Het Kabouterboek, een kijkje in de wereld van kabouters

Loes Riphagen, misschien zegt die naam je iets. Loes Riphagen is verantwoordelijk voor de boeken over Coco het vogeltje. En nu is ze terug met een nieuw verhaal; over kabouters. Kleine wezentjes die leven in dezelfde wereld als wij mensen. Kabouters hebben iets sprookjesachtigs en laten kinderen nu vaak houden van sprookjes en de wondere wereld die eromheen hangt! Mijn dochter en ik kunnen niet wachten om Het Kabouterboek te gaan lezen en ontdekken!

Het Kabouterboek, een kijkje in de wereld van kabouters cover kader loes riphagen

Kik

‘Hoi mens!’
Het is Kik; een stoere kabouter. En daar begint Het Kabouterboek mee. Kik daagt ons als mensen meteen al een beetje uit. Wij denken heel wat te weten over kabouters, maar volgens Kik is niets minder waar! Ze wil het ons maar al te graag vertellen.

Kik

Kik neemt ons mee de wereld van de kabouters in. Zo komen we erachter waar ze woont; en dit is echt heel cool. Kik woont namelijk onder de vloer van een boekenwinkel. Zou Kik net zo veel van boeken houden als wij? We maken ook kennis met haar familie; haar momo, popo, omo en opo. En nee ik typ niet de letter a als een o; in de kabouterwereld heten deze mensen echt zo.

Op ontdekking

Het Kabouterboek laat ons niet alleen kennis maken met de woonplaats en de familie van Kik. Want heel leuk dat Kik onder de vloer van een boekenwinkel woont, maar hoe kom je daar dan en hoe ziet het huis van Kik er dan uit? Ik ga natuurlijk niet te veel verklappen, maar de illustraties zijn een lust voor het oog. Want het huis van Kik heeft een aantal hele toffe en vooral herkenbare elementen. Ik zeg maar wat als Fruittella snoepjes, een oorbel, de hoedjes van eikels, lucifers en zo kan ik nog wel even doorgaan. Hoe langer je kijkt naar de prachtige volbrede geïllustreerde pagina’s, hoe meer details je zult zien en dingen zult herkennen.

Kik moet natuurlijk net zoals mensenkinderen ook gewoon naar school. Ook hier neemt Kik ons mee naartoe. Hoe ze naar school gaat? Laten we zeggen dat ze er een bijzondere manier van reizen op nahoudt. Natuurlijk gaat Kik nog veel meer dingen doen die ontzettend interessant zijn om mee te ontdekken. Iets met vermommen, naar het bos en uiteindelijk zal Kik toch ook naar bed moeten..

DIY

Het Kabouterboek is niet zomaar alleen een prentenboek. Je vindt in het boek ook een echte DIY. Je kunt namelijk met de instructies van Kik een echte kaboutermuts maken! Hoe leuk is dat!

DIY

Dagelijkse situaties in Het Kabouterboek

Kabouters zijn net als mensen dagelijks met dezelfde dingen bezig zo verteld Kik ons. De was moet gedaan worden, met een beetje hulp van de kevers welteverstaan. Ook stofzuigen is een makkelijk klusje in kabouterland, want hierbij helpen de snuitkevers een handje mee. Misschien moet ik die snuitkevers eens gaan zoeken en vragen om ook eens bij mij thuis langs te komen? Stofzuigen is toch een terugkerend klusje nietwaar? Het Kabouterboek zit vol met dagelijkse situaties die je zeker gaat herkennen, maar pas op.. Het kan zomaar zijn dat deze dagelijkse dingen in kabouterland toch net wat anders gaan!

Geweldig kijkje in het leven van een kabouter

Loes Riphagen heeft in mijn optiek met Het Kabouterboek echt een geweldig boek neergezet over het alledaagse leven van een kabouter. De situaties die voorkomen zijn echt heel herkenbaar voor kinderen en volwassenen; naar school gaan, op bezoek gaan bij familie enzovoorts.
Dingen die we allemaal in ons dagelijkse leven doen en niet echt bij stilstaan hoe dit voor een kabouter zou zijn. Want eerlijk; had jij al eens nagedacht over hoe de wereld eruit ziet vanuit het oogpunt van een kabouter? En wat kabouters de hele dag doen? Loes neemt je mee in deze wondere wereld.

Extra leuk om te zien is dat Loes ook in dit boek heeft gezorgd voor de geweldige illustraties. Ik vind het echt een meerwaarde als een schrijver zijn of haar eigen illustraties maakt. Je weet immers zelf het beste hoe je het voor je ziet als je een verhaal schrijft, dus de manier van tot leven komen is minstens zo belangrijk. Loes zorgt voor illustraties zoals ik deze ken uit de boeken van Coco; prachtig! Natuurgetrouw, prachtig op een potloodachtige manier getekend en het allerleukste; iedere bladzijde heeft vaak een kleine toevoeging of grapje! Het Kabouterboek is dan ook echt een must have voor in je boekenkast; een feest om samen met je kind te lezen en te ontdekken!

P.S. er zit een handig rood boeklintje in, zodat je precies weet waar je bent gebleven. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat dit boek een aantal avonden achter elkaar als bedtijd verhaal heeft gediend. En daarbij kwam dat lintje maar al te goed van pas!

Het Kabouterboek

Specificaties Het Kabouterboek

Auteur: Loes Riphagen | Illustraties: Loes Riphagen | Uitgeverij: Gottmer | 9789025777456 | mei 2023 | 68 pagina’s | meer informatie vind je bij de lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.