Mag ik meedoen? John Kelly, een boek over clubjes en vriendschap

Clubjesvorming het doet mij altijd denken aan mijn middelbare schooltijd. Op het schoolplein had je allerlei soorten clubjes. De nerds, de alto’s, de gabbers, de hockeyspelers, de voetballers, de brugpiepers, de eindexamenleerlingen.. overal stonden wel groepjes. Soms hoorde je er bij zonder dat je het wilde, en soms hoorde je er niet bij terwijl je dit wel wilde. Daar gaat dit boek mag ik meedoen over. Maar doen voor jonge kinderen!

mag ik meedoen

Mag ik mee doen?

In mag ik meedoen zien we eend die graag bij een club wil horen. Ze probeert het bij de leeuw, slang en de olifant maar wordt overal afgewezen. Ondanks haar goede pogingen om te brullen als een leeuw, te slissen als een slang en te tetteren als een olifant.

Maar eend weet niet van opgeven en is een echte doorzetter. Ze begint gewoon haar eigen club. Als eerste komt een schildpad en ze stelt een hele moeilijke vraag. Zou schildpad toe worden gelaten? Zal de club van eend populair worden of niet?

Een boek met een moraal

Mag ik meedoen is een boek met een sterk moraal. Je hoeft niet op elkaar te lijken om in elkaars club te zitten. Je hoeft niet hetzelfde te kunnen om in elkaars club te zitten. Nee echte vriendschap gaat zoveel verder. En eigenlijk hoef je niet eens te spreken van vriendschap. Eigenlijk moet je zorgen dat met wie je ook bent dat iedereen zich welkom voelt en dat je elkaar respecteert en elkaar zult helpen.

Zo leren veel kinderen op school dat ze dan misschien wel een jongen of een meisje zijn, of een bepaalde leeftijd hebben, of aan een groepje tafels zit. Maar ze zitten samen in een klas. En die klas met kinderen maakt onderdeel uit van een school. En in die school zorg je voor elkaar. Aan buitensluiten doen we niet. Tuurlijk je hoeft niet altijd met iemand te spelen, maar dit kun je ook op een lieve manier zeggen.
Zo geniet deze juf elke ochtend van de groepen 3 4 5 6 7 8 die met elkaar op het voetbalveld geweldige voetbalwedstrijden houden waarbij elk kind actief mee kan doen. Want op de vraag mag ik meedoen volgt het antwoord: Ja je mag mee doen!

In welk team hoor jij?

Specificaties mag ik meedoen?

mag ik meedoen

Auteur: John Kelly | Uitgever: Veltman | Illustrator Steph Laberis | Vertaald door Kirsten Verhagen | 9789048314522 | juni 2017 | 28 pagina’s | meer informatie vind je hier

footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.