Het Leven en jij – een kleurrijk en krachtig poëtisch verhaal

De zin van het leven is een diepzinnig onderwerp. Iets waar we niet iedere dag bij stilstaan. Maar wat wel stof tot nadenken geeft. En in moeilijke tijden kan het een belangrijk onderwerp zijn. Waarvoor zijn we hier en halen we wel alles uit ons leven? In het boek Het leven en jij overdenkt de Noorse schrijfster Elisabeth Helland Larsen het wonder van het leven. In een mooi poëtisch verhaal. Over het leven en de dood, en vooral over jou.

hoofd

Ik ben het leven

Ik ben het leven. Zoals de dood de dood is, ben ik het leven. Het begin van het verhaal is behoorlijk diepzinnig. Het leven dat aanwezig is in al wat ademt. Het maakt je even stil. Dit is een boek dat je op een geschikt en rustig moment moet pakken. Om echt goed te bevatten welk verhaal er wordt verteld. Poëzie over het leven; van het korte leven van insecten die slechts een paar uur leven, tot het leven van schildpadden die wel tweehonderd jaar oud worden. Zo gevarieerd, klein en krachtig kan het bestaan zijn. Het alledaagse en tegelijk ook het wonderlijke van het leven komt prachtig samen in dit boek!

De schrijfster is de Noorse Elisabeth Helland Larsen, die haar werk met kinderen gebruikt ter inspiratie voor haar gevoelige en inzichtelijke verhalen. De vertaling is van de Pools-Belgische filosofe Alicja Gescinska. De illustraties zijn van de Belgische Marine Schneider, die het leven de vorm geeft van een mens met vleugels in een rood gewaad. Al zwevend door de lucht en duikend in de oceaan langs het koraal. Mooie, zachte en kleurrijke illustraties. Zo wordt een bijzonder verhaal verteld over het wonder van ons bestaan.

Een hoopvol geschenk

Een hoopvol geschenk voor jong en oud, zo wordt het boek op de achterzijde omschreven. Zoals het leven een geschenk is, zo is dit boek ook een mooi geschenk voor een bijzondere gelegenheid. Een boek dat troost kan bieden. Of een stukje bezinning kan zijn. Bijvoorbeeld als je het moeilijk hebt, of worstelt met zaken die op je pad komen. Daar biedt het boek mooie levenslessen in. Dat het leven gepaard gaat met ups en downs. Voor al deze momenten vind je hier troost en inspiratie. Met de mooie boodschap aan het eind van het boek:

Want in de hele, wijde wereld

is er maar één

enkel iemand

zoals jij!

En elke dag kun je

de wereld laten zien

wie je bent!

Een kleurrijke reis


Al met al een boek met een diepzinnig onderwerp, maar op een mooie en vriendelijke wijze gebracht. Daarmee geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar, maar ook voor volwassenen. Voor filosofische gedachten en gesprekken! Het boek heeft een bijzondere en prachtige tekenstijl die de gedichten zoveel extra diepgang geven. Van dieren tot spelende kinderen, van stoere zeemannen tot ouderen. Kleine inkijkjes in alles wat leven is, en wat bij het leven hoort. Een onderwerp dat ook op meerdere manieren geïnterpreteerd kan worden. Want het heeft ook iets religieus of spiritueels, en zo heeft iedereen misschien weer een andere beleving hierbij.

Maar in ieder geval biedt het boek vele kleine en grote inzichten over de zin van het bestaan, waardoor je het steeds opnieuw kunt openslaan en er iets uit kunt halen. Bijvoorbeeld hoe angst kan belemmeren, maar ook juist hoe onverschrokken mensen kunnen zijn op zoek naar de zin van het bestaan. Hoe je kunt genieten van kleine dingen als sneeuwvlokken, sterren en dansen. Maar vooral je aandacht voor het leven zoals het op dit moment is, is een mooie les om te onthouden:

Misschien denk je ook vaak aan wat er gebeurd is of wat er nog te gebeuren staat?

Dan is het belangrijk niet te vergeten dat ik besta, hier en nu, diep in jou!

Voor meer mooie poëtische boekentips bekijk de themablog naar aanleiding van de week van de poëzie die begin dit jaar heeft plaatsgevonden. Want poëzie kan verrassen en inspireren!

Of lees de review van het andere boek wat aansluit op dit boek, Jij en de dood.

De kracht die de wereld doet draaien ligt in alles en elk van ons

Het Leven en jij

Specificaties Het Leven en Jij

Auteur: Elisabeth Helland Larsen | Illustraties: Marine Schneider | Vertaling: Alicja Gescinska | Uitgeverij Lannoo | 9789401475983 | juni 2021 | 48 pagina’s | Meer informatie vraag je lokale boekhandel, of kijk hier

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.