Rembrandt en Lucia – een prentenboek over kunst

Op dit moment werken wij op school over kunst. Ideaal dus dat Rembrandt en Lucia op mijn deurmat viel. Er begint zich al een heus museum te ontwikkelen bij de kleutergroep. Mondriaan, Kandinsky, Appel, Van Gogh. Natuurlijk mag Rembrandt van Rijn hier niet ontbreken. We hebben het boek dan ook direct in gebruik genomen op school. Zie je het staan schitteren in het museum van ‘Peter Penseel?’ Deze ‘kunstenaar’ heeft de kleuters van de Vlindertuin namelijk gevraagd te helpen bij het maken van een kunstcollectie.

Rembrandt en Lucia

Rembrandt en Lucia

Lucia woont in Amsterdam, vlak bij de drukke haven. Haar vader is zeeman. Hij is vaak lang van huis, op weg naar verre streken. Hij komt dan altijd terug met de mooiste verhalen. Maar hoe mooi die verhalen ook zijn, Lucia heeft toch het liefst haar vader zelf bij zich.

Als hij weer bijna op reis gaat, bedenkt ze een plan. Waarom vraagt ze de beroemde schilder Rembrandt niet om een schilderij van haar vader te maken? Dan heeft ze hem altijd bij zich, hoe ver weg hij ook is.

Wat een kunstwerk!

Als ik Rembrandt en Lucia opensla word ik direct verrast door zeer kunstige bloemen. Deze brengen mij direct in de sferen van kunst en verwondering. Het is mooi dat het kleurgebruik in deze bloemen terugkomt in het boek, maar de stijl vind ik verder niet hetzelfde. Het zorgt ervoor dat ik direct ‘aan’ sta als ik begin met lezen.

Bij de start van Rembrandt en Lucia maken we kennis met Lucia. Ze zit voor de deur bij Rembrandt van Rijn te wachten. Direct vallen de illustraties mij op. Ze zijn herkenbaar voor Mylo Freeman, die ik vooral ken van het boek Tweeling, Potje en Prinses Arabella. In die laatste serie maakte ze overigens ook een boek over kunst. Ze heeft een schilderachtige stijl, waarbij met name de schaduwen het kleurgebruik kenmerkend zijn.

Mylo Freeman

Er is dan ook zoveel te zien op elke bladzijde van Rembrandt en Lucia. Grachtenpanden, kledingstijl uit de tijd van Rembrandt, eet- en drinkgewoontes. Naast vermakelijk is het boek dus ook erg educatief. Dit wordt nog versterkt door de informatie achterin het boek over de 17e eeuw. Ook verrast Mylo Freeman mij met de zoekopdracht achterin. Er zitten namelijk 11 kunstwerken van beroemde kunstenaars, niet alleen Rembrandt van Rijn, in het boek.

Rembrandt en Lucia is zeer educatief

Wat een rijkdom is dit boek! Met Rembrandt en Lucia kun je namelijk ook over de levensstijl van schilders spreken. Ook over de exclusiviteit van het laten maken van een portret en het gemak waar we op dit moment foto’s nemen van allerlei situaties. Dit zorgt er dus direct voor dat je met kinderen in gesprek gaat over geschiedenis.

Ook op het gebied van kunstbeschouwing is Rembrandt en Lucia een pareltje. Alleen al de illustraties van Mylo Freeman zijn mooi om te bespreken. Waarom zijn bepaalde delen wel ingekleurd en andere niet? Hoe zie je dat iets schaduw is? Daarnaast kun je dus op zoek naar de verschillende kunstwerken en worden er in het verhaal ook kunsttechnieken besproken. Hoe wordt verf gemaakt? Wat is pigment? Daarnaast staat er informatie in het boek over het schilderij ‘Portret van twee Afrikaanse mannen’ van Rembrandt van Rijn waar dit boek op is gebaseerd. De elementen hiervan kun je terugvinden in het verhaal.

Een ontzettend rijk en kunstig boek dus! Je kunt Rembrandt en Lucia dan ook heel goed voor wat oudere kinderen gebruiken. Het is goed in te zetten bij kleuters, maar absoluut ook voor de rest van de basisschoolleeftijd.

  • Op StoerLeesVoer hebben we al heel wat boeken over kunst gelezen. We maakten zelfs een verzamelblog.

Specificaties Rembrandt en Lucia

Auteur: Mylo Freeman | Uitgever: Rubinstein | april 2023 | 32 bladzijdes | 9789047632979 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.