Tess Waterkers – een spannend dierenverhaal

Je hebt boeken en je hebt boeken. Tess Waterkers is echt een pareltje dat in elke boekenkast zou moeten staan. Een spannend dierenverhaal met adembenemende illustraties en iets bijzondere (gedragen) taal voor kinderen. Wie bedacht had dat illustraties niet meer hoeven voor bovenbouw kinderen heeft het mis. Dit boek laat zien dat je een prachtig spannend, maar soms ook geestig verhaal kunt neerzetten mét geweldige illustraties voor deze doelgroep. De illustraties brengen het bos en de fantasierijke bewoners tot leven. Dat maakt dit boek prachtig, uniek en enorm waardevol.

Tess Waterkers

Tess Waterkers samenvatting

Tess Waterkers is een geweldig geïllustreerd dierenverhaal over een konijnenfamilie die een nieuwe thuis zoekt. Op een ochtend komt papa konijn niet terug van zijn nachtelijke honingzoektocht. Tess hoopt dat alles nog goedkomt, maar mama vreest het ergste. Ze besluit met haar kinderen te verhuizen naar de Kelder van Geknakte Tak. Het kleine appartement in de oude, vochtige eik (die naar schimmel ruikt) heeft een achterdochtige uil als huisbaas, een nieuwsgierige conciërge en als buren een luidruchtige familie eekhoorns en twee zangvogels die bijzonder graag roddelen. Kan deze dode boom vol vervelende bewoners, en zonder papa, ooit hun nieuwe thuis worden?

Tess Waterkers - uil

Ze doen hun best, samen. Maar het blijft lastig met een huur die betaald moet worden (in motten), de avonturen en gevaren die dreigen met een honingbeer en monsieur Reynaert en natuurlijk de excentrieke Lady Spruit die een echten Chincilla draagt als sjaal. Er dreigt gevaar, overal. Maar samen haar nieuwe vriendjes (de eekhoorns) maakt Tess Waterkers er het beste van. Een verhaal met spanning en toch ook grappige momenten. Geweldige illustraties (bekijk ze zeker eens als je in de boekhandel bent, ze zijn nog mooier dan op de foto’s!). Een boek om voor te lezen, maar ook zeer geschikt om zelf door kinderen te lezen.

Tess Waterkers - vos

Je gaat mee met een tiener in de vorm van Tess het konijn

Een verhaal over Tess Waterkers die met verschillende problemen te maken krijgt, naast het opgroeien. Het niet begrijpen van haar moeder, de verdwijning van haar vader én ook nog de volwassenwereld waar ze toch nog maar weinig van snapt. Vooral de verdwijning van haar vader knaagt aan haar. Ze wil weten wat er gebeurd is. Een verhaal met diepgang over problematiek die sommige tieners tegenwoordig te veel meemaken en zien. Waarbij ze zich kunnen identificeren met Tess en zich zo wellicht begrepen kunnen voelen. Of misschien die rare volwassen wereld een beetje beter gaat begrijpen. Een boek waarin familie belangrijk is, net als vriendschap. Over verhuizen en je plek vinden op een nieuwe plaats en bij een nieuwe gemeenschap.

de winter

Tess Waterkers is een prachtig verhaal met verwijzingen naar een klassieker

Tess Waterkers is een prachtig verhaal met toch iet wat gedragen teksten en sprekende illustraties. Wellicht is het toeval, maar ik kwam er achter dat 50 jaar na het verschijnen van een klassieker, Waterschapsheuvel van Richard Adams, dit boek uit kwam. En er zijn meer overeenkomsten met deze klassieker. Denk aan de start van het boek waarbij het gaat om een konijnenfamilie die opzoek is naar een nieuwe onderkomen.

Ook het gevaar in het jagersbos van Trunk de honingbeer en Monsieur Reynaert mogen een verwijzing zijn. Zelf ken ik de klassieker niet, maar het nodigt uit deze eens op te zoeken. Maar vergeet niet eerst dit prachtige verhaal te lezen. Geen suikerzoet verhaal, maar een verhaal vol excentrieke en soms toch wel botte personages die het verhaal karakter geven. Met avonturen, spanning en een vleugje humor. Ook leuk voor gevoelige kinderen. Je wilt door blijven lezen.

Tess Waterkers - achterkant

Specificaties Tess Waterkers

Auteur: Gregory Maguire | Illustraties: David Litchfield | Uitgeverij: de Eenhoorn | Vertaling: Lore Aertsen | Eerste uitgave: 18 oktober 2023 | Originele titel: Cress Watercress | ISBN: 9789462917392 | 224 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, uitgeverij de eenhoorn of klik hier voor bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Minke
Delen is enorm lief

Ik vind lezen erg leuk en vind het dan ook super tof dat ik voor StoerLeesVoer mag schrijven. Verder ben ik werkzaam als juridisch assistent bij Wageningen Universiteit sinds een aantal maanden. Mijn hobby's zijn creatief bezig zijn met de Bijbel, gebruik van essentiële oliën, lezen en uitstapjes maken met mijn gezin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.