Uit het niets – Aline Sax. Een beklemmende Young Adult over de waarde van herinneringen

Wat als je ergens wakker wordt en totaal niet meer weet wat er is gebeurd? Als je eenzaam en bang bent, en de wereld niet meer is zoals het was. In de intrigerende roman Uit Het Niets leren we hoe belangrijk onze herinneringen zijn. Maar hoe weten we eigenlijk of herinneringen echt zijn? Wat als het verzinsels zijn, of iemand je herinneringen heeft overschreven? Uit het Niets is een spannende Young Adult roman van Aline Sax, over de kracht en waarde van herinneringen.

Hoe overleef je in een vergane wereld?

hoofd

Geheugenverlies

De hoofdpersoon, een jonge vrouw, wordt wakker in een beklemmende duisternis. Ze weet niet waar ze is. Er zijn ook andere mensen die zacht kreunen en steunen. Hoe meer ze zich probeert te herinneren wat er gebeurd is, hoe meer hoofdpijn ze krijgt.

Mijn gedachten zijn traag en zwaar, alsof ik mijn bewustzijn uit een diepe put naar boven moet trekken.

Een beklemmend begin van deze intrigerende roman van Aline Sax. Op een verlaten luchthaven is een groep mensen bij elkaar in een ruimte. Allemaal weten ze niet waarom ze daar zijn. Eén voor één worden ze meegenomen. We zullen u alles vertellen, zo beloven de begeleiders. Tijdens het gesprek blijkt dat ze de enige overlevenden zijn nadat een ramp de wereld heeft vernietigd. Als laatst gevonden groep zijn ze lang blootgesteld aan schadelijke gassen door een vulkaanuitbarsting waardoor hun geheugen is aangetast. De zon is verduisterd, de aarde koud, de lucht giftig. Zo wordt hen verteld.

Angst en vastberadenheid

De hoofdpersoon herinnert zich na enige tijd dat haar naam Elisabeth is. Ze voelt zich angstig, maar ook vastberaden om te achterhalen wat er gebeurd is. Ze weet alleen niet meer wie ze is. Of ze verdrietig moet zijn om achtergebleven familieleden, kinderen of een partner. In de gemeenschap van overlevers moet iedereen een steentje bijdragen. Alles is enorm gestructureerd en de dagen verlopen volgens een vast patroon. De voorraden van de luchthaven zijn schaars maar ze kunnen er van leven.

Maar wat klopt er van het verhaal? Of van de herinneringen die langzaam terug komen? En ook belangrijk, wie kun je wel en niet vertrouwen in een uitzonderlijke situatie? Allemaal vragen die natuurlijk rond blijven spoken in de gedachten van de hoofdpersoon. Maar die ook bij jou als lezer opkomen. Hoe zou je daar mee omgaan?

Uit het niets – een intrigerend avontuur

En zo word je meegesleept in dit intrigerende avontuur, direct vanaf het begin van het boek. De hoofdstuktitels zijn in eerste instantie al net zo intrigerend als de inhoud. Gaandeweg wordt er steeds meer duidelijk. Maar er blijven ook nog heel veel vragen!

In het hier en nu leven krijgt in ieder geval een hele andere betekenis, als je geen herinneringen meer hebt. Want er zijn immers geen beelden uit het verleden. En ook totaal geen toekomstperspectief. Je leeft uit het niets. Lukt het nog om er dan het beste van te maken? Word je boos, bang, apathisch of verdrietig? De hoofdpersoon is enorm zoekende daarin. Door de fijne schrijfwijze duik je in haar emoties. Het is vlot geschreven, met mooie én beklemmende sfeerbeschrijvingen.

Uit het niets Aline Sax

Overleven in een dystopische wereld?

Het is natuurlijk een boeiend gegeven hoe een groep mensen kan overleven in een totaal vreemde situatie. Lukt het ze om samen te werken? Wat wordt ieders rol? Accepteer je het lot? Of is er iets heel anders aan de hand dan op het eerste gezicht lijkt? Zo komen we in een soort dystopische en beklemmende wereld. Zou er een mogelijkheid zijn tot ontsnappen?

Het boek bestaat uit twee delen, met vanaf het tweede deel een heerlijke plottwist. Eigenlijk zou je van het eerste deel nog veel meer willen weten en lezen. Het is een Young Adult roman, maar zeker ook voor volwassenen boeiend. Je bent gewoon heel nieuwsgierig naar de verklaring en de afloop. De flarden op de kaft zijn mooie inkijkjes in het verhaal van de hoofdpersoon. Maar blijft het bij deze flarden of wordt het verhaal nog compleet?

Uit het niets Aline Sax

Auteur Aline Sax

Aline Sax (1984) is een Vlaamse schrijfster die veel lof oogstte met historische romans zoals Grensgangers. Ze studeerde geschiedenis en werkt als onderzoekscoördinator en docent. Haar oeuvre van jeugdboeken en Young Adult romans is uitgebreid en gevarieerd. Haar boeken zijn meermaals vertaald en bekroond.

Bekijk bijvoorbeeld ook onze onderstaande reviews:

Met dit boek Uit het Niets duik je in een verhaal over de waarde, kracht en pijn van herinneringen. Over enerzijds je eigen verhaal kiezen, maar anderzijds ook het afhankelijk zijn van je medemens. En dat is een intrigerende tegenstelling!

Specificaties Uit het Niets

Auteur: Aline Sax | Omslagontwerp: Maarten Deckers | Vormgeving: Smets & Ruppol | Uitgeverij: Davidsfonds Infodok | 9789002274343 | januari 2022 | 264 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren emoties familie fantasie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor interactief jezelf zijn klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien pesten prentenboek reizen roman samen school spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel voorleesboek vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.