No escape, een hypnotiserende jeugdthriller van Cis Meijer

Yes een nieuwe Cis Meijer! Één van de jeugdthriller queens die ons land rijk is. Ik weet zeker dat veel jongere lezers uitkijken naar de nieuwe Cis Meijer. En ook ik als wat oudere lezer kijk uit naar weer een nieuw boek. De verhalen staan meestal garant voor aangename en spannende uurtjes. Even ontsnappen aan het dagelijkse, maar wel gewoon veilig vanuit mijn bed. No escape valt meteen al op doordat het wat slanker is en ook de synopsis laat een wat kleiner verhaal zien. Minder karakters en locatie die overal kan zijn. En een verhaal wat alle kanten op kan gaan en daardoor in mysterie gehuld is. Ik ben benieuwd.

No escape cis meijer politie niet betreden whodunnit jeugdthriller

Waar gaat No escape over?

Wanneer de lievelingsdocent van Ivy een ludieke afscheidsmail naar school stuurt en verdwijnt, vindt iedereen dat een geslaagde grap. Maar Ivy vindt het raar, want hij zou haar nog helpen voor de aankomende toets. Als haar vriendin Bella na een hypnose-act op het schoolfeest óók spoorloos verdwijnt, gaat Ivy op onderzoek uit. Ze ontdekt een foto waarop Bella zoent met Ivy’s crush. Hoe kan ze! Wil Bella hun vriendschap kapotmaken? En heeft haar verdwijning iets te maken met die van hun docent?

No escape is opnieuw een spannende jeugdthriller van Cis Meijer. Het is voor lezers vanaf ongeveer 13 jaar.

Thema’s en actualiteiten

In mijn intro geef ik al wat zaken aan die mij opvallen. Met klein bedoel ik niks negatiefs overigens. Ik denk juist dat daardoor No escape een krachtig boek is. Het draait om de twee vriendinnen voornamelijk en dat leest ook wel eens lekker. Niet een heel vriendgroepje vol diverse oogpunten. Zo is er echt focus op de vriendschap en karakterontwikkeling van de meiden. Uiteraard zijn er wel nog meer karakters rondom de meiden aanwezig. Cis Meijer heeft weer voor een inclusief en divers gezelschap gekozen. Zo zijn er jongens, meiden en iemand die in transitie is. Zonder dat overigens daar de nadruk op ligt. Het verhaal speelt zich af rondom scholieren en hun school.

Er is weer veel plek voor de belevingswereld van de doelgroep van Cis Meijer. Opgroeien, vriendschap, verliefdheid staan bovenaan. Actuele zaken als drugs en needle spiking (brrr) komen aan bod. Maar ook het verwerken van een verlies binnen je familie en vriendengroep. En wat dacht je van de druk die vanuit ouders kan komen? Meijer weet dit altijd haarfijn te verweven in haar karakters en verhaal. Daarnaast is in No escape ook ruimte voor maatschappelijke actualiteiten en dit keer zijn dat zaken als milieu en klimaat. Diverse vormen van klimaatactivisten spelen een rol in het verhaal.

En dan is er nog een leuke en totaal ander element, namelijk die van hypnose. Ik stap net uit een horror manga verhaal over spiralen. Dus ik moest wel even fronzen toen ik de vormgeving zag met weer spiralen… Dit element zorgt voor speelsigheid en nog meer mysterie.

proloog No escape cis meijer politie niet betreden jeugdthriller

Klein maar fijn

De locatie kan echt overal zijn en dat in combinatie met het kleinere verhaal, zorgt voor een zeer grote toegankelijkheid. Het boekt pakt makkelijk op, leest lekker weg en het is herkenbaar voor heel veel lezers. Ik vind dat echt wel een kracht van No escape. Het draait even niet om ingewikkelde plottwists, ik sta niet continu aan van wie heeft het nou gedaan, en de focus ligt niet op heel veel karakters leren kennen. Het ‘kleinere aspect’ zorgt juist voor ruimte voor de belangrijkste elementen uit het verhaal.

Ook heb ik echt geen idee hoe alles nou te lijmen. De mysterieuze verdwijningen, de gekke dingen die gebeuren tijdens de hypnose. Wat is nou echt, wat speelt er? Ik laat het vrij snel los en laat me heerlijk meevoeren. De ontknoping is daardoor juist aangenaam verrassend. No escape is voor mij sterk in het verhaal. De kwetsbaarheid van de doelgroep tijdens het opgroeien. Maar ook die van de ouders, misschien haal ik dat er alleen uit als ouder zijnde. Maar allemaal moeten we bepaalde zaken loslaten en dat kan behoorlijk eng zijn. We willen allemaal het beste voor elkaar, wat helaas niet altijd zo uitpakt.

Is No escape spannend?

Door de beknopte hoeveelheid karakters, de totale focus op het verhaal en alle mysteriën vond ik No escape aangenaam spannend. Ik had nergens remmingen en rolde zo het verhaal door. Ik denk dat dit boek weer verslonden gaat worden door veel jonge lezers.

Vanuit mijn volwassen perspectief schuur ik wel een klein beetje tegen de titel, cover en achterflap aan. Ik denk dat er misschien wel een betere titel zou kunnen zijn die meer de lading dekt. En ook de cover is heerlijk mysterieus maar dekt voor mij niet helemaal het verhaal. Het stukje tekst op de achterflap over de foto had voor mij ook niet gehoeven, dit is zo’n minimaal onderdeel namelijk. Daarbij heb ik nooit een moment getwijfeld aan de vriendschap tussen de meiden, en de meiden zelf ook niet volgens mij. De vormgeving van het binnenwerk vind ik wel echt heel tof en passend.

Maar wie ben ik. Nou een volwassene met twee dochters. Ik heb het verhaal van No escape natuurlijk anders ervaren dan de doelgroep van 13+. Zoals gezegd vind ik juist de kwetsbaarheid van de karakters en hun band met ouders sterk in dit boek. En ook heel mooi. En juist de kracht tussen de twee meiden vind ik ook heel sprekend. Er voor elkaar zijn ondanks de drempels en klappem die het leven je soms geeft.

Ook is het element van betrokkenheid voor lezers een positief punt. Cis Meijer heeft weer input van een leerling verwerkt in haar verhaal en roept weer op tot meedenken voor een volgend verhaal in de vorm van een wedstrijd. Ik vind dit erg tof altijd, en het zorgt voor een grote betrokkenheid bij haar lezers. Ik kijk nu al uit naar de uitwerking in het volgende verhaal.

Muziek uit het boek: Ava Max – EveryTime I Cry

Leestips bij No escape

Meer politie niet betreden boeken zijn:

Specificaties No escape

Auteur: Cis Meijer | Uitgever: De Fontein | Politie niet betreden | Grafische vormgeving Zeno | 9789026166648 | Augustus 2023 | 240 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.