De Baron von Münchhausen, een boek van Wouter Deprez & Randall Caeser

De Baron von Münchhausen, je houdt ervan of je snapt er helemaal niks van. Deze Baron is een fantastische verteller, levensgenieter, zonder bluf, barstensvol branie, bombastisch en avonturier. Dat alles met diepe ernst en een bravoure die iedereens hart weet te verwarmen. Mijn hart is door de Baron ook zeker verwarmd en ik kan geen genoeg krijgen van zijn vertellingen. En dan komen die verhalen ook nog eens in een prachtig boekwerk. Ik ben verliefd!

De Baron von Münchhausen

De Baron von Münchhausen

In dit boek vind je geweldige belevenissen van De Baron von Münchhausen. Die dappere man werd driehonderd jaar geleden geboren. Aan de lopende band beleefde de Baron spannende en bijzondere avonturen. Kanonskogels, wilde dieren en bijzondere ontmoetingen zijn maar een kleine greep uit die avonturen. Toen hij met pensioen ging, vertelde hij al zijn lotgevallen gul verder. Soms met de nodige dramatische overdrijving.. Die alleen de Baron zo heerlijk kan brengen.

Overdrijven is ook een vak

Ik hou niet van overdrijven en heb een behoefte tot gewoon de waarheid zoals het is. Daarentegen kan ik fantastische verhalen en vertellingen erg waarderen. Mits dit door de juiste persoon gedaan wordt. De Baron von Münchhausen is DE juiste persoon. Al van kleins af aan ben ik gefascineerd door deze bombastische man die met bravoure door het leven gaat.

Hoe heerlijk is het leven als dit zo kleurrijk en vol avontuur zit zoals in het hoofd van de Baron. Nou gaat hij natuurlijk geregeld de grenzen over van overdrijven en dat maakt de De Baron von Münchhausen zo fascinerend. Heeft hij het door? Is het zijn manier van omgaan met het leven en obstakels? Of is hij zich niet bewust en is het voor hem echt de waarheid? Of is het gewoon gebeurd…

En doet het er eigenlijk wel toe? Als verhalen zo gebracht en verteld kunnen worden dat het de beleving en ervaring te boven gaat, dat is een kunst! En ik denk dat veel mensen hier iets van kunnen leren. Soms heb je gewoon wat verbeeldingskracht nodig voor een glimlach of om een obstakel te overwinnen. We kunnen allemaal wel een beetje De Baron von Münchhausen in onszelf wat meer omarmen. Als ik een kanonskogel zie dan dwalen mijn gedachten af naar een ritje hierop, vliegend door de lucht. Dat is de kracht van De Baron. Zijn verhalen blijven je bij en laten je verwonderen en wegdromen.

De Baron von Münchhausen

Kracht van dit boek

De kracht van dit boek is de liefde voor De Baron von Münchhausen. De verhalen zijn met liefde en passie voor de verbeeldingskracht herschreven. Ik geniet van de woordkeuzes en de opbouw van zinnen. Het is beeldend, rijk en mooi. Misschien niet gangbaar voor iedereen, maar het is absoluut toegankelijk. De illustraties van Randall Casaer zijn ronduit prachtig. Elke bladzijde is een kunstwerkje. Soms zijn ze heel duidelijk, soms een schim of flard van wat de verbeelding weet te motiveren en prikkelen.

Het eerste verhaal is al zo heerlijk. Het overdrijven op de hak nemen van anderen waardoor het eigen verhaal normaal klinkt. En dat met de aangename serieusheid en kalmheid die de De Baron von Münchhausen heeft. En ook het tweede verhaal wordt met zo’n serieusheid gebracht dat het gegeven van een paard wat aan de torenspits hangt eigenlijk heel logisch klinkt. De keuze om ook rode inkt te gebruiken is de kers op deze ontzettend smaakvolle taart.

De Baron von Münchhausen

Ik zou best De Baron von Münchhausen in mijn vriendenkring willen hebben. Maar ik moet het doen met zijn vertellingen en films. Terry Gilliam deed de geweldige inmiddels retro iconische verfilming uit 1988. Dit boek gaat bij de pareltjes op mijn boekenplank. Maar eerst ga ik me lekker onderdompelen in de fantastisch vertelde verhalen en verdwalen in de prachtige illustraties.

De Baron von Münchhausen

Oh! Nog een leuk iets wat ik bijna helemaal vergeet.. Er zit ook een verhalen cd bij en downloadcode! Wouter Deprez leest het net zo meeslepend voor als De Baron von Münchhausen zelf. Dus hop hop op je kanonskogel en scoor dit pareltje!

Specificaties De Baron von Münchhausen

De Baron von Münchhausen

Auteur: Wouter Deprez | Illustraties: Randal Caeser | Uitgever: De Eenhoorn | Met cd en downloadcode | Maart 2020 | 74 pagina ’s | 9789462914803 | Meer informatie vind je hier

Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.