Daar ben je – een poëtisch prentenboek over baby’s eerste jaar

Het wonder van een nieuw leven. En de verwondering over dat bijzondere eerste levensjaar van je baby. Hans en Monique Hagen schreven er het poëtisch prentenboek Daar ben je over. Met daarin alle gevoelens die erbij komen kijken als je voor het eerst ouder wordt. Van de krampjes tot de knuffels. En van heel veel slapen, of juist bijna niet… In mooie dichtvorm wordt verwoord wat iedere ouder voelt en meemaakt. Een verzameling van twaalf prenten en twaalf gedichten.

voorkant

Daar ben je – een hart vol verwachting

Rozengeur en maneschijn, dat is het natuurlijk niet altijd dat eerste jaar. Soms is het zelfs een hele pittige en vermoeiende tijd. Maar wonderlijk is het wel. Dat kleine wezentje dat zo hulpeloos en afhankelijk ter wereld komt. En dan in een razend tempo groeit tot een ontdekkende dreumes. En dat eerste prille begin wordt in het eerste gedichtje prachtig verwoord:

daar ben je

Een wonderlijk geschenk

Ondanks die huilbuien, spuugvlekken en eindeloze luiers is een baby natuurlijk een prachtig geschenk. De tijd vliegt zo snel voorbij dat het best lastig is om er bewust bij stil te staan. Hans en Monique Hagen weten met dit poëtische boek datgene te vatten wat je als ouder voelt. Die verwondering, beschermingsdrang en dankbaarheid. Daar ben je, en welkom in ons gezin!

luister naar mijn fluisterlied

luister stil

ik zing het zacht

ik ben altijd heel dichtbij je

Hans en Monique Hagen hebben vele mooie boeken geschreven. Zie bijvoorbeeld onze reviews van Jij bent de liefste en In het sprookjesbos. De illustraties in Daar ben je zijn van Charlotte Dematons en passen mooi bij de gedichtjes. Zoals haar kenmerkende stijl: sierlijk, lief en kleurrijk. De ontwikkeling van die kleine baby in het eerste levensjaar wordt zowel in de tekst als in de illustraties heel mooi weergegeven. Van lekker luieren tot zoeken. En van goedemorgen tot welterusten. In Daar ben je komt alles aan bod.

Een bijzonder mooi gedicht is ook het troostliedje Suja Switi. Stil maar liefje, zo kun je het vertalen vanuit het Surinaams. Een klein stukje:

kon je maar vast praten
zeggen wat je wil
suja switi suja
kon je het maar vertellen
dan werd je wel stil

Een mooi kraamcadeau

Een boek dat ook zelf een mooi geschenk is. Ideaal als kraamcadeau voor kersverse ouders. Of als cadeautje voor de zwangerschap, zodat de aankomende ouders zich kunnen voorbereiden op de komst van hun kindje. En dat zij dan vol verwondering dat gevoel uitspreken na de bevalling; daar ben je!

Daar ben je staat in de Prentenboeken Top 10 van de Voorleesdagen 2022!

Specificaties Daar ben je

Auteurs: Hans en Monique Hagen | Illustraties: Charlotte Dematons | Uitgeverij Querido | 9789045124803 | Eerste druk oktober 2020 | 32 pagina’s | Vraag je lokale boekhandel voor meer informatie, of klik hier

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.