De encyclopedie van alle belangrijke ontdekkingen, een boeiende verzameling!

Een boek voor nieuwsgierige kinderen die alles willen weten. Dat is deze encyclopedie in een notendop. Alle belangrijke ontdekkingen zijn verzameld. Van de uitvinding van de boekdrukkunst tot de missie naar Mars. Ruim 200 pagina’s met interessante wetenswaardigheden. Voor als je een leerzaam boekt zoekt voor kinderen over geschiedenis en uitvindingen! En mijn hart maakte er persoonlijk een sprongetje van dat het ook boordevol informatie staat over dappere vrouwen. Want ook zij hebben belangrijke ontdekkingen gedaan. Waar misschien in de geschiedenisboeken niet voldoende erkenning voor is geweest. Wij hebben heel veel nieuwe dingen geleerd van dit boek. Lees verder voor meer informatie over deze dikke encyclopedie van alle belangrijke ontdekkingen!

hoofd

Pioniers en waaghalzen

Stel je voor dat je de allereerste bent die iets wonderbaarlijks doet. Dat je alles op het spel zet om onbekende gebieden te ontdekken. Of dat je iets uitvindt wat de wereld verandert. Wat een bijzondere prestaties zijn er toch geweest in de geschiedenis. Het boek begint met de ontdekkers en verkenners. Zij ondernamen een soms gevaarlijke reis terwijl ze niet wisten wat ze zouden aantreffen. Tegenwoordig kunnen we alles met een paar klikken opzoeken. En weten we onwijs veel. Mede dankzij die eerste pioniers. Inspirerend om alle belangrijke ontdekkingen in deze encyclopedie verzameld te zien!

Zo zijn er de reizen van de Vikingen en van Marco Polo. En ook de verkenningen van de Noord- en Zuidpool komen aan bod. Vaak gingen ze met veel ontberingen en gevaar voor eigen leven op pad. En naast stoere mannen waren er ook vrouwen die iets van de wereld (en alles daarbuiten!) wilden ontdekken. Zoals de eerste vrouw in de ruimte Valentina Teresjkova. Die zich in het geheim voorbereidde en tegen haar ouders zei dat ze meedeed aan een parachutewedstrijd!

ontdekkers en verkenners

De encyclopedie van echt alle belangrijke ontdekkingen

Wat direct opvalt in het boek: er staan verhalen in vanuit de hele wereld. Dus ook belangrijke personen uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Veel namen van ontdekkingsreizigers en avonturiers uit Europa zijn voor ons redelijk bekend. Maar er is natuurlijk veel meer gebeurd in de wereld. Zo was er de monnik Xuanzang, een supergeleerde en reiziger. Hij bracht het Boeddhistische geloof naar China. Ook was er de Marokkaanse ontdekkingsreiziger Ibn Battouta. Hij maakte op 21-jarige leeftijd een pelgrimstocht naar Mekka. Nog jarenlang daarna reisde hij naar allerlei plekken. Hij schreef hier het boek Rihla (De Reis) over. Dit wordt nog steeds als een belangrijk boek gezien.

Ook belangrijke onderwerpen als slavernij en vrouwenemancipatie komen aan bod. Een hele diverse verzameling dus van wetenswaardigheden. In deze encyclopedie kun je je blijven verwonderen over alle belangrijke ontdekkingen in de geschiedenis. En op iedere pagina staat boeiende informatie, met kleurrijke illustraties en afbeeldingen. Daarbij ook een aantal hele mooie historische afbeeldingen. Zoals bijvoorbeeld de ontdekking van het graf van Toetanchamon. Naast al deze historische ontdekkingen komen ook hedendaagse knappe prestaties aan bod. Zoals het vastleggen van het fenomeen zwarte gaten. Dit gebeurde in 2019 voor het eerst. Zelfs de kunst van het geven wordt gezien als een bijzondere prestatie. Computergenie Bill Gates die met zijn filantropische stichting allerlei liefdadigheidsprojecten financiert heeft ook een plek in het boek.

Inspirerende vrouwen

Te veel om op te noemen. Alle inspirerende verhalen over (vaak jonge!) vrouwen die ondanks de nodige tegenstand toch hun droom achterna gingen. Om iets van de wereld te kunnen zien. Of die met hun intelligentie hele belangrijke machines hebben ontwikkeld. Waar ze helaas niet altijd de erkenning voor hebben gekregen. Want degene die de geschiedenis beschrijft, bepaalt wat we leren en weten. Maar er zijn hele uitzonderlijke dames geweest met knappe prestaties. Zie ook eens de review van het boek over markante vrouwen uit Nederland van Arend van Dam. Er zijn natuurlijk ook veel internationaal bekende namen. Zoals piloot Amelia Aerhart, scheikundige Marie Curie en de toegewijde dierenbeschermer Jane Goodall. Zij hebben natuurlijk een plekje in deze encyclopedie verdiend. Maar er zijn nog veel meer mooie verhalen! In deze encyclopedie komen veel belangrijke ontdekkingen en avonturen van vrouwen aan bod. Een kleine greep:

  • Emmeline Pankhurst. Zij is een pionier op het gebied van gendergelijkheid en vrouwenkiesrecht. In 1903 richtte ze een organisatie op die later bekend werd als de suffragettes.
  • Margaret Hamilton. Een software ingenieur die werkte aan aan een computercode voor het alarmsysteem van NASA raketten.
  • Bessie Coleman. De eerste persoon van Afro-Amerikaanse afkomst met een vliegbrevet die als stuntpiloot levensgevaarlijke stunts uithaalde. En vervolgens de VS is rondgereisd om jonge meisjes te inspireren.
  • Tsuda Umeko. Een Japanse die in 1900 de Universiteit van Tsuda oprichtte. Zij gaf lezingen over de rol van vrouwen in de maatschappij.
  • Laura Dekker. Een mooie Nederlandse inbreng. Zij is de jongste ooit die solo rond de wereld zeilde. Net zoals vele meisjes en vrouwen voor haar, had ook zij de nodige tegenwerking. Maar wat een uitzonderlijke prestatie op zo’n jonge leeftijd.

Een encyclopedie vol belangrijke ontdekkingen en avonturen

Zo zijn er meer verhalen van mensen die een lange reis maakten. Bijvoorbeeld een jaar roeien over de grote oceaan of negen maanden op een kameel door Australië. Een heleboel voorbeelden komen voorbij van waaghalzen en durfallen. Wat een doorzettingsvermogen hebben zij getoond. En het is enorm leuk en belangrijk om kinderen hierover te laten lezen. Voor nieuwsgierige kinderen vanaf 6 jaar is dit boek een aanrader om in de boekenkast te hebben. Zodat ze kunnen leren over meesterbreinen en waaghalzen. Veel mooie verhalen in deze encyclopedie vol belangrijke ontdekkingen!

Het is oorspronkelijk een Engelstalig boek. Er is aan gewerkt door zowel een Engelse als Indiase uitgever. De Nederlandse vertaling is van Sander Buesink. Een compleet boek over de grote gebeurtenissen in de geschiedenis! Meer interesse in boeken over ontdekkingsreizen? Kijk hier voor de themablog.

En bijzonder om nu met andere ogen terug te kijken naar de knappe prestatie van Laura Dekker. Door nieuwe dingen te willen ontdekken, kun je een voorbeeld zijn voor anderen!

Specificaties Encyclopedie van alle belangrijke ontdekkingen

Uitgeverij: Lannoo | Vertaling: Sander Buesink | 9789401473040 | maart 2021 | 224 pagina’s | Meer informatie vraag je bij je lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

kaft
Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.