische werelden en heldhaftige avonturen waarbij je vrienden voor het leven maakt. Het gevoel om niet helemaal in deze wereld te horen en voor iets anders, iets groots en mysterieus bestemd te zijn, was niet vreemd voor mij als kind. Het oneindige verhaal haakte dus perfect in op dat gevoel. In de jaren later dat ik dit boek las kwam ik achter de gelaagdheid en diepere thema’s. En dat maakt dit boek een pareltje voor jong en oud.

En ook nu weer, nu ik deze prachtige jubileum editie van Het oneindige verhaal van uitgeverij de Fontein lees. Er vallen weer andere laagjes en ik pik weer andere dingen op. Zo valt nu opeens veel meer de balans op. Dat dingen iets kosten, acties vragen om een prijs. Prima als je bijvoorbeeld beeldschoon wilt zijn. Maar wat als je daarvoor de herinnering verliest aan je onzekerheid en die nieuwe schoonheid vanzelfsprekend is? Geniet je dan net zoveel? Boeiende mooie laagjes en vraagstukken. En interessante thema´s zoals: verlangen, verlies, verbeelding, familie, pesten, moed, fantasie, gezien en gehoord worden, jezelf zijn, verdriet, vriendschap, evenwicht, balans, avontuur, rijkdom en meer moois.

De heimelijke verlangens van een mens zijn raadselachtig. Bij kinderen is het niet anders dan bij volwassenen. Degene die ermee te maken krijgen, kunnen ze niet verklaren. En zij die nog nooit zoiets beleefd hebben, kunnen ze niet begrijpen.

Blz 11

Uitgaves Het oneindige verhaal

Mijn eigen boek is inmiddels flink stukgelezen. Dus deze prachtige jubileum editie komt als geroepen. Ik vind de hardcover en het rode leeslint geweldig. Ook is de vormgeving top gedaan en is het verhaal nog steeds origineel. Gelukkig, een hele grote gelukkig, is de tekst weer in twee kleuren inkt gedrukt. Blauw voor Bastiaan zijn verhaal in de mensenwereld, en rood voor het verhaal van Fantásië. Ook zijn er weer mooie miniaturen, initialen van de begin letters van de hoofdstukken. Het zijn 26 hoofdstukken beginnend met de letters van het alfabet. Het enige wat ik wel mis in deze prachtige editie van Het oneindige verhaal zijn de originele miniaturen als bladzijde vullende illustraties van Roswitha Quadvlieg.

Uiteraard is het boek zo veel beter dan alle films. De eerste film bekleed alleen het eerste deel van het boek. Ik heb eerst de film gezien en was als jong meisje in de ban van de dromerige Atréjoe en Foechoer de geluksdraak. DE scène van Artax is voor altijd en eeuwig opgeslagen als jeugdtrauma en de theme song draai ik nog regelmatig. Michael Ende sprak schande over de verfilming en ik snap dat wel. Het is een stukje jeugdsentiment wat ik koester maar het doet dit prachtige verhaal en alle thema’s geen eer aan. De eerste keer dat ik het boek las was ik dan ook aangenaam verrast dat ik pas halverwege het boek was en de grote lijnen uit de film al had gehad. Wat zou komen was onbekend en een bonus.

Prachtig

Ik kan niets anders dan mijn liefde voor Het oneindige verhaal uitspreken. Michael Ende is een meesterverteller. Hij weet als geen ander om de liefde voor lezen en boeken in een verhaal te verwerken. Plus de kracht van fantasie, verbeelding, verlangen en verhalen scheppen zo te eren dat er een prachtig boek ontstaat. Een boek met als basis een spannend, aangrijpend, emotioneel en avontuurlijk verhaal die je verbeelding te boven gaat. Een verhaal met mooie woorden en zinnen. Prachtige taal, soms wat ouderwets maar dat vind ik alleen maar mooi. We moeten ons ruime palet aan woorden niet kwijtraken!

Bastiaan, Atréjoe, de Kleine Keizerin, Artax en Foechoer zijn vrienden voor het leven geworden. Het oneindige verhaal zal ik blijven lezen. En elke keer zal ik nieuwe dingen ontdekken. Ook kan ik niet wachten om mijn dochters dit verhaal te kunnen laten lezen. Nu al vertel ik erover en zie ik die prachtige schittering in de ogen verschijnen. Deze jubileum editie is misschien wel de mooiste tot nu toe. Ik hoop bij een volgende editie dat de AURYN op een hardcover gedrukt wordt. En dat de originele illustraties van Roswitha er wel weer instaan. En misschien ook een rood én blauw leeslint. Dat zou mijn ultieme editie zijn.

Ook Michael Ende zijn andere boeken zoals Momo en de tijdspaarders zijn echt geweldig. Maar dat is een ander verhaal en moet een andere keer eens worden verteld..

Specificaties Het oneindige verhaal

Auteur: Michael Ende | Uitgever jubileum editie: de Fontein | Vertaald door Johan van Nieuwenhuizen | 9789026158063 | Oorsprong boek 1978, eerste Nederlandse editie 1982 | Jubileum druk 32e, november 2021 | 431 pagina´s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.