Omen, een verrassende sciencefiction verhalenbundel

Een omen is een voorteken wat wordt afgelezen vanuit diverse dingen. Een omen kan een goed of slecht voorteken zijn. Dat aflezen kan op verschillende manieren gebeuren, vanuit de natuur, het universum of wat ik maar vergeet te benoemen. Het is ook de boektitel van een verrassende sciencefictionbundel die ik net uit heb. Het is mijn kennismaking met de uitgever Dutch Venture Publishing. Maar het is zeker niet mijn kennismaking met het scifi-genre. Waarom ik het verrassend vind? Lees dan vooral verder. Ook als dit wel of juist niet jouw genre is.

voorkant kader Omen, een verrassende sciencefiction bundel

Synopsis van Omen

Negen korte SF-verhalen van auteurs uit diverse landen, voor wie de wereld elk op een andere manier eindigt. Wat gebeurt er na de apocalyps? En is die veroorzaakt door klimaatverandering, buitenaardse invasie, zombies, te ver doorgeschoten technologie of weer iets anders? In ‘Omen’ lees je hoe de mensheid zich staande houdt na het einde der tijden. Voor deze bloemlezing heeft de Turks-Cypriotische sf- en fantasyschrijver Ünver Alibey acht korte verhalen uit verschillende landen geselecteerd. Deze collectie is aangevuld met een verhaal van Cathinca van Sprundel, geselecteerd door de uitgever die ‘Omen’ in het Nederlandse taalgebied uitbrengt.

Bijzonder is dus dat voor de Nederlandse vertaling van Omen een extra verhaal is toegevoegd. Ook valt me iets anders op in de colofon van dit boek. Het omslagontwerp, de tekstredactie én de vertaling is in handen van Jen Minkman. De tekstredactie wordt overigens wel nog gedeeld met Britt Zwijnenberg, ik wil niemand tekort doen. Maar bijzonder om te zien dat tekst, ontwerp en vertaling grotendeels bij dezelfde persoon ligt. En inmiddels weet ik hoe belangrijk een goede vertaling is, en dat zit ook bij Omen gelukkig helemaal goed.

Het genre sciencefiction

Aangetrokken tot de cover van Omen heb ik dit boek als recensie exemplaar aangevraagd. Daarnaast ben ik liefhebber van scifi, een genre wat jaren onderbelicht is geweest. Zelfs belachelijk gemaakt werd. En ergens snap ik het soms ook wel, al ben ik tegen verschil in genres. Het één is niet beter dan het ander alleen door een genre. Het valt en staat met een goed verhaal. En omdat er minder aandacht en dus financiële middelen waren, was er weinig ruimte voor veel diversiteit binnen sciencefiction verhalen. Tijden zijn er epische knallers uitgebracht voor het liefhebbende publiek, en dat moet nou eenmaal je smaak zijn.

Maar het genre is zoveel meer, die diversiteit laat Omen gelukkig zien. Met de focus op een apocalyptische toekomst, dichtbij of ver, om diverse redenen. Van kleine ingetogen verhalen, tot uitdagende hersenkronkelverhalen. Dit boek bevat een rijke diversiteit in 9 verschillende verhalen vanuit meerdere landen. Ünver Alibey heeft de selectie gemaakt en het voorwoord verzorgd. Een voorwoord waar de liefde voor dit genre uitspat. Het is een informatief voorwoord waar je veel leestips uit kan halen aan de hand van een stuk geschiedenis. Ik vond het erg boeiend. Net per se persoonlijk, maar juist het informatieve vond ik wel welkom en interessant.

voorkant Omen, een verrassende sciencefiction verhalenbundel

Vormgeving

Terug naar de vormgeving want dit is echt wel een klassieke scifi-cover wat mij betreft. Een kleurenpalet wat heelal en universum schreeuwt, typische sciencefiction elementen en een leuke speelse opmaak van de titel geheel passend in het genre. Ik kan hier dus heerlijk in wegdromen al en genieten van de voorpret die het mij geeft. Dit genre is zo rijk aan fantasie en is voor mij grenzeloos. En vaak weet je niet precies welke kant het uitgaat. Is dat die van de technologie? Mensheid? Virussen? AI? Aliens? Boze natuur? Multiverses? Tijdreizen? Het kan en mag allemaal binnen dit genre. En Omen geeft het je ook allemaal kan ik alvast verklappen.

De opmaak in het boek is helder en duidelijk. Er wordt mild gespeeld met een futuristische en minimale vormgeving. Elk verhaal begint met de titel en de auteur. Ik had het wel leuk gevonden als er een inhoudsopgave was geweest met alle titels, auteurs en uit welk land ze afkomstig zijn. Ik hou van wat voorkennis. Maar eerlijk is eerlijk, ik dook nu meer in het onbekende wat ook wel weer een charme heeft. Het voelde als een reis door een grenzeloos en fantasievol genre waar ik me aan moest overgeven. Na het laatste verhaal volgt er overigens een overzicht van alle auteurs, het land en een stukje extra informatie. Erg fijn deze toevoeging!

Omen, een verrassende sciencefiction verhalenbundel

Wie zijn de auteurs van Omen?

De verhalen van deze bloemlezing heeft dus de Turkse-Cypriotische sf- en fantasyschrijver Ünver Alibey samengesteld. Zelf heeft hij geen verhaal geschreven voor deze scifi verhalenbundel. Wie dan wel? Hieronder een overzichtelijke lijst van wie heeft bijgedragen aan Omen.

  1. Cathinca van Sprundel | Nederland
  2. Joanne Carlton | België
  3. Funda Özlem Şeran | Turkije
  4. Dimitra Nikolaidou | Grieks-Cypriotisch
  5. Colin O’Sullivan | Ierland (wonend in Japan)
  6. Seran Demiral | Turkije
  7. Kostas Charitos | Griekenland
  8. Laura Reims | Nederland (woont en werkt in Roemenië en Frankrijk)
  9. Chiara De Giorgi | Italië

Welke verhalen bevat Omen?

  1. Vergeet_me_niet.arch – Cathinca van Sprundel
  2. Uitgangsdag – Joanne Carlton
  3. Hammamhitte – Funda Özlem Şeran
  4. Een oeroude ziekte – Dimitra Nikolaidou
  5. Opstand: aan – Colin O’Sullivan
  6. De Storm – Seran Demiral
  7. De Vogelverschrikker – Kostas Charitos
  8. Ik zie je aan de andere kant – Laura Reims
  9. De Tijdspringer – Chiara De Giorgi

De verhalen bevatten allemaal diverse thema’s en gaan verschillende kanten op in het sciencefiction genre. Ik moet altijd even inkomen in een verhalenbundel. Kortverhalen lezen immers anders dan lange verhalen. Er wordt meer gevraagd van een lezer. Sommige auteurs leveren een bijna rond verhaal af, waar anderen alleen de hoofdzaken geven en andere dingen voor eigen interpretatie laten. Dat is ook het mooie aan kortverhalen wat mij betreft. De negen verhalen zijn dus divers maar tegelijk voelen ze heel erg samenhangend. Ze lezen gelijkwaardig, al spreekt het ene verhaal natuurlijk meer aan dan een ander.

Verrassend

Verrassend is toch wel de overkoepelende emotie die ik voelde na de laatste bladzijde. Wat een geweldige en kwalitatief sterke verhalen is Omen rijk! Ik moest even inkomen met Vergeet_me_niet.arch. Ik vond die wereld zo boeiend dat ik eigenlijk meer wilde en niet helemaal voldaan naar het tweede verhaal ging. Het einde heb ik dan ook opnieuw gelezen om het verhaal te laten bezinken. Uitgangsdag wist me aangenaam te prikkelen. Auteur Joanne Carlton weet een rond verhaal af te leveren in een bizarre toekomst. De focus ligt bij 2 karakters en het is echt heel sterk. Leuk ook om haar naam tegen te komen. Ik heb een ander boek, Hell City, met erg veel plezier gelezen. Van dat boek was ik ook zeer onder de indruk.

Hammamhitte is een pareltje en ik krijg de smaak te pakken! Elk verhaal weet me te verrassen en boeien. Opstand: aan is bijna filosofisch en zo mooi. Ik wil geen spoilers geven over eventuele thema’s per verhaal. Juist het ontdekken in deze bundel van Omen is onderdeel van de ervaring wat mij betreft. Voor de liefhebber van scifi is dit denk ik een boeiende bundel. Maar ook voor de nieuwkomer is het door de diversiteit interessant. De Tijdspringer vraagt misschien wat veel voor de ongeoefende scifi-lezer, maar het sluit perfect aan bij de humor van bijvoorbeeld Hitchhiker’s Guide to the Galaxy*, wat het weer toegankelijk maakt.

Ik kan eigenlijk geen favoriet kiezen en ben echt heel enthousiast over de bundel, vormgeving en dus welkome toevoeging in het scifi-genre!

Specificaties Omen

Samengesteld door Ünver Alibey | Diverse auteurs, zie blog | Vertaald door Jen Minkman | Uitgever: Dutch Venture Publishing | 9789493265486 | Mei 2023 | 220 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.