Sci-girl slaat toe – een tweede avontuur van Grapman

Soms is het gewoon heel saai op school. Topografie leren is niet leuk en je gedachten dwalen af. In je hoofd bedenk je de leukste grappen en deze schrijf je dan snel op. Want de letters, ja die ken je wel. De meester wordt altijd heel erg boos als je niet oplet. Maar dan heb je altijd nog alterego Grapman! Met grapjes weet je elke situatie vrolijk te maken. Nou ja bijna dan.. In dit tweede avontuur, Sci-girl slaat toe, gaan ze samen weer op avontuur met meester Nietje. Als dat maar goed gaat.

Grapman

Eerder schreef Anouk al een recensie over deel 1 Grapman, held met humor. Haar zoon van 11 was eigenlijk al te oud voor deze Graphic Novels al vond hij het boek wel heel grappig. De hoofdrolspeler van deze boeken is Nik. Hij vind zichzelf best wel grappig en leeft voor grappen. Hij heeft zelfs een speciaal t-shirt met een smiley voor zijn Grapman held met humor verschijning. In deel 1 gaat hij samen met Noor aan boord van een tijdmachine. Ze beleven heel veel avonturen. Sci-girl slaat toe, samen met Grapman en weet de tijd terug te draaien zodat het allemaal weer goed komt.. maar of dat nu ook echt zo is gebeurd?

Omdat mijn dochter ook dol is op grappen maken, en graphic novels, besloot ik om deel 2 aan te vragen voor een review. Ik had wel zin in wat lachen en kan je verklappen dat ik heel goed gelachen heb tijdens het lezen van deel 2.

Sci-girl slaat toe

Samen met mijn dochter las ik Sci-girl slaat toe. Sci spreek je uit als saai en dat is precies de superheldenkracht van Noor. Noor is namelijk heel erg slim. Toen ze nog in de buik van haar moeder zat, stak ze al haar vinger op bij een vraag. Ze weet alles en is dol op school. Dus als meester Nietje zegt dat ze mag stoppen met haar topotoets, luistert ze niet maar maakt de toets verder af. Ze verteld graag dingen, maar die zijn zo saai dat mensen als Nik ervan in slaap vallen.
Ze is eigenlijk precies het tegenovergestelde van Grapman, die school helemaal niet leuk vindt. En juist alleen maar grappen maakt. En een zo’n grap valt bij meester Nietje in het verkeerde keelgat. Hij neemt Noor en Nik mee naar het toilet van de leerkrachten. En omdat Noor en Nik niet meer weten wat er in deel 1 is gebeurd vinden ze het wel spannend en leuk om daar naar binnen te stappen.

Reizen naar de 18de eeuw

Prachtig bedacht van Tjibbe Veldkamp is dat het toilet eigenlijk een tijdmachine is, samen met de kat tiktak, ontvoert meester Nietje Noor en Nik naar de 18de eeuw. Daar is helemaal geen school en moeten kinderen werken. Hij verandert in hun gemene baas en sluit ze zelfs op in een gesticht.

Er gebeurd van alles in Sci-girl slaat toe. Schoorsteenvegers die grappen opeten, Grapman die opeens een docent wordt en een supergoede superhelden ontsnapping! Zal het ze lukken om de tijd weer terug te draaien zodat deze reis niet gebeurd zal zijn?

Je leest het allemaal in dit supergrappige boek vol met pinquins, uh wat? Achterin staan zelfs nog wat extra grappige raadseltjes en een tekenopdracht. De illustraties door Kees de Boer zijn super goed gedaan en ik vind het heel knap hoe hij van een lieve jongen als Nik deze weet om te toveren in Nik Nietje!!

De illustraties, de grappen, de snelheid van het verhaal maken dit een perfect boek van kinderen vanaf 8 jaar die zullen zitten grinniken aan hun tafel als ze dit boek op school of thuis lezen. Perfect voor kinderen die niet dol zijn op school en van grappen houden. Maar ook voor kinderen die wel dol zijn op school uiteraard!

Schrijver en illustrator

Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer werken vaker samen in het maken van leuke kinderboeken. Samen maakten zij ook de prentenboeken over Agent en Boef. Tjibbe vertaalde ook de boeken van Dogman

hoofdfoto

Specificaties Sci-girl slaat toe

Illustrator: Tjibbe Veldkamp | auteur : Kees de Boer  | omslag Roald Triebels | Uitgeverij Querido | 9789045124469 |  augustus 2021 | 176 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij de lokale boekhandel

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.