Zomeravond; een zomerthriller van Suzanne Vermeer

Daar ligt hij dan; het gloednieuwe boek van Suzanne Vermeer op mijn schoot. Ik ben onwijs fan en kan niet wachten om dit boek te gaan lezen. Het verhaal trekt mij meteen; hoe zou jij reageren als je jongere zusje wordt vermoord? En wat nu als de moordenaar die vastzit hiervoor heel misschien de dader wel helemaal niet is? Jullie snappen dat ik dit boek heel snel heb opengeslagen. Beentjes omhoog op de bank en snel beginnen aan Zomeravond; een nieuwe zomerthriller van Suzanne Vermeer.

Zomeravond

Het verhaal van Zomeravond

De proloog start en hij komt meteen binnen. Met een paar zinnen krijg ik meteen een kijkje in de gebeurtenis waar het hele boek om gaat. Vragen maar geen antwoorden. Daarna springt het boek door naar een plek in Frankrijk en ‘leer’ ik iemand kennen die hulpbehoevend in bed ligt. Hij spreekt over zijn vrouw en de erbarmelijke omstandigheden waarin hij verkeerd. Wie is deze man? Nog meer vragen dus..
Ik kom er ook al snel achter na wat bladeren door het boek dat Zomeravond bestaat uit 3 delen; het heden, het verleden en weer het heden.

Het heden

In het eerste deel van het heden in Zomeravond leer ik Nadine Dubois kennen; een Franse journalist. Zij schrijft voor een krant en daarnaast maakt zij een podcast, genaamd Crème de la Crime. Hierin besteedt zij aandacht aan cold cases, ofwel zaken die nooit opgelost zijn. Op een dag ontvangt zij een mysterieus mailtje van ene Gabriel Baptiste. Hij is advocaat en zegt dat hij iets interessants voor haar heeft. Eigenlijk heeft Nadine hier helemaal geen tijd voor, ze zit namelijk met een belangrijke deadline. Maar ze moet eerlijk toegeven; iets in dit berichtje trekt haar aandacht. Ze spreekt met hem af om te kijken wat het is dat hij voor haar heeft.

Tot haar verbazing probeert hij haar ervan te overtuigen om in plaats van een cold case te gaan werken aan een andere zaak. Een zaak waarbij de dader allang is opgepakt en veroordeeld en dus zijn straf uit zit. Maar Gabriel is ervan overtuigd dat deze man, Julien Fournier, onschuldig is. In eerste instantie wil Nadine van dit hele verhaal niets weten, maar wanneer zij later het dossier thuis rustig doorleest, merkt zij ook gaten in het dossier. Wat moet ze hiermee?

Het verleden

Het deel verleden in Zomeravond springt terug in de tijd, om precies te zijn 12 jaar. Lauren en Celeste gaan met hun ouders op vakantie naar Aubenas. Hier huren zij een huisje om het 25 jarig huwelijk van hun ouders te vieren. Wat voor Lauren een ontspannen vakantie moet worden (haar vriend heeft haar zojuist bedrogen met een andere vrouw en haar relatie is hierdoor voorbij) wordt een regelrechte nachtmerrie. Haar roekeloze en vooral losbandige zusje raakt verstrikt in een situatie die niet goed voor haar afloopt. Lauren voelt zich zo schuldig en ook verantwoordelijk.

Celeste (pas 16 jaar oud) glipt namelijk mee naar een club en aangezien Lauren en haar nicht Saar geen zin hebben om haar weer naar huis te brengen, besluiten ze haar te laten blijven en houdt Lauren een oogje in het zeil. Maar op een bepaald moment verliest ze Celeste toch uit het oog. En haar nachtmerrie wordt werkelijkheid; Celeste is nergens te bekennen. Zelfs een nachtelijke zoektocht levert niets op. Wanneer ze de volgende ochtend nog niet thuis is, gaan alle alarmbellen af en wordt de zoektocht ingezet. Waar is haar zusje gebleven en vooral; waarom is ze niet thuis gekomen?

Zomeravond deel 3; het heden

In het laatste deel van Zomeravond komen de lijntjes uit deel 1 van het heden samen met dit deel. Nadine, de journalist, zoekt Lauren op. Nadine wil namelijk met de zaak van haar zusje Celeste aan de slag maar vindt dat Lauren dit wel van haar moet horen in plaats van via internet. In eerste instantie wil Lauren hier niets van weten; waarom oude wonden open halen? De moordenaar is toch gepakt en veroordeeld? Nadine weet toch iets in Lauren te triggeren waardoor zij er toch voor kiest om mee te gaan naar Aubenas om de zaak onder de loep te nemen.

Er komen politieagenten in beeld die meehelpen, of toch niet? En wie is toch die hulpbehoevende man uit deel 1 van het heden? Het balletje gaat rollen en Lauren komt steeds meer te weten over de verdwijning en moord op haar zusje Celeste. Wat zou jij gedaan hebben; je loopt in het zand steken en de zaak zo laten of toch kijken of wat je altijd hebt gedacht waar is en de moordenaar misschien nog vrij rondloopt?

Wat een verhaal!

Zoals ik al eerder zei; ik ben een Suzanne Vermeer fan. De verhalen, de manier hoe de personages met elkaar verweven zijn en vooral de schrijfwijze; het maakt of breekt een boek. In dit geval maakt het het boek. Het verhaal van Zomeravond wekt meteen mijn interesse; hoezo is de dader niet de dader? Waarom zou je een afgerond onderzoek opnieuw willen heropenen? Ik kan me indenken dat je dit als nabestaande niet zomaar ziet zitten. Je ben toch bezig met je rouwverwerking of bent juist al in een nieuw stadium in je leven en heeft het verdriet een plekje in je hart en leven gekregen.

Herkenning in personages

De personages in dit verhaal trekken mij dit boek in. Lauren en Celeste doen mij zo denken aan mijzelf en mijn zusje. De verschillende karakters; de verstandige tegenover de zorgeloze. Ik ben in dit geval de verstandige, rustige en misschien wel saaie oudere zus. Mijn zusje is een stuk makkelijker wat dat betreft; een hart van goud maar laat het allemaal makkelijker los en is ook zeker niet zo serieus als dat ik kan zijn. Ik zie dus meteen ons in deze personages terug en krijg meteen een brok in mijn keel; wat zou ik doen als dit onze werkelijkheid zou zijn? Ik denk dat de herkenning ervoor zorgt dat het verhaal mij helemaal absorbeert en ik Zomeravond niet weg kan leggen. Ik moet weten hoe dit afloopt!

De manier waarop Suzanne Vermeer schrijft, maakt voor mij het boek af. De sprongen die gemaakt worden tussen het heden en het verleden zijn duidelijk en passend. Het boek leest heerlijk weg en ik kan echt ontspannen ondanks het heftige verhaal en de vergelijking die ik soms trek tussen de personages, mijzelf en mijn zusje. De puzzelstukjes vallen langzaam op zijn plaats en toch is het einde anders dan ik had verwacht. En nog mooier; het einde zorgt ervoor dat het volgende boek al op je wacht!

Suzanne Vermeer aka Paul Goeken

Wat ik een aantal jaren geleden te weten ben gekomen, is dat Suzanne Vermeer eigenlijk een pseudoniem is voor Paul Goeken. Maar hoe is het gekomen dat Paul Goeken onder een andere naam is gaan schrijven?
Wanneer hij het verhaal All-inclusive schrijft en daarnaast ook vrouwelijke thrillerschrijfsters meer in populariteit stijgen, besluit de uitgever in overleg met Goeken om zijn boek uit geven onder de naam Suzanne Vermeer. Bijna niemand weet hier destijds van en dit gegeven is ook pas bekend geworden na de dood van Goeken in 2011. ‘Haar’ boek werd een succes en meerdere boeken volgen. Goeken blijkt zelfs succesvoller te zijn onder zijn pseudoniem als onder zijn echte naam.

Nadat Goeken in 2011 overlijdt, besluit de uitgeverij om wel met de naam Suzanne Vermeer door te gaan. Wie de nieuwe schrijver of schrijfster achter het pseudoniem Suzanne Vermeer is, weet niemand. Maar één ding is zeker; de boeken van Suzanne Vermeer zijn en blijven een hit!

Specificaties Zomeravond

Auteur: Suzanne Vermeer | Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers | April 2021 | 320 pagina’s | 9789400513570 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Zomeravond
Footer 8 met bol verwijzing
Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

2 reacties

  1. Wat een heerlijk spannend boek om te lezen tijdens de komende zomervakantie! De boeken van Suzanne Vermeer zijn altijd zo goed, dat ik ook in dit boek super nieuwsgierig bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.