Het onzienbare en andere verhalen van H.P. Lovecraft, een pareltje

Horror is een genre wat zeer rijk is aan diversiteit. Ik ben een groot liefhebber van dit genre en gelukkig is het steeds meer geaccepteerd. Veel thrillers schuren tegenwoordig tegen horror aan en maken soms een voorzichtige overstap. Maar ook voor de liefhebber die niet van voorzichtigheid houdt is er voldoende aanbod binnen dit genre. H.P. Lovecraft is een grondlegger van een zeer specifiek universum in het horrorgenre. Pulp en kosmische horror zijn wel onlosmakelijk verbonden met hem. Pulp was vroeger een vies woord, net zo vies als dat sommigen dit in hun vruchtendrankje vinden. Maar tegenwoordig kan men het steeds meer waarderen. Ik ben dan ook zeer blij verrast dat Erik Kriek mijn geliefde Lovecraft heeft gekozen met Het onzienbare en andere verhalen van H.P. Lovecraft. Een bewerking in woord en beeld middels een prachtige graphic novel.

Het onzienbare en andere verhalen van H.P. Lovecraft  erik kriek cover graphic novel

Synopsis Het onzienbare en andere verhalen van H.P. Lovecraft

Kriek brengt de fascinerende wereld van Lovecraft met zijn karakteristieke tekenwerk tot leven. Het resultaat: een bijzondere bundel beeldverhalen die de lezer opnieuw met Lovecraft laat kennismaken.

Het duistere oeuvre van H.P. Lovecraft is van grote invloed geweest op de sciencefiction, horrorliteratuur en cinema. Het heeft sinds de vroegtijdige dood van de auteur in 1937 een ware cultstatus bereikt. Erik Kriek koestert al zijn hele leven een grote liefde voor het macabere en de inktzwarte fictie van Lovecraft in het bijzonder. In dit boek brengt Kriek de fascinerende wereld van Lovecraft en zijn eigen uitmuntende zwart-wit tekenwerk op unieke wijze samen. Het resultaat is deze bijzondere bundel beeldverhalen die de lezer op onvergelijkbare wijze opnieuw met Lovecraft laat kennismaken.

Scratch books presenteert een heruitgave van Het onzienbare en andere verhalen van Erik Kriek. Deze heruitgave is even groot als andere boeken van Erik Kriek die Scratch books heeft uitgegeven. Verder bevat deze versie extra content in de vorm van meerdere schetsen.

Erik Kriek en Lovecraft

H.P. Lovecraft is niet een naam waarover ik met medelezers vaak kan praten. Zijn naam raakt steeds meer in de donkere schaduwen van de vergetelheid in onze wereld. Toch is zijn erfgoed nog steeds actief en zeer geliefd onder een select clubje. Ook als niet kenner weet je vast wel wat het Necronomicon is? Ja dat duistere boek der doden. Dit bestaat niet echt maar is bedacht door Lovecraft. Het komt in vele verhalen en films terug. Ook is er een geweldige tv-serie gemaakt Lovecraft Country vanuit het gedachtegoed van deze auteur.

Erik Kriek (Amsterdam, 1966) is illustrator en auteur van meerdere strip- en kinderboeken. Niet alleen in Nederland is zijn werk te vinden. Zijn werk wordt namelijk inmiddels in meer dan 9 talen uitgegeven. Hij woont en werkt in Amsterdam, samen met vrouw Stans, zoon Clovis en kat Whiskey.

Ook Kriek koestert dus een grote liefde voor H.P. Lovecraft. De blije verrassing lag geheel aan mijn kant. Deze striproman was een lang gekoesterde wens om een eigen bewerking te mogen en kunnen maken van deze macabere verhalen.

Er is een selectie van 5 verhalen gemaakt om in woord en beeld uit te brengen. Het onzienbare is eerder uitgekomen in 2012 bij Oog & Blik (De Bezige Bij) en deze versie van Scratch Books is in 2019 geheel in lijn van hun vormgeving opnieuw uitgebracht. Het bevat een voorwoord van Gerard Soeteman (1936); een Nederlands scenarioschrijver. Je zou hem kunnen kennen van zijn debuut in 1967 met de televisieserie Floris. Afsluitend is er een nawoord namens Milan Hulsing (1973); een Nederlandse striptekenaar, illustrator, animator, grafisch ontwerper en schrijver.

En als kers op de taart zit er nog extra artwork en schetsen bij om mee af te sluiten.

Welke verhalen bevat Het onzienbare?

De graphic novel Het onzienbare heeft 5 verhalen geselecteerd. Ik heb er voor gekozen om eerst dit boek te lezen voordat ik mijn originele Lovecraft bundel erbij pakte. Ik was benieuwd of ik de verhalen zou herkennen en hoe ik het zou ervaren. Maar uiteraard wilde ik ook heel graag gaan vergelijken. Ik ben immers sinds kort zeer gecharmeerd van Erik Kriek zijn werk. Maar mijn liefde voor Lovecraft zit diepgeworteld en gaat al vele jaren mee. Als jong meisje heeft Lovecraft me al met zijn verhalen weten te fascineren, ondanks dat ik het niet (eigenlijk vaak) altijd snapte. Misschien dat mijn afkeer voor octopussen ook wel deels bij de Cthulhu mythe ligt. Alleen al door het zien van de illustraties die hierbij horen wist ik dat het iets was om voor uit te kijken. Heerlijk vond ik het om te dwalen in deze boeken die een bepaald unheimlich gevoel wisten te geven op jonge leeftijd.

Afijn genoeg over mij, hoog tijd voor Het onzienbare, want wat een feestje is deze grapic novel weer! De verhalen:

  1. De buitenstaander
  2. De kleur uit de ruimte
  3. Dagon
  4. Het onzienbare
  5. Schaduwen boven Innsmouth

Ik vind de selectie goed gekozen. Het laat een samenhangende diversiteit zien van Lovecraft. Kriek weet uitmuntend de ziel van deze oude horrormeester te verwoorden en verbeelden. Uiteraard pakt dat voor mij bij het ene verhaal beter uit dan bij het ander. Maar alle verhalen bij elkaar genomen is het echt een feestje. Het is Lovecraft en Kriek samen, één en al kosmisch genot. Als pulp zo smaakt dan heb ik graag mijn vruchtendrankjes altijd mét!

De kracht van woorden en beelden

Lovecraft is heel kenmerkend in zijn manier van vertellen. Klinisch, als een opsomming van feitelijke gebeurtenissen om vervolgens met een twist te komen die je keihard in je gezicht slaat. Het kan even wennen zijn. En ondanks dat het misschien een wat feitelijke opsomming is, weet de angst toch als een ongenode gast je te bekruipen. Soms vanuit je ooghoek, soms vanuit een donkere hoek en soms hangt het al mijlenver boven je. Kriek pikt de belangrijkste teksten uit de verhalen en schudt een beetje klinisch stof eraf zonder afbreuk te doen aan de oorsprong. Het onzienbare leest daardoor hedendaags en is waarschijnlijk meer toegankelijk voor een vers publiek. Maar ook de liefhebbers zullen prima met Kriek zijn teksten kunnen meekomen. Ik althans wel.

Favoriet

Het eerste verhaal de buitenstaander is meteen mijn favoriet denk ik. De kracht van woord en beeld is hier in z’n volle kracht. Het verhaal heeft van Lovecraft een twist in de laatste zinnen gekregen. Een twist die zo gruwelijk goed is. Maar die Kriek weet te overtreffen door een simpel beeld. Echt grandioos gedaan. Dit laat tevens ook de waarde van een graphic novel zien. Er wordt gewoon subliem gebruik gemaakt van tekst en beeld op een kunstige toegankelijke manier die mij als lezer weet te grijpen.

Zoals gezegd is die magie in het ene verhaal meer aanwezig dan in het anderen. Het onzienbare is alleen in zwart, wit en grijstinten gemaakt, een prima keuze. Alleen in het verhaal De kleur uit de ruimte mis ik stiekem wel de kleur. Juist omdat het zo mooi zou passen en onderdeel van het verhaal is. Ook vind ik de aanpassingen vanuit het origineel dusdanig gedaan dat het prima leest, maar dat het angstelement voor mij niet aanwezig is. Ik wil daarmee niet zeggen dat de bewerking slecht is, dit is gewoon een kwestie van smaak.

Een feestje

Wat een feestje is Het onzienbare, ik heb echt onwijs genoten van deze grapic novel. Het is een ode aan mijn geliefde Lovecraft. Het weet zijn ziel uit de verhalen te vangen en mee te nemen, maar dan in een Kriek jasje. Ik denk dat dankzij dit boek er een vers publiek kan kennismaken met deze auteur. En ook dat het genre graphic novel een heel sterk boek rijker is. De kracht van beeld en woord weet Kriek gewoon uitmuntend samen te laten spelen en te laten spreken.

Ik hoop dat er nog een vervolg komt, want er zijn zoveel verhalen nog die ik uitgevoerd zou willen zien in Kriek zijn jasje!

Leestips passend bij dit boek

Specificaties Het onzienbare

Auteur en illustraties: Erik Kriek | Uitgever: Scratch Books | Herziene editie 2019 | 120 pagina’s | 9789493166004 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

voorkant Het onzienbare en andere verhalen van H.P. Lovecraft, een pareltje erik kriek
Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.