Feniks Lichtjes, een ideeënbedenker op ruimtereis

Een boek over heksen een ruimteschepen. Dat maakt mij nieuwsgierig. Als ik dan ook nog 3 kattenkopjes op de omslag ontdek is het wat mij betreft wel compleet. Maar voor Raya Schaduwjaagster is dat zelfs nog niet genoeg. Feniks Lichtjes gaat op ruimteavontuur en maakt de vreemdste en spannendste dingen mee.

Voorkant Feniks Lichtjes met SLV Kader

Feniks Lichtjes

De geniale ideeënbedenker Feniks Lichtjes laat zich graag meeslepen door alle verrassingen die op zijn pad komen en hij droomt ervan om op ruimtereis te gaan. Door een ruilactie slaagt hij erin om zijn semi-organische droomschip te bemachtigen. Ondertussen sluipen ook een zeemeermin met smetvrees en een paar wonderlijke katten zijn leven in. Feniks vertrekt met zijn gezellen en belandt op een paradijselijke planeet. Maar als wensen uitkomen, gaat het nooit helemaal zoals gepland of gehoopt.

Dit is het eerste verhaal in een reeks over Feniks Lichtjes. In een ruimtequeeste vol geestige blunders en onverwachte wendingen komt hij er tot zijn eigen verbazing achter dat avonturen geweldig zijn, maar goede vrienden nog net iets geweldiger.

Heks Lilli

Na 5 jaar hard werken in het ideeënlaboratorium van de Fabriek voor Buitenaardse Benodigdheden, wordt Feniks Lichtjes ontslagen. Zijn baas Vladimir Broeknat vond het ook jammer dat hij hem moet ontslaan. Maar het kan niet anders. Ondanks de vele ideeën die Feniks heeft bedacht voor de fabriek is de waslijst met ergernissen van collega’s nogal lang.

Zoals verwacht werd zijn zus Noevella waarmee hij samen in één huis woont nogal boos om dit onverwachte ontslag. Maar gelukkig stond ze aan zijn kant. Door al het geschreeuw had ze echter wel keelpijn gekregen en stuurde Feniks om een drankje. Dat haalde hij op bij heks Lilli. In ruil voor het repareren van het Vishnupak, een soort ruimtepak dat Feniks 3 jaar geleden had uitgevonden, kreeg hij een wenskistje mee. Onderweg naar huis deed hij wat heks Lilli had uitgelegd. Hij wenste binnenkort een eigen ruimteschip te hebben. Deed het kistje op slot en stak het in zijn binnenzak. Dit kistje zou hij bij zich moeten houden tot de wens was uitgekomen.

Bladspiegel 1/3 pagina 10 en 11 toekomstvoorspellende tatertanden

Ruilactie

Helaas viel dit drankje niet in de smaak bij Noevella. Boos vanwege haar reactie ging Feniks weg om tot rust te komen. Onderweg komt hij Meneer Winkelkar tegen die het toverdrankje wil ruilen tegen drakenvoetschoenen en 2 poppenkastpoppen. En zo begint een interessante ruilactie tot Feniks Lichtjes uiteindelijk een ruimteschip, genaamd Hemelbeest, heeft. Nu kan hij eindelijk op avontuur. Samen met zijn nieuwe vrienden, drie bijzondere katten en een watervrouw, die tijdens de ruilactie op zijn pad zijn gekomen.

Bladspiegel 2/3 pagina 17 hoofdstuk 3

Een plek creëren die eerder niet bestond

Het was voor mij even wennen toen ik in dit boek begon. In mijn hoofd was de titel Feniks lichtjes wat ik al snel verkeerd begrepen bleek te hebben. Het boek gaat namelijk over Feniks Lichtjes. Een persoon met deze naam en niet een bundel lichtjes. Oeps, foutje.
Het boek speelt zich deels af op aarde waar Feniks Lichtjes woont. Vervolgens gaat hij met zijn ruimteschip op avontuur naar buiten de dampkring. De planeet Yzdillia, waar hij als eerste heen gaat, is een fictieve planeet. Omdat ik niet heel vaak fantasy boeken lees kostte het mij wat moeite om in het verhaal te komen. Maar dat ligt meer aan mij dan aan het verhaal.

De korte hoofdstukken zijn ideaal om voor te lezen of te stoppen voor het slapen gaan. De schrijftstijl is fijn en vol ‘zelfverzonnen’ woorden. Maar dit is precies wat Raya Schaduwjaagster graag doet; een plek creëren die eerder niet bestond. Op haar persoonlijke blog schrijft ze dan ook;

“Ik wil toveren met woorden en klanken, werelden bouwen en vernietigen, personages vormgeven, ze op de proef stellen, ze laten groeien en van ze houden.

Ruimtereis

Een heerlijk verhaal waarin de behoefte aan vrijheid ook het verlangen naar connectie en vriendschap aanwakkert. Waar een groep eenlingen uitgroeit tot een hechte vriendengroep. En waar het ene avontuur naar het andere leidt. Kortom; duik even helemaal weg in deze andere wereld die Raya Schaduwjaagster creëerde en ga mee op ruimtereis met Feniks Lichtjes.

Feniks Lichtjes is geschreven voor kinderen vanaf ongeveer 10-11 jaar die houden van veel fantasie. In augustus dit jaar zal deel 2 verschijnen! Kun jij zo lang wachten?

bladspiegel 3/3 boek in de hand pagina 44 hoofdstuk 7 Hemelbeest

Specificaties Feniks Lichtjes

Auteur: Raya Schaduwjaagster | Illustraties: Dries Desseyn | Uitgeverij: De Eenhoorn | 9789462916746 | 2022 | 279 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Feniks Lichtjes cover voor en achter
Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.