De kuil, een prachtige graphic novel van Erik Kriek

De graphic novel zit in een opwaartse trend! En dat verdiend een “!” wat mij betreft. Sinds een jaar ben ik namelijk als volwassen vrouw oprecht fan van dit genre boeken. En zie ik het als een gelijke van een novel zonder graphics. Beide hebben bepaalde voordelen, charmes en het is dan ook de afwisseling waar ik behoefte aan heb als lezer. Mijn kunstliefhebbende hart voelt zich voldaan want een graphic novel is naast een verhaal natuurlijk ook beeldend een sensatie. De kuil van Erik Kriek is mijn kennismaking met het lezen van een Nederlandse graphic novel en de vormgeving legt de lat al zeer hoog…

kader voorkant

Synopsis De kuil

Na het tragische verlies van hun zoon betrekken Huub en Sara een oud familiehuis in de bossen van de Veluwe. In de hoop het verdriet achter zich te kunnen laten en hun leven weer een beetje op de rails te krijgen. Maar was dit nou wel zo’n goede beslissing? En wat betekenen die vreemde tekens die in de oude beukenbomen zijn gekerfd eigenlijk?

Het nieuwste one-shot van Erik Kriek is een contemporain verhaal dat zich nu eens niet in de donkere bossen van Noord-Amerika (In the Pines*), noch in de koude heuvels van middeleeuws IJsland (De Balling*) afspeelt. Maar het speelt zich ‘gewoon’ op de Nederlandse Veluwe. Het album verschijnt in een hardcover met linnen rug van 132 pagina’s en verschijnt ook als een luxe met extra katern van 12 pagina’s met kunstlederen omslag en gesigneerde prent.

Erik Kriek

Erik Kriek (Amsterdam, 1966) is illustrator en auteur van meerdere strip- en kinderboeken. Niet alleen in Nederland is zijn werk te vinden. Zijn werk wordt namelijk inmiddels in meer dan 9 talen uitgegeven. De kuil is zijn tweede graphic novel. Ofwel lange striproman. Erik Kriek woont en werkt in Amsterdam, samen met vrouw Stans, zoon Clovis en kat Whiskey.

Erik Kriek staat vooral bekend om de tekstloze superheldenparodie in stripreeksvorm: Gutsman*(2014). Hij werkt als illustrator onder andere voor De Nacht van de WansmaakVPROde VolkskrantVrij NederlandSchokkend NieuwsWeltwoche en de kaften van de Nederlandse Tolkien-uitgaven van Meulenhoff. Het Onzienbare en andere verhalen, zijn bundel uit 2012 van zes korte strips naar de verhalen van H.P. Lovecraft, is ook in het Spaans, Frans, Italiaans en Duits uitgegeven.

Hij verstripte in 2016 vijf “murder ballads” (onder anderen van Nick Cave, Steve Earle en Gillian Welch) in In the pines, 5 murder ballads. Kriek tekende deze strip in zwart-wit met telkens een steunkleur, met een sfeervolle setting en landschappen. Op de bijhorende cd vertolkte Erik Kriek de verstripte “murder ballads” begeleid door de Bluegrass Boogiemen. Voor uitgeverij Ezo Wolf tekende hij omslagen voor Het geval Charles Dexter Ward*, de horrorklassieker van H.P. Lovecraft, en De Vampyr van John William Polidori en illustreerde hij Robinson Crusoe van Daniel Defoe. Kriek sprak ook nog de Nederlandse stem in van de computerspel serie, Guus in Cyberstad van Modern Media Ventures Inc. (Bron Wikipedia)

Boeiende video over hoe Erik Kriek werkt

Graphic novel, lange striproman, strip en manga

Scratch Books is voor ons een verse samenwerking met deze uitgever. En daar ben ik heel blij om. Ze brengen namelijk diverse graphic novels uit in prachtige versies. Ik kwam in gesprek en wat blijkt? De doelgroep die het hardst groeit in Nederland zijn vrouwen van 25-45 jaar. Ook ik val daarin en ben sinds een jaar enthousiast grapic novel, comic en manga lezer. Zonder schaamte! Er heerst nog altijd een soort van taboe en dat moet eens afgelopen zijn. Heel fijn dat er een uitgever is die aansluit bij deze grote groeiende vraag naar kwalitatief goede lange stripromans.

Je merkt dat ik nogal afwissel in het benoemen van dit boek. In het Engels is het natuurlijk graphic novel of comic. In het Nederlands is het dus lange striproman of strip. Met als verschil dat de graphic novel/lange striproman echt de nadruk legt op zowel het verhalende als beeldende. Het beeldende is echt kunstig en het verhaal bevat verdieping en ontwikkeling zoals we kennen van een roman. Een manga kent zijn oorsprong en invloeden vanuit Azië.

Waar gaat De kuil over?

Hoog tijd om naar het verhaal van De kuil te gaan. Ik wil starten bij de vormgeving, want wat is deze prachtig. Een stevige hardcover met een prachtige illustratie. Ik ben gefascineerd door de kleurkeuze van de lippen van Sara en deze is in match met het linnen op de rug. Ik hou van oog voor kleine details. Het is voor mij een teken van liefde en aandacht voor het verhaal wat uitgebracht wordt. De cover is voor mij persoonlijk ook heel goed gekozen. Na het lezen van De kuil kijk ik hier anders naar. Sara staat deels in de schaduw en deels in de zon. De mysterieuze tekens vanuit het verhaal staan ook verstopt op haar heup.

Het verhaal is bovenal dat van de rouwverwerking van Sara en Huub. Hun zoon is om een noodlottig ongeval om het leven gekomen. Sara voelt zich verantwoordelijk en schuldig, en als moeder kan ik dit heel goed plaatsen. We zijn ook maar mensen die naast mama zijn een eigen leven (proberen) te hebben. Sommige simpele keuzes of beslissingen kunnen verkeerd uitpakken en dat knalt natuurlijk diep in je ziel als moeder. Zeker als dat de dood tot gevolg heeft voor je kind.

Huub ontvangt een erfenis, een prachtig huis diep in de Veluwse bossen. Sara en Huub besluiten dat dit voor een verse start zal zorgen. Ze hebben het nodig want al 7 jaar staat hun leven in het teken van verdriet. Al snel komen ze vreemde tekens tegen op de bomen en heerst er een enigmatische sfeer in en rondom hun huis. Wat is er aan de hand?

De kuil, een prachtige graphic novel van Erik Kriek

Leeservaring

De kuil is het genre ‘roman’ helemaal waard. Ik dacht eerst dat het meer een spannend verhaal zou zijn. Maar het gaat veel meer in op de verdieping van de karakters en hun rouwproces. Wat uiteindelijk dus ook voor spanning zorgt. De titel is prachtig gekozen en daardoor bevat het geheel meer gelaagdheid dan dat ik van te voren had kunnen bedenken. Voor mij is het echt een geheel ander soort graphic novel dan tot ik dusver heb gelezen. Het verhaal is zo sterk, gelaagd en boeiend dat ik er ook niet teveel over kwijt wil. Juist meegaan in de ontwikkelingen die Kriek voor je in petto heeft, is de hele ervaring.

Daarnaast doen de illustraties niet onder voor het verhaal. Ik vind het prachtig dat we alleen beginnen met sfeerimpressies. Dit zorgt meteen voor de juiste toon en setting van het verhaal. Dat is de kracht die een lange striproman juist heeft en daar maakt Kriek optimaal gebruik van. Hij speelt verder interessant met kleurgebruik. Zo zijn het heden, verleden en zijn beelden uit een ‘droomwereld’ anders gekleurd. Na het zien van bovenstaand YouTube filmpje ben ik meer gaan letten ook op de gouden driehoek; gezicht en twee handen. Ik moet mezelf een beetje trainen om de illustraties net zoveel aandacht als het verhaal te geven. En dat is iets wat het zeker verdient.

Sublieme laagjes

Kriek heeft met De kuil een boeiende gelaagde lange striproman neergezet. In beeld en woord is het het duiken zeker waard van alle laagjes die hij voor ons heeft opgebouwd. En ja dus ook in die geheimzinnige donkere poel diep in het bos. Het is een mysterieus en spannend verhaal, emotioneel en aangrijpend. Met thema’s als liefde, verlies, mentale gezondheid, de maatschappij en het leven is het een verhaal van nu. Maar eigenlijk van alle tijden. Uitgevoerd in een prachtig boek. Het Onzienbare en andere verhalen ligt al klaar en ik kan niet wachten om in deze graphic novel te duiken.

Leestips

Specificaties De kuil

Auteur en illustrator: Erik Kriek | Uitgever: Scratch Books | April 2023 | 136 pagina’s | 9789493166691 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.